用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘天主教華德學校 想問下爸爸係華德小學畢業, 仔仔有20分係新華德定舊華德 ...
樓主: leungcnine
go

想問下爸爸係華德小學畢業, 仔仔有20分係新華德定舊華德呢? [複製鏈接]

kktsa2 發表於 14-6-19 22:20
收到消息今年舊華德有人20分都入唔到!
點解你咁出奇? 新華德20分都收唔晒, 何況舊華德, 舊華德間學校係樣衰啲, 但升中派位一直好靚。我有一次見到話15分入到舊華德, 我對眼先突咗出嚟, 心諗點解咁都入到。

leungcnine 發表於 14-6-23 14:10
仔仔2015九月報2016-2017小一,我早啲問定資料,因為我見爸爸張畢業証書冇寫上午定下午校

...
無理由, 我果張有寫喎。問下爸爸讀邊間啦, 如果下午校, 係新果間, 靚好多。

leungcnine 發表於 14-6-23 14:16
有寫?想問下你邊一年?爸爸係89年
我係83年, 早好多。

jy0022 發表於 14-6-23 17:32
聽聞舊華德今年廿五分都有人入唔到喎!
大家放心, 一定係流言, calm down。

我舊年先回母校打聽過, 新華德校長話只係收唔到15分, 20分要抽。舊華德就一向收20分, 因為升中成績普遍較好。但好震驚去年有JM話自己係15分入, 未經證實。不過, 可能有一兩個吧。前年新華德15分只收咗3個, 舊年已無行了。所以, 有20分機會都係好大的, 25分係必入的。

jy0022 發表於 14-6-23 17:32
聽聞舊華德今年廿五分都有人入唔到喎!
不過有得25分, 即有5分宗教分, 咁男仔點解唔博LS, 女仔點解唔博MSC或聖家? 有中學back up喎。

jy0022 發表於 14-6-24 10:49
可能人地諗住隱陣,咪揀舊華德囉,而且揀學校也要揀比較適合自己小朋友的學校,並不是盲目追從名校啊!!

...
但係41網, 唔揀過唔心息啊!

咁要諗用25分揀舊華德定20分揀新華德了。

jy0022 發表於 14-6-24 10:53
今年,人多左,25分收唔哂真係唔奇架!
對於兩間華德我覺得係唔可能的。因為41網大多好選擇了, 佢又無幼稚園直升, 有得25分, 即全部校友仔女或弟妹+宗教分, 女仔起碼會博聖家, 因為20入到機會都好大, 仲有間好中學 back up, 升中華德大概只有1/3 band 1, 點會咁博。

kktsa2 發表於 14-6-25 02:30
20分holy 好多人都入唔到,舊華德20分也是很多人入唔到!糾正,not 1/3 入band one 係1/2入band one!
並不 ...

咪係囉, 係20分有好多人入唔到, 所以25分係一定入到。去年派位成績非常好, 乜升咗呢有1/2 band 1嗎? 因為校網無寫入band 1校人數, 問校長又唔講, 所以只要有人考到好學校, 如果唔係校內家長, 真係唔可能有咁準確既數字。其實學校應該透明啲, 寫清楚升中派校情況, 等家長可以參考下。

41網抽名校既最大好處, 係唔駛6年後又玩過!升中派位機制仲複雜, 玩一次老10年。

‹ 上一主題|下一主題