用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 揀KC定英華
樓主: mandyngwaiman
go

揀KC定英華 [複製鏈接]

我認為 (再加個人認為趨勢)
SPC        Band1 A-B (平穩或向上)
KC        Band1 B (平穩)
YW        Band1 B 邊緣, 或差少少Band1B (向上)

sunflower2000 發表於 19-8-2 09:43
YWC 都冇數據,有冇1B都係一個迷。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3737029&page=11&authorid=0#pid47844388

sunflower2000 發表於 19-8-2 10:34
4+ ~60%,5+ ~22% 冇乜概念,1B? 1C?

band1B 要4+ 60%(可能人人定義唔同)
同匯基差唔多,咁匯基應算咩grade.
我預期評級向上既原因是YW親生仔明年考DSE.
而SPC穩定或向上既原因是而家收緊band1A既外校生,估計來緊上升既概率高于下跌.
KC就冇特別因素.

如果以2018 DSE 成績計,
我認為QC, SJC, SPC 三者差唔多.

爸爸上學去 發表於 19-8-2 14:24
回覆 Sing13 的帖子

三間中QC應該贏小小馬鼻站,高SJC同SPC已經同一level了

2018 DSE 核心四科

SJC五級以上百分比37.08% 高過QC 35%

SPC 四級以上百分比 76% 高過 SJC 73.8%

不過上年是QC考得較差既一年,
SPC 2017 / 2018 兩年既四級以上百分比都有76%, SPC 成績既升幅比大家印象中快.
‹ 上一主題|下一主題