用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 進攻小一:名校大鑊飯下無奈轉直資
樓主: Doray
go

進攻小一:名校大鑊飯下無奈轉直資   [複製鏈接]

梁太2010 發表於 17-4-29 13:51
回覆 Cheeselover 的帖子

(究竟是名校需要優生?還是優生需要名校?) Good question !!!! ...
係名校需要優生,沒有優生出不了名校,頂多係好學校。當好學校收到足夠優生就會變名校。
保良一中當年好普通,可能預科好,吸引到好多成績好嘅外校生讀預科,漸漸又吸引到好嘅小學生讀中一,變作名校。恆商同莊啟程預科書院都係咁變名校。

ABC-DAD 發表於 17-4-30 16:15
有,近幾年香港HKCS做到嘅。(抱歉,本來唔想咁講法)
HKCS 是那間學校?咁犀利!

Vanadium 發表於 17-5-2 22:30
學卷原則只係資助跟學生走,以增加市場競爭,避免大鑊飯。但外國行學卷,大都唔比再收學費,香港學卷幼稚圈 ...
卷原則只係資助跟學生走,以增加市場競爭,避免大鑊飯。

學卷原意應該可用於任何學校。如果唔比再收學費,咁同官津校有乜分別?

Vanadium 發表於 17-5-3 11:03
[size=34.4808px]富有人比多D錢去攞好D既服務,真係極少可以建立係公共服務層面之上..
火車有頭等,渡輪有快船慢船豪華位,機場巴士有A車有E車,又話會有優質的士。公立醫療仲多,有私家有半私家有大房,有自費藥,有啲手術,肯比錢的話,政府會津貼去私家做。

Vanadium 發表於 17-5-3 11:21
若你以為大學interview有影響,我諗有....但唔好有太大誤會,影響其實只係好少,客觀要求都係考到咩成績。

直資收學費一個問題,如何免窮人學費又係一個問題(可唔可以唔用"申請減免學費"、係收入一低過某個數就必然免學費呢?).
大學有自資學位。有錢可考GCE經non-jupas入大學(考GCE都好貴),non-jupas收生interview較重要。直資好透明,好多都有寫減免學費嘅安排,收入幾多係半費全免等。

Vanadium 發表於 17-5-3 15:28

(P.S. 當我知道某D直資中學收生成績已好好,但仍因有錢有資源,係語文科分小組教學,語文本來已好既學生再小組教學提升語文能力到極點,
亦有些band2生,入佐直資英中,英文水平提高了不少,這是好現象。沒有直資,那些學生只能讀band 2 中中。

香港學生大部份去英國讀中學都係讀私立學校。英國公立學校應有較多問題。所以不能單單用英國私校跟香港官津校比較。

shadeslayer 發表於 17-5-7 09:05
其實講呢D係多餘的。津校可自由申請轉直資, 計劃亦行左十幾廿年, 而家津校四百幾間和直資幾十間己反影左在 ...
[size=34.9597px]既然直資自由度咁高,點解津校唔轉免費直資?
‹ 上一主題|下一主題