用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 我想了解學琴啲嘢
go

我想了解學琴啲嘢   [複製鏈接]

shirley2014 發表於 19-4-8 00:01
我小朋友小二,以前佢都經常提話想學琴,近日佢興起睇學校音樂書,對住電子琴自學彈書本嘅歌(自己摸索啲音 ...
拿, 小朋友學樂器, 就唔好諗升中有無幫助, 諗升中, 就唔好學琴。學琴, 除非你屋企有會所可以租琴, 否則, 要練, 都係要買, 不過, 依家有D數碼琴, 相對薄身D, 無咁嘥地方, 幾千蚊, 又可以做分期供, 你計下租琴抵D定買數碼琴抵D。

至於練琴係咪苦差事呢, 其實好相對。初學彈歌仔都好有趣, 學學下要彈scale就真係有D悶,不過, 如果你有時間, 可以陪佢聽住佢彈, 有D歌好好聽, 你表現得開心又陶醉, 小朋友會練得份外落力。

開頭就唔好諗級住, 因為考級主要練3首歌仔, 不如等佢開心下先, 好多人目標為本, 一年一級, 但真係只識彈考試果三首歌仔。樂理係考六級至要, 所以好多人都考到5級唔玩。

shirley2014 發表於 19-4-8 00:01
我小朋友小二,以前佢都經常提話想學琴,近日佢興起睇學校音樂書,對住電子琴自學彈書本嘅歌(自己摸索啲音 ...

樓主,初學唔駛咁貴,一般小朋友30分鐘,能坐得定就45分鐘。我阿細學一級都係88X四堂,一星期一堂,響通利。有D社區中心仲平D添。家姐三級都係9XX四堂而已,唔駛2-3000蚊一個月
‹ 上一主題|下一主題