用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小勁過優才真道聖馬加和港同!
go

音小勁過優才真道聖馬加和港同!   [複製鏈接]

回覆樓主

中文同通識呢兩科嘅5級或以上比率冇show喎

呢兩科咁緊要,唔show好可疑

回覆樓主

我肯定港同比ICQM好唔止一截

waymon 發表於 17-10-15 22:50
好似幾好

真係唔覺好好喎

回覆樓主

音小唔係唔好

只係冇楼主講到咁好

lovebb2 發表於 17-10-16 16:24
我是用沙田區band 1學校比較的, 因我輕熟沙田區

港同成績已經算band1A

回覆樓主

基本上ICQM係好學校

主要賣點:
1. 唔使煩升中
2. 關愛
3. 德育好
4. 音樂宗教培養好

以前DSE真係麻麻嘅時候,的確唔吸引。

依家叫冇以前咁差,有進步,加上以上優點,其實有佢吸引之處。

之但係, 我個人對佢宗教音樂培養冇興趣。放學又遅。學費也貴。

完全唔係同名校比。我只係攞地區2線小學同佢比,如果不喜好宗教音樂,小朋友又唔係有乜特別原因要特多愛心,咁真心唔覺得音小同地區2線的小學有太大分別。地區2線要煩升中係最大缺點。

寧願讀地區2線都唔想捆綁住自己係咁貴學費嘅學校一讀12年。音小好似冇呈分試。

hkpapa852 發表於 17-10-16 17:02
坦白講, 單計5+, 好多B1A學校都未必有港同既水平.

但港同沒有公佈整體4+比例.... 不過, 睇番港同既3322率, ...

接受

gwenstephen 發表於 17-10-17 09:49
我都估只10%人會去看看其學校升中、以至 DSE 成績..
冇架,大部分人都係懶或冇興趣,以至製造一大堆似是 ...

Well said
‹ 上一主題|下一主題