用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 進攻小一:名校大鑊飯下無奈轉直資
go

進攻小一:名校大鑊飯下無奈轉直資   [複製鏈接]

小六畢業有幾優呀?大學學業才不過一個社會新鮮人。

有,近幾年香港HKCS做到嘅。(抱歉,本來唔想咁講法)

香港懲教處

Hong Kong Correctional Services

shadeslayer 發表於 17-4-30 17:54
哈哈哈哈…

1.有何証明HKCS收大量 band 3 , 教育成 band 1?
[size=30.3998px]有腦就自己諗下囉,一聽就知我講嘅係歪理,重需要證明?曲線有講白啲?

滿口歪理係好容易。

近朱者赤添…

以能否入讀名校去評價能否向上流嘅思維,似乎最容易起到導向作用,誤導大眾相信直資學校嘅發展會威脅到青年人向上流,但反觀現時入大學的機會,時香港開埠以來最高。好成績能入大學有改變過咩?
莫明其妙,入名校跟基層向向上流有關嘅論調真係好有胡亂堆砌嘅政治宣傳味道。

殖民教育的系統,存在好明顯嘅階級分野,近二十年嘅教改,有無拉近當中嘅距離?我覺得係有,各階層適唔適當中嘅變化?能否突圍而出?大概要再長一點時日先可以知道。

好多政治內容喎,我對事,無對人,你咁大反應,欲蓋彌彰意味好濃,我係表達自己個人意見啫,你屈我一言堂就係清清楚楚,,我發言會影響到無討論空間咩?開玩笑咋?以事論事
金融海嘯?香港算回復得唔錯啦,回歸後嘅福利主義最損害年輕人競爭力。馬死落地行啫,中年就業應對中年失業都見有改善,偏偏有人就放大大學生就業待遇問題,嫌三嫌四,但身邊朋友分享,肯做肯捱嘅畢業生上位極快,獅子山精神唔係齋講無做,人云亦云。

應該鼓勵人發奮,而唔係鼓吹一種埋怨社會唔公平嘅社會思潮。
充實自己,把握機會,要向上流,都要有能力,及早預備,機會嚟到把握好先得。死數一條,每間所謂名校每屆畢生二百人吧,沒有全數升讀本地大學,當有,“直資神校?”得幾間?五間?一千個畢業生,幾多個大學聯招學位?直資阻到上流?唔關事呀?

akys 發表於 17-5-1 22:35
其實係咪到時間檢討直資和官津校收生時間?十幾年過去了,是否應該將保護傘收下?將自行收生和直資收生睇齊 ...
這倒是值得考慮。

Vanadium 發表於 17-5-1 22:48
你誤解年青人了。年青人大都唔係好識埋怨,唔少甚至都未必知自己受到不公平對待。

其實社會既不公平,都未 ...

我針對嘅係嗰啲埋怨嘅聲音,深知香港主流年輕人係積極,但係見倒某啲偏頗嘅論調,總覺得要防犯於未燃。身邊亦有副學士完成大學學位,非三大畢業,揾工一啲問都無(食左字,係無…問),幾年內每次轉工都有進升噢。

埋怨不公平?不如考慮一下自己對自己如何公平吧啦,現實就係離開左父母,就要自己照顧自己。

討論不利自己時就搬龍門,自己論據被督穿左,就橫生枝節。條題目本來就係講廣華轉直資。
本來辦學自主,持分者以外嘅外人無咩好討論。
有時個制度係咁,執行上唔理想可以改善,不過近來就興好無體育精神咁彈個banner 出嚟話人地吹黑哨,又有時放煙幕彈話:咁多既得利益者,都係無討論空間啦。

Vanadium 發表於 17-5-1 22:48
你誤解年青人了。年青人大都唔係好識埋怨,唔少甚至都未必知自己受到不公平對待。

其實社會既不公平,都未 ...
講制度傾斜?男女入大學失衡?選拔制度永遠傾斜向一種對象,就係能力符合要求嘅對象。點解份工請佢唔請我?唔公平?我見過有碩士生畢業做幾份工都唔開心,去左酒店做待應就好享受,唔係碩士有咩問題,又唔係待應生份工有咩問題,係適合與否同個人選擇嘅問題,最後你估邊啲人會話唔工平?識講唔識做嗰啲囉

回覆 Cheeselover 的帖子

擇優而選,存在左好耐啦,遠係直資出現已經有,在任何有自由競爭嘅環境都存在啦,反而自行同派位不同時段公佈係差別對待。個人覺得,呈一、二已經足夠,呈三係多餘,六年級嘅時間用來適應升中後的改變最實際。

補充多少少,我都屬於識講唔識做嗰類。

相比起直資,一條龍嘅制度似又好值得討論一下,公平嗎?非也,我有興趣嘅係一條龍會否畀到最適合嘅學習環境學生,對辦學機構又是否比較有充足時間及空間發揮

我覺得直資的學費減費唔係援助,係鼓勵同獎勵。畀不同經濟背景的同學,可以有選擇去接受更理想教育
‹ 上一主題|下一主題