用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中一自行派位截止 名校爭崩頭 皇仁1學額14人爭 ...
樓主: elbar
go

中一自行派位截止 名校爭崩頭 皇仁1學額14人爭   [複製鏈接]

ha8mo 發表於 14-1-23 17:46
這裏有人講過,但我唔肯定有幾堅
有過不了馬路的人,去黃笏南叩門成功

我鄰居仔仔讀LS小學,但去了大圍黃x田中學,又不見得好好!

ohnono 發表於 14-1-27 13:32
黃笏南叩門是要考中、英、數筆試的,每年平均都有四、五百人應試,照理都唔容易成功!不過如果喇小自己同學 ...

不是黃笏南,是大圍佛教黃x田中學(美林邨),佢媽話冧住九龍塘校網十喇沙名牌,起碼轉番沙田區都叫升band啦!, 喇沙仔喎,有啲人成日作大,講到名校什麼band2呀、band3呀都勁叻過人,念住大把學校收啦!未又係一單真實老作例子囉!

ha8mo  咁佢晌黃x田讀成點呢?  發表於 14-1-28 00:07

其實我都同意喇沙小是有很多好勁叻嘅同學,畢竟每級都有成六大班,但並不是個個都天資聰頴,有啲同學係靠好運抽奬入、有啲同學係靠老豆係小學舊生入,所以,我覺得要講得中肯啲,並不是講到個個一讀喇沙就身價百倍,讀左六年就與別不同!有好多同學不是不努力,只是天賦不同吧!

ohnono 發表於 14-1-27 18:04
Banding是排名出來的,一間2、3線的學校裡的band 1尾學生,總比同區名校中排band 2頭的同學好,我諗大家都 ...

很中肯!

長生不老 發表於 14-1-27 18:11
非常同意,唔好講呢d津貼名校靠運氣派入,就算直資名校都係一樣,小一收生,5-6歲人仔靠10幾分鍾既面試,又 ...

又講多個活生生例子:  我老公表哥個仔而家讀緊喇沙小學,佢話當初小一時佢老婆用錢租左個九龍城網嘅郵箱,然後博抽獎入喇沙,點之又好運抽到,但見佢個仔讀書未又係唔叻個D,但佢父母係人面前就成日講到自己個仔讀到喇沙有幾威幾威,佢地不知幾沾沾自喜!

happy+    發表於 14-1-28 15:28
‹ 上一主題|下一主題