用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖保祿點解稱為神級學校呢?
樓主: Babystitch123
go

聖保祿點解稱為神級學校呢? [複製鏈接]

直升中学St Paul Convent Sch,唔洗煩

Jane1983 發表於 14-4-4 22:55
係好好學校,不過一般吾會叫佢做神校的。
又係, st paul coed啲人先叫神校

lauwingtai 發表於 14-4-5 08:19
樓主可能聽到人叫St. Paul coed做神校,以為講緊聖保祿幼稚園,所以誤會左。
actually it is quite confusing....u know there are so many st paul. st paul co-ed, st paul's college, st paul convent, st paul sec, st paul sec lam tin, and st paul nursery at tai po too!

lauwingtai 發表於 14-4-5 10:59
對,唔知點解St. Paul特別多,仲要天主教&聖公會都好鍾意用。
漏咗,幼稚園好似仲有聖保羅堂

lovebb2 發表於 4-4-5 14:12
本人愚見,入到大學先威威,中小幼不用太固執神校不神校。中學小學幼稚園共同終極目標都是入U, 中小幼皆只 ...
不能同意更多!名校生失敗例子不少,就本人所見所聞

cscsmlkyh表於 4-5 20:40 其實我都覺係,不開做左阿媽人云亦云仍然其小朋友讀"名校"..... 不過我個小朋友入唔到....

...

我都想我個女第時入名校,但根據個人經驗,入到名校,如果跟得上就揠苗助長如果跟唔到讀名校会好唔開心好冇自信
好多例子: 有師姐當年讀張祝珊,會考28分都要周圍搵學校
有同學讀庇理羅士23分去咗其他學校做咗top student開心好多自信好多,起原校成日怕墊底
有小學同學入咗st paul coed掛住拍拖會考唔夠14分
有auntie三個女都靠關係入st paul convent,三個都入唔到本地u

jenjenny 發表於 14-4-709:22
在幼稚園版來說聖保祿或可算神級,但到中小學階段最多是一線頭,只有spcc, dgs, dbs才算是神級。其實不少 ...

其實好难講,自從轉咗dse後,有部份傳統名校d入U率另人失望,dbs是其一去年本地入U率得五成几, spcc, dgs就維持到嘅。有時我諗,我哋噤早諗定d仔女第時入边間中學係多餘
十几年之后嘅嘢冇人知。

jenjenny 發表於 14-4-7 14:16
其中一個原因應是那些傳統名校因名氣關係中六吸引了不少二線學校的一線學生,DSE見真張才會有成績未如人意 ...
除因top students去IB外,主要因dbs中文合格率低。对於st paul convent, 我同你睇法一样

wedding.2010 發表於 14-4-8 12:11
Dbs 得5成入u率?
如果真係真, 都好失望
因為咁辛苦入到名校, 都係有好啲廿讀書環境博入u

去升中版有資料,听闻第一年dse中文合格5成几,旧年好d,7成几

tea2011 發表於 14-4-9 09:34
有教師話其實跑馬地個間比灣仔呢間好, 大家點睇呀?
跑馬地果间無直屬幼稚園,小學係中文小學,中學係津貼

jenjenny 發表於14-4-15 12:24
聖保祿連同大埔共有三間幼稚園,都是升銅鑼灣 小學部,有少部份小朋友升唔到小學部亦屬正常。而且聖保禄一 ...
通常乜原因升唔返?成績唔達標?

Jane1983 發表於 14-4-15 20:11
佢地d學生都會出去考更好的學校,考到放棄學位,咁幼稚園學生人數多過小學,收吾晒都無辦法。

但佢地對學 ...
朋友话可能有部分学生選擇去跑馬地st paul 或marymount, 因津校免費

Jane1983  吾奇,有d人覺得Marymount好d  發表於 14-4-16 11:56
‹ 上一主題|下一主題