用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍塘基華小學面試通知
樓主: benben23
go

九龍塘基華小學面試通知 [複製鏈接]

我個女都係在九龍塘讀幼稚園,我都收唔到call.......,當日我和daddy一家三口去,而且阿女都對答得幾好,表演時,佢話想畫畫,畫完個老師問佢係咪學過畫畫,畫得好靚.連我都有d驚訝!原本以為會有機會...........

好開心呀!!!!剛收到電話了,學校話叫我地考慮清楚去唔去註冊,因為一註冊就不可再改.我打算等星期六in完最後兩間,下星期前去註冊....

eemother,
我地好似in9:30,我老公去過呢間學校後,好有好感,因為佢覺得d老師好nice!!!

係呀,馬頭涌和循道星期六in.學校話會等我地下星期回覆,可能佢都估到我地仲等緊其他,因為佢講明,註冊後不可再轉,所以叫我地諗清楚!!!
eemother,

你程況如何? 我終於個心定d喇.......

我in9:30!

我都唔知呀,因為o係我老公聽個電話.我諗住聽日打去問下.原來佢無話一定要下星期前回覆,佢地只係話已經留左個學位比我,叫我地諗清楚去唔去註冊!因為無得改!
原來只係我老公自己同學校講話下星期,我真係比佢激死...!
我打算直接同學校講,想等最後兩間結果才作最後決定,我相信學校會理解既!
大家努力吧!

Watht,

今日打去問左學校點解唔可以再改,佢無答!只係話仲有好多人等緊,不能hold太耐.因我直接講想等另一間結果再決定.佢叫我辦左註冊手續先.....
anyway 總之唔係不能再改既話,我一定會先註冊,因為叩另外果間機會太微,而且kw都係一間好學校,只是可以既話想近一點!

原帖由 WATHT 於 09-6-26 02:04 發表

其實我同stellat一樣,今天早上收到電話入選,我就唔覺聽到唔可以改,反而奇怪她ask我會唔會註冊,唔通好多人曾拒絕他,所以我都答要考慮吓!不過好似我老公講,我唔係痴線,in得收咗又唔讀咩?雖然是一個late call,但我都會去註冊!然後 ...

我住土瓜灣,因為阿女唔肯搭校車,而且daddy一早已打算每天送佢返學,但kw位置,有點不方便.....!我已約星期一下午註冊.
另外明天我估我同你程況一樣,我打去問,佢地都係好cool!而且事實上兩間機會都好微......

想問你會否在7月6日買書? 如我地等結果,起碼都要8/7.係咪可以之後自己去買書簿,校服呢?

原帖由 eemother 於 09-6-26 15:04 發表
同意, stellat你住邊區?? 我住黃埔,我星期一去註冊了, 因為馬頭涌機會太微啦, d老師好mean ,因佢更改左時候令我2間in 時間好接近, 想要返原先時間, 佢態度好cool 去到就去啦

...

佢無正面回答呀,只係叫我去註冊先!因為以我所知,其實只要有學校收你,只需交註冊証就ok,從來無聽過話唔可以改囉!

我女in既時候,無問過普通話和英文,只係問佢鍾意咩科目同點解鍾意?平時做什麼,阿女答去圖書館借書,跟住叫佢講睇過既其中一本內容,佢都係講左幾句....,跟住叫佢講多本,但阿女講唔出.....其餘都係問日常生活問題.跟住畫晝.(其實我地無諗過佢會畫畫.因為佢好鍾意sing & Dance).但畫完後,老師問佢係咪學過畫畫,佢話係.另一個老師拿起比我地睇,又真係畫得好好,仲好似呀,因為佢畫daddy個樣.....

原帖由 HIN2003 於 09-6-26 15:47 發表

哦!學校的意思是不可以HOLD住個位, 你要先註冊, 之後是可以取回註冊証的.

唔係呀!我無車呀,只係佢好想我地接送.daddy同佢返,我接放囉.依家最煩係搭巴士只可在大路上落,行入去都幾遠,跟住daddy仲要行好遠搭車返工,不過daddy話試下先,如唔ok就搭的士,我地計過搭的士返學,只係$600/per mth,校車都$6xx.放學先行出去搭囉! 我依家已tum緊阿女搭校車....

我原本10:40,依家改左9:30,另一間8:30.我派獻主會old校,其實學校幾好,派位又好.只係我知道太多功課,好傳統,唔適合阿女.都唔適合我地.我唔想因學業,功課,成日chr佢,影響我地既關係!
我同daddy都有共識,家庭關係最重要,跟住個人品格,第三才是學術.....

原帖由 eemother 於 09-6-26 16:24 發表
stellat,

你本來in的時間係幾點, 我本來是10:45 現在10:00 另一間9:30 , 你個囡放學都係daddy 接嗎?? 你就好啦有車,我要坐校車, 但怕好早出門, 你34網派左去邊??

...

2a小巴o係又一城落,阿女平時都係搭呢架車返學,但要行去kw起碼要25mins.無可能呀!佢平時返學行10mins,無ar遮頭都唔係好願,校車表和書單已出,你去kw website睇一年級書單,入面有得click校車,校服,買書等資料......

另你是叩循道還是九官?還是和我一樣?

原帖由 eemother 於 09-6-26 17:01 發表
基華個地點真係好不方便, 你坐巴士坐咩no??有架2a小巴好像在窩打老道有站, 你點知校車$600 ??

真係好多人呀,我地又撞到同學仔,又撞到朋友仔....
我地都只係問下野,阿女入去先,老師問完就請我地入去,主要都係問平時o係屋企做咩?我地都無表演啊.....之前聽人講係有既,我以為今年改左無,原來只係我個女無!算喇,都預左無咩機會!

eemother,

你係咪今日去攞番註冊證,跟住去kw註冊? 因為我今日落去攞註冊證時見到有一個放棄學位而轉去kw既人名呀,唔知係咪你呢?
另我唔打算搭校車呀,因一黎好貴,二黎我女唔肯.........!
你會在7月6日買校服,書簿嗎? 我想等果兩間結果先買......,你呢?

eemother,

你搭2a? 邊度落車?o係又一城行過去?好遠喎.....,放學我都未知呀.有人話行小路o係喇沙門口搭2a,我要試下先!
果兩間我都無信心呀.馬頭涌我當然希望得喇,但我覺得我地答得唔好囉,唔知點解阿女果次in得好輕鬆,in既時候仲同daddy玩.但當時我同老師講緊野喎....!而且我地都無天才表演.
至於循道咁少位,我in8:30,而且阿女唔識答呀,老師問4+?= 8,阿女無信心就話唔識....!因為老師問過佢鍾意咩科目,佢答數學,但in咁短時間.都係果句,要睇佢想收邊類小朋友......!

原帖由 eemother 於 09-6-30 11:48 發表
no, 我昨日早上去的, 我都自己揍返學, 至於放學未有著落, 因為屋企坐2a連行埋都係25-30分鐘, 唔洗咁早返, 呢間學校校車服務, 早前已看到唔太好,你對另2間有信心嗎, 7月2日已知馬頭涌ok or not la, 至於循道你in 幾點 ...

請問你係咪穿過伯爵街,行何tung道上去?還是係穿喇沙利道轉入蘭開夏道?我諗住家長日試下!12a巴士我都經呀,起碼放學實上到車....!

原帖由 eemother 於 09-6-30 12:50 發表
返學2a 在醫院下一站落近好多, 我昨日都搭多一個站行返轉頭,
回去就是在喇沙出面有站,另外12abus 都經,不過時間耐些

Samkwan424,

Congratulation!
我今朝剛致電kw通知佢地退回學位,雖然另外果間我未去註冊,我都想早d比番個位出黎.....,因為我好明白等....o個種感覺!  加油呀!!!

原帖由 SAMKWAN424 於 09-7-13 19:15 發表
我小朋友今日ok了基華小学 , 好開心 , 選基華小学 或聖若瑟英文小学 點好

hi,

請問你叩到邊間放棄kw?因為我都係叩kw ,ok左,註左冊後先收到另一間既通知....

原帖由 大雄媽媽 於 09-7-13 20:47 發表
要考慮的很多,基華是免費的,因是津貼學校,所以程度是與一般普通小一相近,學校除了是九龍塘區之外,其實無甚特別之處,否則也不會有這麼多人叩門之後,都不去讀。當然如果你想小朋友輕鬆一點,又不用給學費,也是不錯的選擇。

而聖 ...

我女都有個同學仔叩到培基呀!佢媽咪好開心呀!!!我是循道(加士居道)!!

hi chicchicmom,

check pm pls!

原帖由 chicchic 於 09-7-16 20:10 發表
stellat
你好, 很想請問你如何叩循道的呢?
你在哪一round選了它 ?
因我不在哪區, 但很想試, 可否教路呢 ?  第一round我有20分. 但第二round只可選為他區了.
sorry在此問非基華問題.
chicchicmom

...
‹ 上一主題|下一主題