用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派位報喜區
樓主: nywing
go

派位報喜區 [複製鏈接]

原帖由 detungmama 於 09-7-8 12:14 發表
我囡九月升小六, 華英都係我心儀之一, 想問吓係你囡囡係咪都係BAND1頭學生?

以今年阿仔學校同學仔既派位結果....如果真系BAND1頭學生.....幾乎可以肯定系自行都俾學校收左架啦.....

如果你囡有其他課外活動成績, 相信系自行派位好多名校都爭住收....
如果無其他校外成績...相信要睇她面試表現....

原帖由 detungmama 於 09-7-8 14:44 發表
samuel89,

請教吓, 以你經驗, 我囡全級 128 人, 佢考 14, 咁佢係係咪 BAND1 頭定中呀 ? 如果佢六年級可以KEEP 番依家成績, 我到時如果選放 - 華英/旅港/銀禧/黃芴南 係頭幾位, 機會大唔大呀 ?

...

原帖由 樂樂家 於 09-7-9 17:57 發表
同學仔面試的表現是否很出色呀?朋友個囡考全級約 6-8自行考時都唔收喎(面試表現不好)。

可能同學仔有其他課外活動成績搭夠....間小學推行一生一藝術計劃....好多都有獎項....

你朋友個囡考全級約 6-8自行考時都唔收喎 <---會唔會佢揀果2間太熱門,太超名校呢...可否講下系報邊2間呢...

原帖由 樂樂家 於 09-7-9 22:35 發表

好有代表性既獎就冇,朗誦(優異獎)、鋼琴六級、作文有啲獎咁上下,自行選華英第一,迦密第二。可能佢面試時在小組討論(英文)的環節中並沒有發言,所以失敗咗。

~ 我個人認為,面試時的表現更重要,因為能進入面試階段的學生 ...

甘又系.....照我所知華英應該系難入....但迦密全級第6~8都入唔到....我相信佢面試真系可能很失準(應該完全發揮唔到)....

原帖由 樂樂家 於 09-7-9 22:55 發表

冇辦法啦﹗天外有天﹗

同佢一組的小朋友除了反應快之外,佢哋既語文(英語)能力都十分之強,說的時候好似不需要思考。唯有嘆句技不如人。 ...

吓...面試家長有得陪同架...
我阿仔2間都系小組+單打獨斗自己去見咋....

原帖由 樂樂家 於 09-7-10 09:18 發表

唔好意思漏咗,派位結果是迦密,但小朋友好唔開心好失望。

甘就唔出奇....
聽講傳統名校無全級10名內,連面試都無機會...
‹ 上一主題|下一主題