用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York York York!
樓主: 陳雙兒
go

York York York! [複製鏈接]

我24/9 in, 到14/10先收到信. 我估8/10 in的家長, 應該最快今個星期五會收到信. 加油!

原帖由 kartimmi 於 11-10-26 23:50 發表
請問各位mammi知唔知幾時可以同學校申請轉am班?

同c6商量完覺得可能返am好d,想試下轉

我打電話問左學校. 因為囡囡本身offer左pn+k1 international pm, 就算pn轉到am唔代表k1都可以轉到, 到時要再寫信申請. k1 international 學位競爭好激烈,由其am位,成功轉到的機會都唔太大.到時攪到pn am, 但k1轉番pm我又唔想.同埋好多學校k3都只得下午班(唔知york係咪), 幫助小朋友介午睡預備返小一.所以考慮中.

mrschiang, Jenjo. 等我返去同婆婆商量下先. thanks.

原帖由 joanna1388 於 11-10-27 11:28 發表
ask: 大白豬        

Why can apply PN + K1 together?
How old are your kid?

My daugther is now 15.5 months. I only apply PN class. I know that after graduated of PN, students will promote to either main stream or international stream K1 after the assessment by teachers. However, so surprise that they offer pn + k1 international pm to my daugther.

原帖由 fionbabynok 於 11-10-27 16:06 發表

你地唔講,我都唔知原來一封信入面會有兩個OFFER

congradutions, both am intl offer, your son is so smart.

回復 251# fionbabynok 的帖子

sorry, 我誤會左你的意思。你小朋友好叻,有am offer, 我地pm轉am要申請,都未必得。

原帖由 johnnyyu627 於 11-10-28 18:08 發表
我這兩天打左 2 To 3  次去問,終於有答覆,希望妳有好消息 ..

咁k1 offer有嗎?

原帖由 kartimmi 於 11-10-31 17:14 發表
我都係咁諗,收到York PN+K1 offer, 就未必考慮SJC或其他(think, creative, ...etc)啦,但會報km,hkps,lh

不過要似話york國際班下年加價到$8000,就有d擔心啦,咁貴真的負擔唔起呢!! ...

8000淨學費真係接受唔到。加成差不多double。之前一心諗住唔再in咁多kg,而家真係要重新考慮,聽曰打電話去問,希望佢地confirm到學費問題啦!

回復 365# kartimmi 的帖子

我都好無奈。如果8000淨學費一個月我唔駛讀york。同埋佢set呢個價有咩人會揀佢?佢又唔係全國際,所有科目全部由net教。真係好想知佢半日點收呢個價。諗起又要由頭黎過interview好煩,希望聽日有正面回覆。

今早打電話去york問左, 今年pn $4583 per month, international K1 $4200 per month, main stream k1 $3600 per month. 明年會有調整, 不過話應該係幾百蚊左右, 無講過明年加到$5270, 只話下年5/6月會通知家長, 但無收過指引學費會加到$8000一個月.其實$5270一個月學費都好貴, 仲有其他雜費呢.

其實我覺得佢地無理由一下子加咁多, 佢既對手sc, kv, km, lh, etc 都唔係收呢個價, 佢收$8000一個月, 我諗無咩人會讀.

下年仲要養多一個.睇黎都係繼續in埋其他kg先.

雙兒, 多一次interview的機會都好, 小朋友大個d, 識既野多左, 表現會更好.

其實有無考慮做超大b? 下一年去考其他更好的kg (e.g. sc, km, hkps)機會大好多.

加油呀!

原帖由 conniew 於 11-11-7 13:33 發表

先讀下阿仔:返左學ニ個月度、阿仔就突然同我講返學好開心呀!我問他學校邊個同你玩?他話老師同小朋友!玩咩呀?積木。
你問我覺得他返學開唔開心?我覺得係開心的、但老師有無教他地講返學好開心架!我又覺得有!(笑)。
但我又覺得 ...

Conniew, thanks for your info.
但pn唔係一個外籍老師同一個本地老師做班主任嗎?

原帖由 km_chung 於 11-11-7 15:52 發表

我同你一樣。York,creative(lam tin)同樣你係收下午班,你點揀?

唔好意思, 搭一搭咀, 如果想英文好, 一定係york, 因為creative主張母語教學. 到時你安排小朋友係出面上一d英文playgroup, 價錢都唔平.

原帖由 conniew 於 11-11-7 15:25 發表

我今年唔係!但國際K1就一個net、一個中國人、net可以係ABC、鬼或印、但全部英文都好ok!但中英文個邊都係ニ個中國人。

icic. Thanks.

咁下年的學費咪好甘? >0<

原帖由 juniebarbie 於 11-11-10 09:33 發表
Would it be too late for me to submit the application form today (last day)? York seems like a good kg after take a look at this topic...

never be too late. they still accept application form.

原帖由 conniew 於 11-11-10 10:16 發表
其實我個仔係太子明慧讀左半年,但感覺不太好!
例如
1.因阿仔當時未戒片,我試過一個星期內三天接放學時尿尿濕到過衭,到我一抱上手時成手濕晒,又試過接仔放過時鼻涕乾左一墶墶係面上無人理,仲發生好多次,

最後真係忍 ...

當初諗住大包圍, 所以都報左明慧, 下星期六in. 不過而家有york既offer, 再加上你的分享, 我唔去啦!

原帖由 conniew 於 11-11-10 10:58 發表
我問過啦!pN留舊校上堂!同國際班K1會擴充,加班!

唔好意思, 舊校的意思係約道8號? 約道8號唔係下年要收番嗎?

原帖由 man811231 於 11-11-10 13:26 發表
已打電話問,只收約道8號,明年pn仍於10號上課

icic. 近火車站都好d.
睇下公公肯唔肯接囡囡返學放學先, 唔肯就搭校車.
‹ 上一主題|下一主題