用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集
go

ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集 [複製鏈接]

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

Me too!

tungtungma814 寫道:
入黎登記先

Re: ST.CAT 2005 K1 家長入黎傾/分享下 - 續集

Agree!唱衰佢...唱衰佢....!

danielboy 寫道:
俾我會去Consumer Council 同 Next Magazine唱衰佢囉.

Hi danielboy,

Daniel was in a big rush on that day! Cherrie asked me: "Why Daniel always runs so fast?" I replied:" because he loves to play chasing game with her mother!"

Hi Sue^_^,

希望你囝囝早日康復!

o下....乜家長唔係一齊坐校車咩?我都以為係添,好彩你問清楚咋!

vivikay 寫道:
今日問Ms. Lee有關旅行的事,才知道自己差d擺烏龍,我還以為旅行當日可以同阿女一齊坐校車返學,點知原來家長要自已到學校集合,好彩今日問清楚,如果唔係到時就麻煩。到時為有同阿女自己坐車返學啦。

vivikay

Hi 心心,
Naoki張bb相好cute呀!好係公仔呀!

Hi sumyinmama,
Cherrie都有話要帶fire fighter & fire engine圖片呀!不過就冇話只可以在報紙上剪wor!

sumyinmama 寫道:
Sarah 話要帶firefighter 的圖片,仲要指定在報紙上剪下來,她還說miss lee 今天給他們看過一張﹗我問可以在雜誌上剪嗎?她說只可以在報紙上剪﹗ 我辛苦先可以係舊報紙找到一張似樣些的圖片。你又問下囡囡,睇下係唔係一定要用報紙啦﹗
sumyinmama

Daniel真係好可愛,病都不忘娛樂下你,相愛佢真係好enjoy SC school life!

Hi TSLiu,
Cherrie都係睇心情匯報下咋!平時問佢老師教o左咩,佢都例牌答:"唔知"!所以而家我都費事問佢,由得佢鍾意講就講!

Hi alanchoi,

我見Alan d相俾人做o左生招牌呀!你知唔知呀?

click here

Hi 心心,

你咁醒ga?我都唔知tim!

心心 寫道:
vtypoco
出年K2插班會於2006年4月正式接受報名

Hi TSLiu,

呢個獎勵計劃又幾好wor!等我又試下先!你係咪買本簿仔stamp呀?

TSLiu 寫道:
我有幫Thomas整個獎勵計劃, 佢偶有好表現就蓋1個印花, 儲夠10個印花就可以買一份小禮物, 今次英文對答既表現巳經蓋咗1個印花作鼓勵, 佢同自己set咗個目標, 就係30個印花換去1次狄士尼樂園喎.    

Hi TSLiu,
Thanks!我會參考下!

多謝提醒!聽日帶Cherrie去迪士尼玩,所以一定唔會好次上次咁懞la!

sumyinmama 寫道:
看見bk討論區有關明天sc interview, 想起去年interview的情景,好快又一年啦﹗cherriemama, 記得明天放假,唔好好似上次同左個女落街吹風﹗哈﹗

sumyinmama

Hi TSLiu & chingyu,

去完迪士尼真係玩得好開心,Cherrie今朝起身就問我係咪又去,真係中晒disney毒!

我冇幫Cherrie買入場票,我帶埋士的車推佢入場,個staff仲尊登開大閘俾我入tim,問都冇問佢幾歲,haha...咁又慳番$2xx!

小貼士:
1. 自己渣車去就要早d,咁就可以泊近d樂園唔駛行咁遠!
2. 最好買定入場票,因walk in去買的話,條隊排好長,半粒鐘都未輪到!
3. 一入場就要去幻想世界先,因係最適合小朋友!先取fast pass睇米奇幻想曲再去玩其他!早d去就唔駛排咁耐,而且同卡通人物影相都可以快d!我一早去玩只排少於5min!玩完晒就差不多可以睇第一場米奇幻想曲(11:30am)
4. 食飯前記得取定fast pass玩下一個遊戲,咁食飽剛剛又輪到就唔駛排!
5. 臨走先去美國小鎮大街掃貨,玩時就唔駛一袋二袋咁唔方便!
6. 帶多套衫,因出汗會濕身,而且多套衫影相都靚d!
7. 必到地點:
- 夢想花園(同卡通人物影相)
- 米奇幻想曲 (fast pass)
- 小熊維尼歷險之旅 (fast pass)
- 獅子王慶典 (fast pass - 可以唔用,大把位坐)
- 森林河流之旅 (值得一去,比想像中吸引)
- 巴斯光年星險歷險 (fast pass)

TSLiu 寫道:
chingyu,

cherriemama,
玩得開心d, 返嚟俾d意見.

Hi vivikay,

係呀,可綱上購票呀!

click here

vivikay 寫道:
Hi cherriemama,

如果預先買飛要去边度買呀?我都想wai wai放聖誕假時同佢去。

vivikay

Hi chingyu,

I went to 皇室宴會廳(幻想世界)for our lunch & 彗星餐廳(明日世界) for dinner. Don't put too much expectation! The taste was just OK or even worst!!

The staff will check all the bags at the entrance! No outside food or drink allowed to go with you.

Hi TSLiu,
HaHa...我覺得我o既策略幾成功ga!我除o左space mountain冇玩之外(因唔o岩Cherrie玩),其他全部玩晒!仲同晒d卡通人物影相tim!記得一早就去幻想世界,lunch後就去探險世界,黃昏去明日世界,臨走去美國小鎮大街掃貨!

Hi tungtungma,
你囡囡咁攪笑竟然當去disney係punishment! 咁咪好囉,可以慳番唔駛再去lu!

I received SC acceptance letter at the early of December last year (~ 4th - 5th). As I know, there are 3 types of letter: accept, reject & waiting list! But in fact, the chance of acceptance for the waiting list is very low! I only heard 1 waiting list that SC called back for registration last year!! The time of calling is very late (in October)!!

monmantong 寫道:
hello, all,
is me again.. sorry for bothing,

can you tell me about your last year experience? when you received the acceptance letter from SC, are there other pages about SC attaching inside ?

also, is it only (1) accept (2) reject (3) waiting list ?

你就好啦,Sum Yin肯講咁多俾你聽! Cherrie淨係肯講老師話要帶咩返學校,其他野死都唔講!問佢有冇講故事or唱歌,佢實話"冇"!!再問佢返學學o左咩,佢就話"好多野" or "唔知"!!!真係俾佢激死! :evil:

Hi vivikay,

cherrie暑假開始o係王仁曼學芭蕾舞到而家,我唔擔心佢唔高,反而擔心會腳粗!我覺得唔高唔緊要,女仔嬌滴滴仲可愛,反而腳粗就.....好似冇咁靚!最初諗住暑假俾佢學芭蕾舞玩o下,點知佢就好鍾意跳,仲主動話想繼續學,所以我而家都唔理得咁多,最緊要佢學得開心!

sarah鍾唔鍾意跳呀?之前聽你講佢試堂時有喊,而家仲有冇喊呀?老師冇俾印仔佢有冇唔開心呀?如果係Cherrie,佢一定會喊,仲會係喊得好悽涼o個隻!

Hi sumyinmama, heiheima & danielboy,

你o地會唔會繼續升上Tom Lee JMC呢? 聽講JMC個course要上2年,好似好耐,還是完o左Music Wonderland直接學琴好呢?我而家都仲考慮緊,不過cherrie好enjoy我陪佢上MW,每次佢都好投入!

Daniel真係想像力豐富!不過就好似殘忍o左d!!

danielboy 寫道:
有樣仲奇, 今日homework有個賊jar住把刀, 問Dan Dan個賊做乜, 佢竟然話個賊想cut開人個肚肚!  好恐怖呀!  

Hi vivikay,

$420咁平?cherrie o係王仁曼學校學要$720呀!

k2和k3改為雙班主任?我會舉腳贊成!如果書面向校長提意係有用的話,我都會去信要求呀!

‹ 上一主題|下一主題