用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 有無家長收到取錄信呀 ?
go

有無家長收到取錄信呀 ? [複製鏈接]

我昨天都收到信了, $1200真係好貴, 但我都會註冊, 因只得15分, 自行和統一入到心儀學校機會好微. 有無人知今年幾多人in?

唔洗灰心, 照入表先, 點講都多個機會, 同小朋友一齊努力, 祝面試功成. 面試時, 老師比我哋既感覺係良好和友善, 真係好似大家庭咁架, 雖然小女無講考d乜, 但佢話老師有問中文和英文問題, 佢都識答, 相信唔會太深, 而面見家長方面, 問的問題都好簡單, 問點解選呢間學校, 點樣知道呢間學校, 小朋友有乜特點, 對小朋友有乜期望, 放假會去邊等等問題, 好似同朋友傾計咁, 感覺好舒服, 努力啊, 祝你成功.

回復 46# cat28christy 的帖子

Hi, cat28christy, "我錯了"的意思是否你選了一間以為易讀的學校, 原來是這麼難的嗎?還是其他意思? 小朋友現讀幾年級? 可否說說學校的其他資訊比我知嗎? 因小女來年會讀此校, 謝謝.

回復 52# Avis@amy 的帖子

我囡囡不太願透露考d乜, 她只說考了數學填充, 問了英文及中文題目(類似姓名, 幾多歲等等簡單問題), 大約半小時就完成, 之後面見家長, 一個老師+一個普通話老師, 問了點解會選擇這校? 平時同囡囡做d乜? 我感覺到學校著重家長誠意多d, 祝成功.

原帖由 ricebb 於 11-10-31 19:23 發表
各位未來同學仔, 係學校網上見到以下資料呀:

課程簡介晚會
日期:2011年12月9日(五)
時間:下午7時正到9時正
地點:本校禮堂
內容:課程簡介
報名方法:網上登記或致電留位 ...

謝謝你的通知, 我打咗電話留位啦, 我都好想更加了解學校的課程, 還有, 嶺小還有一樣我很喜歡的, 就是雙班主任制, 全班最多25人, 1對12.5, 去邊到搵?

原帖由 chanwendy 於 11-10-27 10:56 發表
我想問吓面試時, 要唔要考認字, 寫字或者串字呀, 要唔要考普通話架.

有問中英文問題, 有考數學, 我感覺到學校重誠意多d, 祝面試成功!

原帖由 chanwendy 於 11-11-1 11:11 發表

我9 月開放日時問過一個老師, 佢話英文大約只係問叫咩名, 幾多歲, 唔會太深, 請問係咪真係咁淺?

另數學, 會問減數嗎? 我女減數會慢啲, 因為學校都未正式教, 同埋可以數手指嗎? 其實 setting 係老師同小朋友面對面 ...

In我哋係一位講廣東話老師和一位普通話老師(全程無講過野, 只是點頭), 問題大致是小朋友有乜特點? 對小朋友有乜期望? 放假會去邊等等問題? 好似同朋友傾計咁, 自然d就得了. 亞囡唔多肯講考咗d乜, 只話英文只問了姓名, 幾多歲等簡單問題, 數學就係搵圖卡填數字, 相信都唔係太深的, 努力啊, 祝你成功.

原帖由 gigiic 於 11-11-9 18:22 發表
因為發生咗某啲問題, 如果真係收阿仔, 我會覺得係奇蹟...

唔介意的話, 可否說說甚麼問題? 若你真的喜歡這校, 希望奇蹟會發生在你和仔仔身上.

原帖由 gigiic 於 11-11-11 11:01 發表
都有啲呀 , 但呢間學校的教學模式真係適合小兒, 所以我會想有奇蹟出現囉...   

如果覺得真的適合小朋友, 不妨寫封信給學校啦, 表現誠意.

原帖由 Avis@amy 於 11-11-11 12:47 發表
我仔仔面試時都係坐唔定, 我都擔心會影響結果, 後來我自我安慰唸, 坐唔定O既小朋友, 其實係咪更加適合活動教學呢??  希望老師都係咁唸啦..

我囡囡面試時都係坐唔定架, 我起初都諗住實無行, 收左真的意料之外, 十分開心!

回復 123# gigiic 的帖子

恭喜晒你呀, 你會入讀嗎?

恭喜晒, 得兩班, 好大機會做同學仔啊!

我報咗09/Dec的課程介簡會, 若果你哋準備入讀的話, 不防都報名聽吓啦, 到時見!

仲有我呀!

原帖由 ricebb 於 11-11-21 20:16 發表

水唔水整個LIST先?

1. ricebb
2. monbaba
3. 毒菌妹妹

4. cmpctlr0920

等我又報名先

原帖由 codymimi531 於 11-11-23 15:14 發表
1. ricebb (囝囝 : loklok)
2. monbaba (囝囝 : 希希)
3. 毒菌妹妹
4. cmpctlr0920 (囡囡: Rhoda)
5. codymimi531 ( boy : cody)
6. sandytaitai (囝囝 : Axxton)
7. Avis@amy (仔仔/Avis)
8. Kylie2006 (boy:樂樂)
9. chanwendy ( ...

原帖由 MonBaBa 於 11-11-24 10:57 發表
咁有無人住官塘區架???

我都係住觀塘區架.

回覆 240# 毒菌妹妹 的文章

1. ricebb (囝囝 : loklok)
2. monbaba (囝囝 : 希希)
3. 毒菌妹妹(囡囡:Starry)
4. cmpctlr0920 (囡囡: Rhoda)
5. codymimi531 ( boy : cody)
6. sandytaitai (囝囝 : Axxton)
7. Avis@amy (仔仔/Avis)
8. Kylie2006 (boy:樂樂)
9. chanwendy (囡囡: hazel)

我早前問過校車公司, 若觀塘上車, 時間要好早, 兼且車程要成個鐘, 我想小朋友瞓多陣, 所以應該我會自己湊返學, 只搭放學, 但回程返婆婆家. 應該唔可以同車了....

原帖由 MonBaBa 於 11-11-25 00:14 發表
好野, 有個住得近的同學仔, 妳比唔比小朋友學校巴呀 ?  到時唔知會唔會同一架車呢

我剛剛都加入咗facebook啦, 可以慢慢傾啦!

回復 314# ricebb 的帖子

Thanks, ricebb, 今日係老公出席簡介會, 我驚佢消化唔倒校長講既野, 各位可否幫幫忙, 聽完之後概括地話比我知呀?
‹ 上一主題|下一主題