用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一好灰
發新帖回覆
樓主: LEE-Baby
go

小一好灰   [複製鏈接]

回覆樓主:

我小朋友以前小一讀三線學校,自認為讀得還可以,門門80,90分。後來想插班九龍塘學校,學期尾報咗新舊華德,基華小學,結果參加完筆試,一家面試都冇,我還打電話去問插班考試成績,只有數學剛合格,其他都唔合格,英文更是只有30幾分。所以學校跟學校之間是有很大差異的,最後只有一間二線學校要佢。所以你現在已經是九龍塘小學,證明已經先人一步了,起點高的。所以不用著急,不用氣餒,慢慢追趕,一定可以的了。最後我呢個小朋友升中就自行到band1A中學。

RainyRice    發表於 24-4-19 20:24
kisani    發表於 24-4-19 10:21

VIPPO 發表於 24-4-19 10:57
感覺真係要視乎小朋友幾時開竅, 幾時識得自律, 自主溫習, 知道咩係對自己有益無益,
一日未開竅, 一日從旁 ...

我覺得要睇親子關係,小朋友幼時多陪佢參加活動,多帶佢玩。佢雖然年幼唔理解成績考試重要,但家長唔開心,佢會在乎你,就會上心。相反如果小朋友別人操大,家長又唔陪佢玩,親子關係就冇甘好話,你要佢上心學業,你唔滿意佢成績,佢都冇咩感覺。
在香港要自然等佢開竅,風險係好大,因為中學係在一間學校讀六年,小學唔理,升到band2,band3中學話,等佢開竅想讀書,但身邊同輩都系唔要讀書,會受好大影響,到時就無力迴天。

LEE-Baby 發表於 24-4-19 13:00
多謝你的分享希望我都會見到曙光。

如果老師無迫得咁緊,我都無咁緊張,我都係諗住慢慢追,如果2- ...

其實還是一個心態。咁就係一開始在二三線的好處,冇人迫,慢慢追,打好基礎後,去到一線,夠吃好幾年。如果一上來就好難,其實都好打擊,但來都來了,就調整好心態,按自己進度來。

NEWTL 發表於 24-4-21 16:08
依句真,你對佢好,就算你鬧佢(有時真係忍唔住  ),佢都明白,會在乎你。
...

你唔開心,佢都會感同身受,鬧佢做唔好,佢就會做好,大家開心。但親子關係冇咁好呢種,你鬧佢,佢只會想到自己,好似自己受咗委屈咁,佢唔會想到係佢冇做好,唔會從自己身上揾原因。你鬧佢,就係你唔對,你唔可以咁樣對佢,始終唔會為你去學習。當然學習本身唔係為家長,但要讓佢理解係為自己前途,最起碼要高小才懂。所以我覺得小朋友幼時聽話,去做佢哋無法理解嘅事,其實係為咗家長做。如果親子關係冇咁好,佢哋本身太細唔法理解,亦唔會為你去做。所以古語有“棍棒底下出孝子”,用呢種方法逼迫佢做,做習慣後,佢自然明白學習好處。但現代係唔提倡棍棒教育,講究從心出發   

VIPPO 發表於 24-4-22 14:39
唉, 有時我都好唔開心, 好矛盾
因為間學校係教快教深, 小朋友(一年級) 成績中等, 但我知道其實佢比起同年 ...

呢個小問題唔洗太在意,只需想到呈分小朋友一定唔會犯呢種錯誤,做多了就知。學習要注重過程唔係為分數呢個結果嘛,除非你又有所求,比如要考好點成績為咗插班,咁就會痛苦。不然眼光放遠點,唔要為呢種小錯誤痛苦,到是如果小朋友無心向學,讀唔進書,呢個才要重視。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊