用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國 top 100 內大學可以嗎?
發新帖回覆
樓主: 過客
go

[英國] 英國 top 100 內大學可以嗎? [複製鏈接]

成績唔標青, 選擇英國大學 top 100 內既學校讀唔讀得過?

成日聽人講, 英國好多雞校, 其實咩野學校先至叫雞校?  成績差? 唔出名冇人識既學校?
   20    0    0    0

TTEE1819 發表於 23-1-30 17:27
我諗我唔會用 top 100 或唔係top 100去揀學校。全英只有15x 至16x間左右大學,如果係排99,一定有佢被排得 ...
Thanks!

sumikogurashi 發表於 23-1-31 12:22
其實最實際係咁,看subject ranking 和課程內容,並唔係睇間大學什麼世界排名,睇世界排名毫無意義。不過 ...
我睇過有個 post, 說一個讀有名氣既大學, 但佢讀果科排名好低, 另一個讀一間冇人識既大學, 但佢讀果科排名係好高既, 最後出來工作, 反而讀有名氣果間大學一見工就成, 而唔出名果間大學既朋友, 一直都搵唔到工, 佢伸HR原來係睇大學去請人既.

poonseelai 發表於 23-1-31 12:56
見唔成工就只關大學名氣?如你有concern, 就如前面家長講申請香港大學啦

其實我孩子成績不是很好, 中大, 港大, 科大, 城大等等, 都可能未達到標, 同埋香港既大學已經截止報名了.  
如果7月成績出了再去申請香港既大學, 大學會唔會接受?

Poyau 發表於 23-1-31 14:45
請問是那學科 申請什麼工作?
唔記得, 我再搵返過 post 睇下先.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊