用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好唔開心, 請給意見
樓主: yuekinwai
go

好唔開心, 請給意見 [複製鏈接]

你個仔case , 同我個囡一模一樣, 而我個囡更嚴重

我每天都有幫佢查手册,查功課, 有時見有更改, 問佢, 佢話寫錯.... 有時, 老師是寫在先一天那欄, 而我只是對每天該欄, 有時見到, 問佢, 佢話之前已有, 有時話, 塗錯了, 有時自己也沒有留意之前的課册. 但我沒有你聰明, 我沒有在灯下照, 因我沒有想佢會這樣做.

月底時, 老師打比我, 話我個囡自己用塗改液把佢所寫的欠交功課, 全塗( 約10 次呢) 叫我用灯照下, 就知道

回家後, 我自己取手册, 在灯下照, 發現"真的".
由我收到電話 , 至回家發現真相, 中間, 我不停問自己應如何教囡應怎做 ?

回到家發現後, 我叫佢入房関門, 把我見到的同佢講, 問佢點解 , 佢無喊出來, 因我從來都吾比佢喊 (如那件事是自己不正確), 佢同樣話, 怕我駡(因我之前駡得很勁 如發癩), 佢話太多功課, 又要做學校功課, 又要做電腦功課, 又要做補習社功課, 做不來, 趕不及  ... 我知這是她的借口, 但佢又真的無看電視,無玩, 無休息, 不停做.

我跟她說話的時候, 我誇大地把自己個樣子, 做得很傷痛 (當然是真的傷痛) , 我流著眼淚跟她說, "我把可以做的全做了, 我曾冧過你, 我講過道理給你, 我駡過, 我罰過, 我打過, 甚致趕你出門口, 又跟你說過, 再說謊, 媽媽無本事了, 教不了你, 你去嫲嫲或姑媽那裏, 不要回家" ... "但現在反而更嚴重了" .....如你真的很累, 所有補習全取消吧!   .......但她說, 不好

我沒有駡她, 我只是表示, 我真的很傷心, 很心痛, 很無奈
我跟她說了約一個多小時, 我喊了一個多小時. 當時佢沒有哭
後來爸爸回來, 我叫佢出房,
佢見到爸爸就喊, 跟爸爸說, 媽媽哭得很傷心, 佢知錯, 佢以後吾會了, 佢吾想媽媽傷心

事後, 我想, 這招好似苦肉計呢
( 當時, 我無想這么多, 但見到事實, 我真的感到無奈及無措)

這次結果, 是佢明白, 佢做的事, 會令我很傷心, 傷我很深...
之後佢比較小心了

同時, 我再幫佢, 把所有該科的所有的課本列 list
貼在當眼地方, 再買几個 file 袋, 叫佢每科入一袋, 要什么, 在那個袋內找.
功課袋另一袋
每天再同佢一齊對 list
現在己經半年了, 己經少了很多
而且, 每次手册上寫了什么, 不論好坏, 均在電話先對我說
最近一次, 佢欠做功課, 那天是星期五晚
每星期五晚都會帶她跟 "EE" 去食晚反. 回家時, 在車上跟我說, 媽媽, 我有 D 嘢要講, 老師在手册上寫了我欠交功課, 當時, 我只是問為何, 及叫佢自己以後要再留心

我好開心, 佢真的無再說謊了.

只是少少分享
原帖由 yuekinwai 於 10-4-15 00:21 發表
囝囝現有讀小三, 成績中上, 最近比較心散, 上課時常談話, 老師亦有投訴. 復活節假期後, 上課三天都給老師寫手冊欠交功課, 回條等.  今天檢查手冊, 見有用塗改液塗改, 我還未開口問點解, 他搶先說不是欠交, 只是寫錯 ...

同意, 學好行為是十分重要的

原帖由 wunma 於 10-4-16 10:55 發表

我看孩子犯錯的嚴重性, 尤其當事人年紀越小的, 思想越簡單的, 多不會著眼於行為上的錯處, 而是看背後的動機.

"擅自刪去老師的note"的確是大事, 但我認為他沒有欺騙或隱瞞老師的動機(當然做不做到是另一回事), 只 ...
‹ 上一主題|下一主題