用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 龍校的迷思
樓主: BabyBookBu
go

龍校的迷思   [複製鏈接]

一分耕耘一分收穫
邊有學校鼓勵日日開心玩又可以有好成績呀。除非全部學生係神童,或者完全靠家長發功。

creambun 發表於 21-5-19 15:57
就算100%升上中學部,對尾果10-20%學生都未必是一件好事。半龍其實未又要打生打死做前列去保證上返中學部 ...

係啊,其實無論咩學校都係要保持戰鬥格,只不過真神龍嘅話真係會少點煩惱,起碼唔需要喺茫茫公海中浮沉。

題外話:我之前喺其他post都講過,對於我黎講,如果係二線真龍VS一線小學,我就寧願保持六年戰鬥格啦。既然唔like真龍嘅中學,咁就無謂讀人地小學啦。除非阿媽可以完全自谷發功助小朋友考插班。我之前放咗一間充滿愛心嘅真龍然後竟然比朋友XX,真係有點嬲。未來係我同小朋友共同進退,朋友咁激動何必呢?

每個家庭都有各自的考慮,我都尊重每個家庭的選擇,亦都認為每一間學校有優點也有缺點。選擇適合自己小朋友、自己家庭理念嘅最重要。

各位爸爸媽媽加油!

PTL_L 發表於 21-5-19 18:38
所以我都認為小學階段培養學習態度比分數更重要。

培養學習態度和學習習慣真係好重要。

creambun 發表於 21-5-19 22:30
有些家長成日將龍校和非龍校理論化。讀龍校就一定可以輕輕鬆鬆,不用外補,可以培養學習興趣,發展其他才藝 ...

適合才是皇道
如果我有D或者S神校,又或者銅鑼灣女校,咁我肯定唔會選咩一線非龍啦,貪好玩咩。有頭髮邊個想做瘌痢。但喺無嘅情況話,咁肯定選一間適合自己小朋友嘅學校啦。選龍or非龍一線都係睇是否適合自己小朋友。

creambun 發表於 21-5-20 09:14
考入Dgjs, 叩入SMCS, 抽入中西區半龍津小。大部分家長應該第一步已收工,但這位家長選擇繼續抽,繼續叩, ...

我今年身邊有一位係放棄DG呢條100%神龍而去中西區直屬半龍嘅朋友。無他嘅,咁人地真係覺得該直屬半龍比較適合自己小朋友嘅成長嘛。所以「100%龍校for sure」唔係對所有人都work。目前盡可能選擇適合自己小朋友嘅最重要。

kekeneko 發表於 21-5-20 09:37
回覆 balls 的帖子

DG 入到, 如錢不是問題, 有人都會怕大D讀唔掂, 係指跟唔到精英那班, 會比下去. 小朋友 ...

Yes,佢唔係考慮金錢和地點,真係考慮到自己小朋友性格同埋能力唔太適合所以先放棄DG。

deco99 發表於 21-5-20 09:43
學費、location應該都有考慮,唔會只係睇龍或半龍

學費地點不是問題。家長自己真係對比過兩間學校,覺得自己小朋友性格同埋學術功底真係唔太適合去神校。

964000 發表於 21-5-20 10:47
龍校其實是正常不過的東西,參考下國際學校制度,全部有中學的都是全民皆全龍,甚至highly selective schoo ...

我非常贊同你最後一句:所以找適合的學校很重要,太淺太深都不好,能力不同對學習感受亦不同,同一間學校都有人說輕鬆有人哎救命。

我就係放咗一間我朋友認為好好嘅開心輕鬆龍校選擇一間唔知點解佢真係好反感嘅小學,佢就不停砲轟我⋯⋯其實講到底,佢係唔明白「太淺太深都不好」、「能力不同對學校感受亦都不同」。我都無做太多解釋了,明嘅人自然會明。

964000 發表於 21-5-21 05:46
唔知你選了邊間,但如果學校程度太淺而小朋友能力高,其實都係一種壓力,沒有挑戰係學唔到野的,小朋友亦 ...

係啊,我就係覺得小朋友能力可以,如果選擇讀開心龍校,其實對於小朋友黎講係會悶,佢第一二年可能會不停食老本,咁樣我怕佢無學習動力,慢慢開始心散。我唔想好似你朋友之前咁不停搵外補黎保持小朋友進步,所以我就放咗開心100%龍。

Sing13 發表於 21-5-23 01:01
好多人不明白一些直資一條龍學校為何能取得好成績,認為是踢走不達標既學生,當然不是這個原因。
原因有三 ...

所以其實係包括咗「學校就算唔谷家長都會谷」呢種因素。而呢種情況可能非龍都會存在。

monodad 發表於 21-5-23 10:03
我一個叩門直屬男津,另一個讀女龍幼後來㨂男女龍小,感覺兩間學校都一樣,有龍冇龍都係家長自己決定谷定唔 ...

搞中英數就叫谷,搞音樂體育藝術就叫栽培其實有時外人覺得人地小朋友上好多興趣班係「谷」,但係可能人地小朋友真係好鍾意學呢

Charlotte_mom 發表於 21-5-23 13:15
對我嚟講,「谷」=學校要求嘅程度好高,高到學生要花大量時間去達標以應付學校要求,包括多測考,包括範圍 ...

對我黎講「谷」嘅定義同你一樣啊,都係「學校程度要求好高,高到要花大量時間去應付學校嘅任務」囉。我同意你啊。我笑係因為我覺得無論學校點樣,家長先係影響大方針大方向嘅根源!
‹ 上一主題|下一主題