用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 06年9月入讀46網小一家長請進
樓主: seegui
go

06年9月入讀46網小一家長請進 [複製鏈接]

06年9月入讀46網小一家長請進

各位46網千禧媽咪:

9月你地會自選邊
seegui

Re: 06入讀46網小一請進

聽講今年又少
seegui

Hello 跳跳虎:
你小朋友有幾多分呀?我是宣道會會友, 如果基樂接受我是同一宗教信仰, 我細仔就有15分, 否則就只剩下適齡的10分. 你話机會大嗎?
係呢, 你樓下新起果座係咪小學黎架? 如果係就好啦, 多一個選擇
seegui

Hello Rainbowc.

如果你是天主教的, 是要揀天主教學校才有5分. 我就提意你揀天主教柏德小學. 一來新學舍又夠大, 二來因它是由牛頭角柏德上午校轉來的, 這
seegui

跳跳虎:

收到你這消息有D失望添. :cry:

跳跳虎 寫道:

我樓下間學校係d展能中心定特殊學校果類,唔係小學。
seegui

基順會搬去官塘基法舊址, 而原校轉為特殊學校.
葛師&五邑已被教
seegui

Rainbowc.

其實點都要博下, 有20分都幾穩陣啦, 去你
seegui

本來想幫個仔報间直資學校打底, 但原來如果间直資收左你, 就無得參加統一派位. 唉! 又要再打算下啦.
希望46網真係易D入啦!

gobbytse 寫道:

46網其實那一間都易入架,人口老化,無新屋邨,紀律部隊宿舍最新啦! 但他們政府工,入直資、私校有津貼,選擇多好多。 唔似48網秀茂坪、寶達、油塘,那邊好多新屋邨,多好多小朋友增。
seegui

Hello Rainbowc.

兩间學校都好架. 論交通方便我揀嘉諾撒.
我有個提意:
如果係男仔,自行分配揀聖若翰, 統一派位甲一聖若翰, 甲二嘉諾撒, 乙一聖若翰.
如果係女仔,自行分配揀嘉諾撒, 統一派位甲一嘉諾撒, 甲二聖若翰, 乙一聖若翰.
因到升中, 聖若翰多數係男校, 而嘉諾撒多數係女校.
以上純是個人意見, 你自己要再細心考慮.

而你提意嘅私校我就無打算報考, 因私學多數係D一級名校, 功課多壓力大,我唔想小朋友為讀書而讀書, 為考試而生存.我想佢有一個快樂嘅童年.

seegui

Rainbowc.

我個小朋友是男仔.

我想講在升中時官塘網的好學校大多數是天主教辨學, 男校都佔幾间. 而'聖若翰'每年派位都幾好, 所以我有咁嘅意見.當然都要小朋友成績好才有更大機會入好中學.

所以如果你揀嘉諾撒,升中時應該是九龍城黃大仙個網啦.

seegui
‹ 上一主題|下一主題