用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

littlehipo,

呢包係上次行過永安時買的... 要代勞嗎 ?

原帖由 littlehipo 於 09-10-14 11:45 發表
sac.wen,

OO wore P.E. uniform yesterday. His pocket was at the back. Try to call the school or table-tennis coach to check whether any findings!

OO is so nice and seems not really tired after the ta ...

1429,

係講梗科研嗎 ?

原帖由 1429 於 09-10-14 13:10 發表
carsondaddy,

2B班植物書好似係下星期才帶.

speech係英文集誦, 1A下學期時填左份form話有意參加朗誦, 可到老師處試讀, 如ok學校可代報, 我只填了獨誦, 但唔得, 都唔知點解今年開學時, 阿囝話老師拉晒p1-3全部男仔 ...

得意媽,

望係咁望, 希望可以搵得番, 唔係都係煩

1429,
尋晚個folder 係我新開架~

開工, 閃 !

原帖由 1429 於 09-10-14 13:56 發表
2B parents,

係呀, 大家, 我見我mark了2B在10月20日, 星期二, 科研堂要帶有關植物生長的圖書.

個網, 我昨晚upload eng ws & math ws時重見有中文folder架喎!

carsondaddy,

是英詩.

...

zzss,

仲有現場報導, 勁 !!

原帖由 zzss 於 09-10-16 11:15 發表
現埸報道,2a贏左兩次遊戲。
情況良好

littlehipo,
d 証搵番啦, 真係一額汗, 多謝關心 !

1429 & annkwok,
有無好消息分享 ?

wasabb,
聽講我班最高93分

1429 & annkwok,

恭喜哂, 希望2nd interview 一樣順順利利

kachunma,
多謝報料. 我即時致電工人, 佢話佢地一路都一齊喎. anyway, 我尋晚都再次提醒佢倆要小心d !!!

AnnKwok,
相片收到啦, 多謝哂

1429,
新座位表都收到了, 感激 !!

原帖由 AnnKwok 於 09-10-18 19:50 發表
1429 & P2B parents,
I sent the photo to all P2B, please check.
AnnKwok

hi littlehipo,

下 ? 咁都得 ? 我估你可以打去開大交涉下喎...

我地早前都試過一次壞車, 保母即刻致電我地站其中一個家長, update 最近情況... 又請佢代通知其他響站等車既家長加快通傳 ! 最後公司調動另一部車遲少少到達, 返到學校都無遲到, 有驚無險 !!!

原帖由 littlehipo 於 09-10-19 08:53 發表
Dear all,

唉! 今早校巴6A線壞車, 等咗廿分鐘校車保姆冇人聽, 到咗七時三十二分左右終於保姆聽電話, 話架車壞咗仲係頭站(海濱花園), 都唔知幾時有車, 已經等咗30分鐘, 最後好彩有個家長即刻江湖救急一行四人揸車返 ...

死火, 我又唔記得寫紙話今日唔搭校車 !!!

其實個課程係學校舉扮既, 第一天上課時, 我已經響手冊寫左星期一, 二放學唔搭校車, 又通知左校車保母有關安排. 但每星期仍被追填寫"不乘搭校車表", 我覺得好麻煩 !!!

littlehipo,

PM

原帖由 littlehipo 於 09-10-19 10:45 發表
sac.wen,

校車保母無要求我填"不乘搭校車表"so far on Mon & Tue due to table-tennis lesson. 今日好彩無遲到(arrive at 0755hrs) !

Littlehipo

p4 有報料話小食部有過期飲品賣, 請家長提醒小朋友留意expiry date.

GEWS7 已上載

littlehipo,

又大方又有情義, 真抵鍚 !!!

OO 學到咁我就安樂哂啦~

原帖由 littlehipo 於 09-10-20 23:35 發表
carsondaddy & 1429,

我囝學識冮湖救急! 有時都俾佢激死, 又話要帶多幾本圖書, 怕其他同學冇帶就即刻借俾同學, 唔怪得佢個書包勁超重, 我都頂不住!

Littlehipo

...

Taffymom,

收到啦, 多謝哂 !!!

原帖由 Taffymom 於 09-10-21 03:09 發表
各位:

我根據BK contact list v.3 email左各班的旅行班相給各位,請查閱電郵,謝謝!

早晨 peony2002 & 各位 !!!

我下星期全星期唔響香港, 本想早d 幫佢溫下測驗, 但佢地今星期真係好忙, 今次測驗凍過水

原帖由 peony2002 於 09-10-21 08:47 發表
我女話今個星期很忙,有中作,英作,中默,數小測和sa,佢話老師話今個星期要完成,因為下星期開始溫習週.

星期四數學小測 (依公平原則, 測驗默書通常都係全級同一日)

原帖由 得意媽 於 09-10-21 09:23 發表
Taffymom,

我都收到

2A > 是否明天數小測? 還是今天? (完全忘記了 )

今日英作又係米要計考試分?

你英詩是指黃色果本早讀嗎 ? 若是, 果本佢地朝早會全班一齊讀, 唔使專登同佢地背...

含英咀華 -- 個別老師可能會同佢地讀, 然後找老師/同學/家長背誦簽名作實. 一學年背滿指定篇數可加學術分(詳情請參閱含英咀華背頁).

原帖由 zzss 於 09-10-21 09:42 發表
想問下大家有無幫小朋友背"唅英咀華" and "英詩"
我完全無理, 咁得唔得架? 係咪點都要背下好d呀?
但真係無時間, 點算?
唔背都得個呵?

hi peony2002,
如無意外仲有星期日半日既...

原帖由 peony2002 於 09-10-21 10:11 發表
sac.wen

咁你weekend回來未呀?!老實講,我覺得weekday都無咩可能溫到書,我地都係靠weekend o架咋!!

查實我都唔太清楚...

若你發現有漏簽全人發展紀錄, 之前有家長提過可以寫紙仔通知老師補簽, 但追溯期有幾耐就唔知o勒 :p

原帖由 peony2002 於 09-10-21 10:23 發表
請問大家,學術分有咩用??我見寫左嚮手冊.
同埋,全人發展手冊又有咩用?我見舊年我女的老師填得唔齊(例如:4次默書100分),咁填左又要來做咩嘅呢?其實我真係烏下烏下 ...

littlehipo,

thx~ 等我考慮下... 不過我覺得佢未夠班~

原帖由 littlehipo 於 09-10-21 11:02 發表
sac.wen, bluesky999 & lindajacky,

Please check your email.

Littlehipo
‹ 上一主題|下一主題