用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收waiting, reject收到懷疑人生…
go

收waiting, reject收到懷疑人生…   [複製鏈接]

DengCK 發表於 20-11-6 11:50
回覆 Redbean1027 的帖子

私幼券幼並無關係學校睇重的是表達能力、語言能力,面試表現
不過某啲學校真係名私幼會比direct offer/過關2nd in, 其他學校(包括冇名氣私幼同券幼)大部份都係waiting/reject

DengCK 發表於 20-11-10 08:58
因為考不到心儀小學而repeat小一?咁考不到心儀大學又要否repeat form 6? 要repeat就幼稚園階段repeat啦。 ...
我朋友當年會考得23/4分, 原校已經收返上F6, 但佢target係莊啟程/恆商, 所以都走去repeat, 結果之後28分如願以償入到莊啟程
所以repeat係冇分幾時先好re嘅

EudyptulaMinor 發表於 20-11-11 15:16
我唔明點解到小學仲分大細b(有學校寫明細b攞唔到報名表),我女係12月細b,我真係唔覺阿女比大b差,自理能 ...
如果真係心儀果間唔收細b嘅龍校, 唯有下年以超大b身份先報

islz 發表於 20-11-16 12:18
MS出晒名學生抽得, 之前有用家分析過點解咁勁嘅學校成日都做唔到神校?
就係因為行傳統精英制, 拔尖就有,  ...
因為呢度係香港, 就算過多2,30年, 創意同思考應該都係冇乜用, 繼續同以往幾十年一樣, 要有高蔪厚職都仲係靠把口同支筆
‹ 上一主題|下一主題