用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 BNO VISA (18歲以上1997年6月30後出生)
發新帖回覆
樓主: cow
go

[英國] BNO VISA (18歲以上1997年6月30後出生)   [複製鏈接]

peggy 發表於 22-11-16 18:01
朋友個女用bno visa 讀master,今年畢業就揾到工,扣埋税約有HK$40000/月。
阿女的師姐,都係用bno visa 去 ...

哇,扣埋稅每月有4萬,係高薪呀!

etoile 發表於 22-11-21 11:09
阿大個僱主唔願搞working visa,佢只可以用2年時限嘅graduate visa 留底工作,但係graduate visa expire  ...

謝謝分享,資料非常有用。

回覆樓主:

多謝大家的資料,很有用。

希望大家仔女申請順順利利。我朋友跟孩子去年申請BNO 5+1, 一畢業就有兩間醫院聘用,現在做左幾個月,好順利。另一個無申請BNO 5+1,搵唔到醫院的工作。我相信大家仔女取了BNO visa, 係容易搵工的。

Cko 發表於 23-2-17 14:12
唔好意思, 正路係咪批左bno visa, 就要 申請埋bno (overseas) passport? 而唔再用HKSAR passport? thanks. ...

無新的BNO passport 可以申請架,現在d 人係續期乍。97年後,已經無人可以申請BNO passport(新申請), 唔好混亂兩樣野呀!

Cko    發表於 23-2-17 18:00
2jkidsfather    發表於 23-2-17 16:22

autoto 發表於 23-3-4 17:41
弱弱一問,如果成功申請,佢會send 一張eBNO visa自己夾去特區護照?就如有美國travel visa咁會chop係本護 ...

答你最後一條問題:
係,如果你仔即將畢業,拿拿臨申請BNO 5+1 Visa, 批左後,可以繼續留英,可以搵工。我兩個朋友仔女在2022年批左,去年畢業時即搵工,好順利搵到工,佢地現在英國工作。大家都把握這個機會吧!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊