用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 06年秋季鋼琴三級試
樓主: kidslover
go

06年秋季鋼琴三級試 [複製鏈接]

06年秋季鋼琴三級試

鋼琴老師建議小兒在今年11月考鋼琴三級試,現已開始操練考試歌。
想借此版認識同期報考三級鋼琴試的家長,交流備考心得。

Re: 06年秋季鋼琴三級試

katetszki,

謝謝你的分享和提醒Exam CD一事。今次是囝囝第一次考琴,請不要見怪我大鄉里。

今天已出街揾隻Grade 3 Exam CD。一家連鎖琴行說囝囝所考的是05-06 syllabus的琴曲,現已是需求的水尾,所有分行已經沒有貨,他們也不會再入貨......明天要去其他琴行碰吓運氣。

河馬媽咪,
很羨慕你囡囡對音樂的熱情    請問她也是選彈05-06 syllabus的琴曲嗎?

ming2,

啱啱上網聽哂考三級試嗰段,如果唔係你出聲我都唔知上網有咁多考琴的參考資料!多謝你!

買唔買隻cd見到有不少看法,不過我擔心可能因為缺貨想買都冇得賣

得咗喇!啱啱下載咗「電台鋼琴考試講座」,並轉為mp3檔!

收到咁多料,等我又為大家做番d 嘢先。各位想下載ming2 所介紹嘅「電台鋼琴考試講座」請用以下方法:

1. 下載和安装 freeware "FlashGet"
http://www.flashget.com/en/download.htm

2. 安装好 FlashGet 後,到ming2 介紹嘅網址,用滑鼠 Right Click 電台網頁「收聽」嘅 icon,選單內就會多了一個「使用 FlashGet 下載」嘅選項。這時點選「使用 FlashGet 下載」,下載便會開始。

3. FlashGet 預設下載目錄為 C:\Downloads。如下載成功,目錄內將會有一個 ".asf " 嘅檔案, Double Click 佢就有得聽喇!不過正如 katetszki 所講,音質並不是很好。

4. 如嫌一個小時嘅檔案太大,又想只聽自已所選考嘅琴曲,可用一些 audio editor 程式去做編輯,然後再轉為mp3 格式。

simoomhot,

很高興在這裏遇上你。

我囝囝四歲開始學琴,現已快滿六歲啦。應算是學咗二十個月掛

千祈唔好話佢叻呀!照我睇如果跟依家個進度到十一月實肥硬,都唔明點解個琴老師咁搏  

囝囝最近才開始操練考試歌,我真係仲驚過佢     ,所以咪上嚟請教高手囉。

因為囝囝手掌唔夠大,老師要他放棄考試歌曲內的部份音符不彈,唔知咁又會叩幾多分呢?

Hi mslamlamma,

我囝囝未滿六歲,人又細粒。因為手掌未夠大彈,三級 syllabus 內能供選擇的琴曲並不多。老師說放棄一兩個音符總比冒險去彈晒要好。

希望遲d 入咗小學,活動多咗,能加快他生理上的發育。
謝謝你建議的伸手指運動,明天開始會同囝囝練習。

mslamlamma,

琴老師為囝囝選擇了以下考試琴曲:
ABRSM 2005-2006 Exam Pieces:
1. Sonatina in B flat (A3)
2. Marche des soldats de bois (B2)
3. Dance (C1)

請多賜教!

mslamlamma,

照講列在 syllabus 內同一個組別的琴曲難度都很接近,應該不會因首曲的長短會有不同的評分標準。

katetszki, ming2 和 fat 老師,可以發表你們的意見嗎?

mslamlamma 寫道:
kidslover,

我小朋友都選了A3那首歌 ,  其實我見有一些歌是2頁紙 , 評分時是否會調高些呢?

mslamlamma

河馬媽咪,
mslamlamma,
Mao..Mao..,
yanyan-mummy &
Ka_wai,

各位可以分享已選的考試琴曲嗎?我在想等囝囝彈得比較穩定一點後,租個場地辧個小型音樂會,內容全是05-06 三級琴 syllabus 內的考試歌。除了讓考生互相勉勵外,也給他們壯一下膽。你們有興趣嗎?

kidslover 寫道:
mslamlamma,

琴老師為囝囝選擇了以下考試琴曲:
ABRSM 2005-2006 Exam Pieces:
1. Sonatina in B flat (A3)
2. Marche des soldats de bois (B2)
3. Dance (C1)

請多賜教!
‹ 上一主題|下一主題