用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

我仔啱啱打比我,話中秋晚會取消左,佢好唔開心喎! 玩就咁記得,問佢數小測點?就收線都收唔切,激死!

me too啦!可能我放工放得夜,其實由小一起我都無睇過電呢樣野,日日返到屋企就要同大少博鬥,日日都要博鬥到十點幾先收到工,我巳脫了節好耐了..........

原帖由 wasabb 於 09-9-25 09:00 發表
我都係咁話,晚晚最早都攪到成10:00先可以收工,電視都冇得睇,完全唔知依家做緊啲咩劇集,真係冇咩人生樂趣

[quote]原帖由 AD.Mama 於 2009/9/25 00:26 發表 http://forum.edu-kingdom.com/images/com ...

死得!說話工作紙我求其找一幅圖畫叫个仔講个故事出來炸....?!原來是跟tsa做!死得啦!死得啦!个衰仔ヌ話無特定提材?! 都唔知佢返咩學......

原帖由 littlehipo 於 09-9-29 10:16 發表
peony2002,

個生長報告, 沒有指定格式, 自由發揮, 你要唔要綠豆, 我有一包, 如果需要, 明天交收好嗎?

Littlehipo

唔知要做報告?!我棵綠豆死左九世添.............要再種過 趕唔趕得切?

係喎!明天是便服日,多謝提醒

原帖由 wasabb 於 09-9-29 13:14 發表
尋晚橫風橫雨,我諗你棵小綠豆一定比阿娜姐.......

哈哈....我想問吓老師話種到死為止,咁我哋係咪要影埋佢歸西既相以證明佢真係c咗呀....

...

昨天的功課真是做到痴左!个仔又牙痛,結果成11點幾先做完,个仔原本想同爸爸玩象棋,但太夜啦!無得玩,真慘!

原帖由 lindajacky 於 09-10-7 09:52 發表
Hi Littlehipo

Yes, 3 times per wk is too many, that's why I choose only Mon and Sat, give up Tue, while on every Mon night, it really makes me pressure to push him complete homework and rush for dinn ...

明天師訓日,使唔使返學架?

但為何明天有數學補課班?

原帖由 peony2002 於 09-10-7 14:18 發表
明天和後天都唔駛呀!!

唔使返放假吖!个日期我攪錯左

原帖由 peony2002 於 09-10-7 14:26 發表
係咩??咁你打番學校問下啦!!

應是英詩集誦,我仔昨天話巳排左位,我仔排第一行,佢話老師是因高矮來排的,我仔話佢自己矮所以第一行喎!

原帖由 carsondaddy 於 09-10-14 13:20 發表
1429,

He also failed in 獨誦 tests in early Sep. 但冇聽過到礼堂一事,可能又冇佢份. Was it the English speech or PTH?

另想問下以下兩句句子,那句通順呢?
1.同學們安靜地坐在椅子上看書
2.同學們正在安靜地坐在椅上看書

我覺得1通順D

delete

原帖由 sac.wen 於 09-10-16 15:40 發表
littlehipo,
d 証搵番啦, 真係一額汗, 多謝關心 !

1429 & annkwok,
有無好消息分享 ?

wasabb,
聽講我班最高93分

sac.wen
今天比你仔嚇親,佢真的好勇!但你個工人姐姐,唔知去左邊都得既?

原帖由 sac.wen 於 09-10-16 15:40 發表
littlehipo,
d 証搵番啦, 真係一額汗, 多謝關心 !

1429 & annkwok,
有無好消息分享 ?

wasabb,
聽講我班最高93分

BK short ?

原帖由 kachunma 於 09-10-16 17:54 發表
sac.wen
今天比你仔嚇親,佢真的好勇!但你個工人姐姐,唔知去左邊都得既?

oh my god!我真係以為要帶tiramisu,我仲鬧个仔唔早講,買唔切添!原來是故事書.....真玩野 ,又要簽手冊啦!唉!

原帖由 1429 於 09-10-23 09:59 發表
littlehipo, Eason.S,

GOD!  琴晚冇上來, 又攪錯左啦, 阿囝話因為要開cake shop玩下, 所以要件真嘅tiramisu, 等我要拿拿淋去買添, 乜原來係本story book, 今次佢實"魚"死啦!  (等佢成日上堂發夢阿哪!)

得 ...

你地咪好囉!請假陪公主/太子讀書,我放唔到假吖!只是早些放工回家同少爺博鬥炸!真是激到嘔泡!時間又唔係多,仲博咀博舌,真想車底佢好耐啦!皇帝唔急太監急,晚晚温到成十點都未温完.....

原帖由 wasabb 於 09-11-6 16:17 發表
嘩…你真係大膽,攞兩個星期大假陪公主讀書,我唔敢放咁長既假期,我驚住對住太子咁多日我唔止嘔血咁簡單,我諗屋企晚晚地震都似….哈哈哈

我唔會借,因佢地太多大話

原帖由 sac.wen 於 09-11-17 09:28 發表
我個工人黎左我度做左年幾... 今朝話佢媽咪突然入院, 想借$5000. 之後每個月響人工扣起 $2000 還錢, 你地點睇 ? 有乜要注意 ?

謝謝

我仔都有講數學有幾個同学唔合格,我唸我仔是其中之一  ,仲有英文、G.S都唔知點算

今天真的好凍,各位大細保重身体呀!

sac.wen
唔可以係人工度扣起架!要人工全數pay佢,佢再還比你先得,因犯發架!我個工人爭財仔錢,原本唸住好似你咁扣起佢一部份還,但問過勞工處話不可以的,佢反轉可告你刻扣工資,到時你就仲大件事,我個agent話如佢唔還比你,你都無計的,我個agent唔贊成借錢比工人,因佢地好多大話 唸清楚呀!

原帖由 sac.wen 於 09-11-17 14:01 發表
1429 & all,

謝謝你地意見. 我今朝都問埋agent 添, 綜合大家意見, 我會借3000, 但每月比佢還少d (佢提議2000, 我比佢還500), 直接人工度扣, 直至還完 ! 若果佢家人真係需要錢, 佢可以用人工寄多d番去. 咁算做幫到佢 ...

睇完我仔D測驗卷,好想提早同佢過新年(開年),佢梗係知佢呀媽我血壓低,想激到我血壓可以升高D
錯埋D野根本就唔應該錯既野,中文字寫得唔好,扣分,溜標点,扣分......計數計啱,都可以寫錯答案,溜題解,扣分...你地話死唔死,真係命都短兩年

原帖由 wasabb 於 09-11-18 12:56 發表
照咁睇嚟烳課班既需求會激增喎

自知自己無咁長命比佢扣,所以我咪唔敢生兩個囉!

原帖由 wasabb 於 09-11-18 14:28 發表
你就命都短兩年…咁我咪短四年….(兩年x2)..???

‹ 上一主題|下一主題