用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 喇沙未來小一生疑問
go

喇沙未來小一生疑問 [複製鏈接]

喇沙未來小一生疑問

聽人講喇沙的學生很頑皮,學校亦不大管束學生,是真的嗎?另外功課多不多?  

Re: 喇沙未來小一生疑問

咁咪個個都要掛啲公仔做記認囉?仲有,我見書單有本英文的GS,是否去年開始有英文常識?

zz,
thanks!

Bambi:
     我是看學校網頁見到去年的書單知嘅!
zz:
      中文是否很深,我最擔心都係仔仔的中文,因為佢幼稚園的英文程度不錯,但中文差啲,請問有什麼特別?

我的仔仔真的是運氣好,抽獎抽入,佢係一個唔頑皮的小孩子,所以真的有點擔心佢會被人欺負,各位喇沙媽咪,有無心得教教?
:wink:

zz,
     thank you!

仲有啲問題想問,佢地係咪派成績表會見家長?多數係星期幾?因為我平日要上班,唔可以請假,會唔會星期六?thanks!!

我已經訂咗書包啦,13/7可以取,現在很期待25/6的小一家長會,我的小兒是1E班,有無媽咪嘅仔仔同班呢?唔知班主任好唔好? :

zz,
       25/6(3:00-5:00p.m.)在六樓禮堂開家長會,我老公好心急,上次交校車表已經在文具部買了校服,啲質料好差,不過老人家話買咗要穿吓,遲啲先買過喎!

又有野想知,唔知每年的水運會在什麼時候和地點舉行?是否分級?有無媽咪去過?  :

還有2個多月,仔仔便是小一的學生,我比佢還緊張,我都有聽聞校長叫學生退學的事,不過我覺得只要比心機,一定可以適應課程,我同仔仔都要努力,athena123,唔好咁擔心!

ICHUN,

暫時只知25/6及27/8會開家長會,13/7及14/7買書及校服,書是否和去年一樣便不清楚.

25/6是了解學校日常運作,27/8是介紹有關老師,另外13/7會報名參加學校的暑期班,全都在暑期的上午進行,你叩門成功的機會大不大,good luck!

gingerso,

白裇衫顏色不夠白,買完才聽人說在外自己買衫,自己車校章仲好,你買了嗎,你是否05小一生媽咪? :

Bambi,
    thank you!比錯料添!   

Bambi,
可否pm給我買校服的地址,thanks!

明天便是家長會了,那位媽咪會出席?明天見 :wink:

今日家長會,校長主要是給家長心理預備,要我們在暑期作好準備,特別是英文科,仲比本reader嚇吓大家,從校長的語氣中,覺得入讀該校的小一生,起碼要有一定水準,否則會很辛苦,佢仲好強調要多看書添.今日入到校園,到處都是小朋友,進行不同的活動,很有生氣,希望仔仔可以好好享受校園生活,athena 123,唔好擔心,從今天起,每天要他朗讀英文圖書,一定有進步,我都是這樣,見到仔仔不知不覺進步了,你會很欣慰的,大家努力吧!

ICHUN,
    reader可在學校網頁內的書單看到,好似同sfa及maryknoll一樣.
     有家長問會否轉英文數,校長認為用母語教更好,而且la salle 一向英文水準都好好,無須怕升中後銜接問題.其他問題無印象了,其他媽咪可否解答?
      無人問叩門喎!

Gorowitz 寫道:
Dear ICHUN,

Do they use "Wide Range - Starter, blue & green" as readers in P1?
How many readers are there for P1?

Yes, one for each term

Gorowitz 寫道:
Thanks for the reply.

Do you think the rearders (Wide Range) are difficult for P1?

其實真的好在乎小朋友的底子,有人認為好深,有人覺得好淺

sasa04 寫道:
我朋友說他是自行入的
6/25不知要去家長會

sasa04,
        之前有家長講話自行入的那一批已在十一月開了家長會,今次是給統一派位入的家長去的,內容一樣,你的朋友當然唔知啦!

OK-MAMA 寫道:
Bambi,
would you pls also pm me the address?
Thank you.

Moreover, I've got no info. at all regarding the parent's day and also details of the books list.
There is possible mailing mistake.
May I know that when did you recieve those letters??

Please share with me if any parents have any other updated info.

THANK YOU  THANK YOU

註冊那天已經派咗所有通告啦!     
‹ 上一主題|下一主題