用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SFA升中選擇
go

SFA升中選擇 [複製鏈接]

你個仔99%入到林護,記住將好消息通知我喎!
原帖由 fion414 於 08-9-21 10:34 發表
各位家長,

請問有冇人知林護自行收生要求? 我聽聞要全級頭5名, 我仔仔讀sfa, 平均全級20名, 有奧數銅獎,5級單簧管(下月考6級)唔知有冇機會? 我地學校唔多人選林護, 上年只有2位入到, 我又唔知佢地咩成績入  , 有 ...

因為仔仔已讀中學,我已很少看關於小學或升中的話題,
你可私人傳訊給我,我會看其它話題。
其實我都有看SFA派位結果,今年男仔好似差少少,
是否家長們太 ''貪心''呢? 其實可考兩間好過我那屆只能考一間,我都想小兒入林護,奈何他要揀男校,你另一間打算揀那間? 直資會否報考? 聖保羅男女不妨一試,聽
阿仔小學同學媽咪說此校很好,可惜小兒連面試機會都沒有。

原帖由 fion414 於 08-9-22 23:17 發表
Mandy2002,

Hi!好耐冇向bk同妳傾計, 仔仔讀得開心嗎?:loveliness:

我地這2屆同妳地差好遠, 唉~真係比個升中制度玩死 又谷成績又學冷門樂器又奧數仲要上面試班

我仔口才唔得, 面試比較吃虧, 早 ...

各SFA家長

如子女非全級30名內選津英中時不要太進取,可考慮地區名校,而傳統直資不妨全部報名,成功考到時再想吧!

我指的是全級30名。(不分男女)
我見很多SFA媽咪,以為讀SFA一定唔憂冇好學校收。我記得前幾年英華未轉直資時,可以second interview
都是頭35名內,最後都並非收晒,考到喇沙是全級頭10名內,華仁約20多名內。至於叩門,如成績表主科有C,銘賢已經唔面見。

原帖由 yph2005 於 08-9-29 12:34 發表
Mandy2002
請問妳所指全級30名, 是否男女一起計算?
另外,今年的叩門位是否減少 , 因每間中學的學額好似得每班36 人.

我當年也是有這樣幼稚想法,否則考40幾就唔會考華仁,其實校長有每年大概那些名次能入那些學校統計,
如果明知唔得就唔好同我填華仁張表格,最慘我當年只能選一間,簡直浪費機會。
原帖由 fion414 於 08-10-6 12:13 發表
Mandy2002,
絕對同意妳講法, 舊年英華一個都唔收, 一個級10內喇X都唔收, 最後入華X, 我識一些低年級家長, 叫我唔洗咁保守, 可以試下D傳統名校, 我話林護肯見我仔都偷笑... ...
‹ 上一主題|下一主題