用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 青春期的魔咒
go

青春期的魔咒   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 18-10-3 15:09
我女終於同我講:都唔知你之前点頂得我順……我終於见陸地了……大家加油!希望在人间~ ...

我覺得, 青春期既小朋友, 就好似睇恐怖片D怪物、異形, 侵佔咗人類身體咁。最初都仲有一D「人性」型以壓抑到, 但依家猙獰既樣貌表示已經被惡魔完全佔據咗。

而你............就如同站在風涼的地方說風涼說話.....................

Yanamami 發表於 18-10-3 18:24
我講紧我大女咋……細果个-向騎呢,我反而-早慣左,佢反而唔难頂。So predictable. ...
咁又係, 可能阿大細個太乖, 所以落差好大, 接受唔到。阿細由細到大都咁衰, 今年自律咗DD, 反而好開心。

Yanamami 發表於 18-10-4 09:08
可以唔理就唔理……果d冲凉食飯著衫做功課……-律唔叫~記住講多过—句就係煩,同埋唔好抱住“為佢好”既心 ...
問題係出咗响C6度。我平時好多嘢都係唔叫 or 只講一次, 但C6就係咁鵝, 佢既邏輯係:
見你做錯唔同你講, 咁等到你出事(例如唔著衫病咗), 咁又要佢嘥時間同佢睇E生同照顧佢, 所以佢唔想, 結果就係咁鵝。有時真係鵝到我都起火。

bb鼠 發表於 18-10-4 13:47
請問有乜咁恐佈你形容到好似異型咁
阿大真係變咗異形!

Yanamami 發表於 18-10-4 13:29
病我由得佢病,俾排“幸福”同-瓶水佢,叫佢食完早d瞓,順便加句唔好成日夜瞓,唔係抵抗力差又会易病(其实 ...
次次开口就話知啦~~唔洗你講 ======> 係, 就係咁。

講到起身, 又有古仔聽。

話說阿大同C6瞓, 我同阿細瞓。阿大幼稚園返學時因為跨區, 都幾早要起身。C6驚阿大唔夠瞓, 咁點呢? 佢就朝朝抱起阿大, 然後放佢上屎塔, 去完vee vee, 再抱起佢, 响洗手盆旁放張櫈俾自己坐, 然後阿大坐大脾, 阿大只需要張開排牙, C6就幫佢刷牙、洗面、梳頭, 過程全程阿大係合埋眼的, 日日如是, 服侍周到, 咁你話阿大仲點識快手做嘢, 一叫就醒?

冬天話怕佢冷親, 起身前仲鑽入被竇, 幫佢換好校服至起身, 你話死未!

bb鼠 發表於 18-10-4 14:17
阿大係男仔定女仔我c6都係咁宜家咪有c6係屋企就扭計

...
宜家咪有c6係屋企就扭計 ======>  就係咁。

阿大係女仔。

前排, 响火車站見到有個後生爸爸, 抱住個小女孩返學, 兩個鸞聲細語, 笑語盈盈, C6睇得好心酸, 諗返起當年拖住阿大返學既情境, 阿大幾咁可愛。依家只會同佢講:你好煩呀!

b3410    發表於 18-10-4 17:14

Yanamami 發表於 18-10-4 14:25
自作孽呀~仲有乜野好埋怨呢?我以前成曰同女講,今日我对你仁慈,就係对將来既你(或我自己:wahaha ...
佢成日話我慈母多敗兒, 縱阿細, 其實我只係恩威並施, 佢又唔睇下自己既傑作。

YanKanMom 發表於 18-10-4 14:28
妳老公很痴纏,我家男人也差不多,阿囡已15歲,他還希望阿囡像孩童時那樣親近他,常問囡錫唔錫爸爸,個女覺 ...
有咩辦法丫, 阿大六個月我就有咗阿細, 所以阿大由細到大係C6帶大, 又換屎片又沖涼, 根本係抱住大架。依家阿大仲細, 快11歲, 佢哋係互相痴纏, 不過, 阿大就有事鍾無艷, 無事夏迎春, 唔見C6幾日又好掛住佢, 但日日見到又覺煩。

bb鼠 發表於 18-10-4 14:27
我個c6抱既係細仔宜家小一都扭抱,最怕做緊功課c6返來,即刻扭話倦又手軟
我個大女無你c ...
唔駛驚喎, 有D細路係無青春期既。我家C6從來都無發作過, 我亦都無青春期, 因為由細到大都係咁衰, 無乜特別衰過。

IloveJJ 發表於 18-10-4 15:03
好恐怖
你係話C6恐怖吧?! 俾我鬧得多, 唔敢咁做了。

小時了了 發表於 18-10-4 16:15
我就將阿女煉成 "潑婦" 凶巴巴的
咁都一樣好難嫁人.........

小時了了    發表於 18-10-4 17:25

MrBeast 發表於 18-10-4 18:01
不如你同老公每星期掉低d女去拍下拖,每年一次二人旅行,咁先知爸媽好
留底佢兩個, 咪即係難為個工人

Ahbee02 發表於 18-10-16 09:39
你先生真係24孝,照顧太貼身,好容易養港女出來。

題外話,依家大女仲有沒有同爸爸瞓?遲D估計佢都吾想嘎 ...
依家無, 只係大時大節(即測考前夕)會lue爸爸同佢瞓。佢同C6瞓一撻上床就9秒9瞓著, 自己瞓就要典15分鐘, 有時半路中途會醒, 頭髮凌亂走出嚟好嚇人。

2jkidsfather    發表於 18-10-18 07:59
TwinWong    發表於 18-10-16 12:25

YolandaTam 發表於 19-1-2 00:18
昨晚有件小事,足見青春期都有搞笑的:
話說昨晚返家途中,我哋夫婦講起一啲好笑嘢,我挨住老公手臂笑到肚 ...
哇, 你哋兩個乜D潮語都咁厲害, 我睇到一半跟唔上.............

2jkidsfather 發表於 19-1-2 09:15
你渣 D Woh
吓? 你哋都明? 我睇到 "虐狗" 仲諗緊做乜事無端端又走咗隻狗出嚟。

不過, 我同C6唔會有呢D情況俾小朋友見到。之前, 我哋 isolate 到阿細忍唔住問我:媽咪你會唔會同爸爸離婚呀。

2jkidsfather    發表於 19-1-2 09:30

Yanamami 發表於 19-6-12 23:23
你既係仔唔明㗎嘞~女可以好估佢唔到我大果个細时好乖(呆?),叫佢東唔会西,猜圓㩒扁点都得,我陀 ...

你講得好好,好似撞邪咁

四隻貓 發表於 19-6-13 14:08
我女自細就係極難湊, 好難攪. 希望佢青春期無來得0甘激烈啦.

今年初中, 暫時佢同我都有傾有講, 不過呀女對 ...

D爸爸係好奇怪,煩到爆!有時話到我都覺得煩,話佢理個女咁多做乜

Yanamami 發表於 19-6-25 12:42
忍耐下呢个階段(三、五年等閒事)~做个隱身守護天使好了。有乜意见請同佢有偈傾既人轉个弯傳達。

用錢其实 ...

阿大中學我想佢同同學出街食飯,請問果頭有咩食?一餐應該俾幾多錢?
我諗住一個月俾500蚊零用錢,我包八達通車費,然後每個禮拜俾飯錢。不過唔知果頭一般幾錢一餐。

Yanamami 發表於 19-7-12 21:02
我真係去果区巡下各食肆-般收費㗎~而家俾細女$50/day, 佢餐平餐貴自己拉平,另加$400/month地鉄同早餐。 ...

咪上次去註冊,唔見有乜食,所以同阿女去深水埗站附近,食碗麵都47蚊我好耐無出街食lunch,乜咁貴架。佢話想帶飯,但中學好似出街同同學仔食開心D丫嘛。

我早餐響屋企整佢食架。乜原來大家無零用架?講咗添,弊。唔怪得阿大問我,阿媽D零用錢要嚟做乜架。

小時了了 發表於 19-7-12 21:28
Bingo 説出重點來。
唉!例如阿女一直以來講過唔少次話想去迪迪尼,但我卻認為海馬公園較益智丶又保育丶我 ...

乜咁大個都鍾意去迪迪尼⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題