用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 誠心請教, 應唔應該轉更好的學校?
go

誠心請教, 應唔應該轉更好的學校? [複製鏈接]

tsuenwan000 發表於 22-8-19 15:18
我都有這個疑問,現在小女在一線津校二年級就讀,級二,平時我無谷小朋友,屬於比較放養狀態。真的有必要外 ...
這裡很多資深都講轉會合適,但睇家長自己,若小朋友有心讀書且讀得開心不變都可以,我就不知道其他家長做法,我小朋友就維持下去到升中,事實証明......冇問題.

回覆 tsuenwan000 的帖子

教育得好成長健康既小朋友,先係父母最主要做既野. 小朋友見到同學去更好學校有羨慕之心,這方面父母更要好好引導它的利與幣, 你都稔到有擔心和不擔心分別,更何況擔心主要都是父母自己深底裡有要求.  小學在於小朋友領會"基礎"為根本,唔需要過份高深,所以令佢開開心心享受學習係最要緊,這方面攪好,中學肯定唔會有多大問題, 我可以同你講,我的小朋友小學都是普普通通學校,自行都一樣去到佢鐘意既津貼中學(印象中可能沒有師兄師姐入過),到現在高中都冇咩太大吃力既問題.

回覆 761kk 的帖子

那你認為點樣才知小朋友可以更上一層樓? 同埋咩為知更上一層樓? 教育好係要小朋友全心全意去享受,轉了又覺得唔好是否又轉?會否令小朋友提早覺得有東家唔打打西家慨念,歸屬感自然慢慢都唔會有.更甚有機會影響將來人生,什麼都以利益和好處為依歸,不論對人對事,將人最重要既"情"丟棄於九霄雲外,咁既"教育"又會好嗎? 本質好,係金子總會有發光既機會,唔會局限喺咩地方.
‹ 上一主題|下一主題