用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 grade 1 admission result is available
樓主: marbub
go

grade 1 admission result is available [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+jamlee309+於+15-11-30+發表

原帖由 boyboobee 於 15-11-30 發表
K1-2上午,K3佢間學校只有下午,而且但K2反正唔瞓晏覺,所以日日有興趣班,根本好忙,但夜晚依然唔肯瞓,K3 ...
你小朋友一定係好聰明,因為越聰明嘅小朋友越唔鍾意訓覺,往往訓好少就足夠

引用:Quote:原帖由+積奇百事+於+15-11-30+發表有

原帖由 boyboobee 於 15-11-30 發表
如果呢個理論成立,我會好快頂唔住,我細女11個月大已經經常唔駛每日瞓晏覺,可以不停玩,夜晚亦係10:30後 ...
我囝數感都好弱,但學嘢同記憶強,都好谷得,但坐唔定,囗又唔停,BB時已經唔多瞓,不能超過十小時,越大越唔願瞓,因為玩大過一切。所以我地最後係傳統學校同培僑簡咗後者,小一下學期,老師同我地講佢學嘢好快,但總係坐唔定,叫我地留意佢多少少,我地就帶咗囝囝做Test,發現佢IQ 頗高,因為好快明咗,所以就無聊周身郁,而且心理學家同我地講佢哩類型小朋友唔多鍾意瞓,因為對佢地黎講瞓覺好悶,立即慶幸當年選對咗學校,有result後同老師商討對策,老師assign 多啲嘢佢做,今年小二老師個個話佢乖咗好多,專注咗好多。

引用:Quote:boyboobee+發表於+15-11-30+11:53+如

原帖由 積奇百事 於 15-11-30 發表
落雨地就會濕, 地濕唔代表一定落雨. 我地都係觀察出O黎, 聰明概小朋友係相對瞓得少.
你概小朋友聰唔聰明,  ...
同意呀!學習能力高學新嘢真係快手好多,但一樣都會有弱項,所以家長真係要好好配合,為小朋友選合適嘅學校。

‹ 上一主題|下一主題