用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 而家於澳洲陪讀
發新帖回覆
go

[澳紐] 而家於澳洲陪讀 [複製鏈接]

請問 Adelaide 有冇女子寄宿中學?  如果打算今年在香港完成 F5, 2024年過澳洲應該讀Y12 or  可以重讀 Y11 嗎?
一般 Adelaide 幾時開始新學年?
澳洲要考咩公開試才上大學?  
唔好意思, 對外國升學無所認識,希望有人解答。
謝謝!

Activehealth 發表於 23-8-4 15:14

1. 澳洲好多女子寄宿中學如
多謝您提供的 2所女子中學。我見寄宿的費用相等於學費,即係一個DOUBLE, 正確嗎?
另外, 租住外面的APARTMENT 會唔會平D,但係咪相對亦危險?

Activehealth 發表於 23-8-4 23:40
Adelaide 中學boarding fee 大約AUD30K/年,包三餐食,水電上網。
阿仔U of A dorm 淨住宿、水電上網,但 ...

多謝你的回覆!
咁我有個預算,知道租屋與寄宿的費用不是差很遠。
或者也可考慮homestay.  但請問可以在哪裡找?要經agent 介紹?homestay 家庭安全嗎?
謝謝(emoji)

多謝各位的意見!  
都有個疑惑。 在港完成F5後, 應該選擇中學Y11 還是 Foundation?
是否Foundation 會比較多華人學生?  
兩者有咩 pros & cons?  

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊