用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 【認知】課程有冇人試過?
go

【認知】課程有冇人試過? [複製鏈接]

Re: 【認知】課程有冇人試過?

我個仔last year 讀過,真係幾貴, 不過我覺得有小小用!!

不如你講下點解你想你的小朋友試試呢??   

丸媽媽,
我仔現在也是五年級. 他在今年三月完成課程.
既然你聽過簡介,你應該知道課程的 main point 不是令到小朋友成績一日千里, 而是要改善家庭溝通及關係, 俾小朋友有自省能力,撻箸他們內在潛能,從而得到適當的發揮.----以上是個人觀感.   

所以我想你先要清楚 : 點解你想你仔仔試 ?? 是想他的成績猛進鴉? 抑或改善脾氣態度. 如是前者,我相信認知課程沒有幫助, 如是後者, 或者可以一試.   

丸媽媽,

其實我都檬查查, 不過我也想和你分享下!!   

我仔性格內儉,有心事不懂表達,又固執己見,不接受引導,使我很頭痛; :cry:  :cry: 同爸爸火星撞地球,經常無謂爭辯,佢當然唔夠老豆拗,所以成日因小事而   
個人愈來愈唔開心,令到我好擔心;讀書方面無心機,做功課求其,易哭 ........ :cry:  :cry:

而家讀完course, 我發現有些改變, 他 仍然固執,但會控制自己情緒,少了哭泣,多了唱歌,肯自動睇書(不過尚未能全本睇完),肯聽人引導,總之我覺得他大過o左, 冇o甘 bb.   

但這些改變關 course 事,抑或是他大了一year的自我成熟,就不得而知咧.

丸媽媽 寫道:
這課程對改善學習態度有否幫助?  :-|

我覺得若家庭/家長能夠配合, 這課程對小朋友有幫助     

唔使客氣!!!     
‹ 上一主題|下一主題