用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Is international shool suitable to shy & quiet child ...
go

Is international shool suitable to shy & quiet children? [複製鏈接]

Re: Is international shool suitable to shy & quiet children?

大家好 !  我個小朋友又係非常怕醜嘅, 現就讀於一間國際幼稚園. 有一次俾我見到佢原來入課室後, 一個人坐在一角垂下頭沒人理會, 當時我覺得佢好可憐! 經了解後, 老師話我個小朋友每日都係咁, 老師係唔應該理佢, 應該由佢自己主動去活動, 但當群體活動時, 老師就會要求我小朋友參與. 你哋點睇呀?

Re: Is international shool suitable to shy & quiet children?

Hilary, 係 Kingston.

wewangwang,

我唔知應該再點同個老師講, 其他當時情況係咁 :

其實校方係唔想家長進入課室, 並希望送完小朋友返學後馬上離開, 所以每次我都即刻離開. 有一日, 課室門沒有關上, 於是好奇望入去睇吓我小朋友mug, 只見佢行入一角但冇行番出嚟, 而我又唔敢行入去睇, 啱啱老師出嚟, 於是我就細細聲問佢我小朋友做緊mug, 咁老師就行入課室睇住佢, 我見個老師唔出嚟於是我行入課室, 見到佢獨自垂低頭坐在一角, 後來老師突然(都幾大聲)叫我小朋友:"XX, 你呀媽問你做緊mug 呀!", 嘩! 我小朋友即刻俾佢嚇一跳, 只係望住老師冇出聲, 跟住我同老師嘅對話 :
我     : 佢每日都係咁?
老師 : 係 !
我     : 咁會唔會叫佢自己攞嘢玩或同其他小朋友玩?
老師 : 唔會!
我     : 由得佢呀 ?
老師 : 係, 唔應該叫佢, 由佢自己主動去做.
我     : 我覺得佢好可憐呀!
老師 : (冇出聲)
我     : 我覺得佢好可憐呀!
老師 : (冇出聲)
期間個嬸嬸已拖咗我小朋友埋張枱同俾咗塊 puzzle 佢玩, 我為咗想鼓勵佢等佢冇咁驚, 於是見佢完成一片後就讚佢, 跟住老師就叫佢 : "同媽咪 say goodbye 啦!", 咁我就走喇.

Dear All,
Thanks for your advice !

wewangwang,
佢兩歲半喇. 老師話上課時就會要求佢參與.
‹ 上一主題|下一主題