用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一考試想借個位呻下
樓主: wwyee
go

小一考試想借個位呻下 [複製鏈接]

Re: 小一考試想借個位呻下

大家唔好太緊張,其實小一只係銜接幼稚園既一條橋,上到小二,功課會深左,老師既要求亦會高左.如果而家唔練定大人同細路既EQ,明年重大件事.

小朋友既壓力,好多係來自家長.爸媽點樣緊張佢既分數,佢一定知道,而且會反映係佢既學習上面.欲速不達,因加得減,可能大家唔好磞得咁緊,效果反而重會好D.

無錯,唔知而家D人點解咁叻.我女(小二)已考完試,.今日對中文卷,佢身邊已經有兩個同學仔滿分.當然,係咁既情況下,就算有九字頭,都可能只係排中上,做唔到人上人.但係小朋友如果學到野,名次又係咪真係咁重要?追求排名係一個永遠既包袱,唔好將自己同小朋友既快樂建築係呢樣唔可以由自己控制既樣上面.

Noddy-mammy小朋友個位老師,正正係話俾各位同學聽:求學等如求分數.

又等我鼓勵下大家丫.我女小一上學期欠交功課9次,下學期唔計(應該係6次左右,不過因為沙士,返學日數少左一大截,不能作準).今年小二上下學期各只有4次.下學期開始我重已經冇同佢對功課同執書包.所以我覺得,要俾d信心小朋友,你信佢做得到,佢會有機會做得到,你成日保護佢,佢一世學唔識.
‹ 上一主題|下一主題