用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 已DEL~~
發新帖回覆
樓主: minnieevergreen
go

已DEL~~   [複製鏈接]

minnieevergreen 發表於 24-2-22 19:28
如題﹐
如果大家同時有呢五間學校既offer﹐
唔計算車程的話﹐
個人情意結SSC>SPSS=東九匯基

另外兩間冇所謂,點排都得

minnieevergreen 發表於 24-2-23 17:33
請問SPSS的校風如何?
我好欣賞傳統學校既讀書風氣﹐但有少少擔心多唔多欺凌風氣﹐會唔會唔係小學部升上去 ...
SPSS係一間極好嘅傳統女校,學生出名乖巧,成績又好。至於融合問題,其實都係因人而異,如果個小朋友唔容易同人相處嘅,個性比較怕羞,讀男女校一樣融入唔到。

minnieevergreen 發表於 24-2-25 15:23
我都帶睇過新聞﹐大概了解SPSS既校風係會比較嚴﹐呢樣野我都同女女講過﹐佢既回應係:
[我自己乖既唔怕老師 ...

認同你所講,唔擔心學校過份嚴,因囡囡係乖巧之人,同樣地,可以套用於欺凌及比較問題。

PuffyBobby 發表於 24-2-26 10:24
回覆 HK-MAN 的帖子

咁人各有志, 可能人地都覺得我好佛系
呢個要教㗎,我成日大嘅講,唔洗驚,覺得有咩事就大聲叫,唔洗怕尷尬,因為錯嗰個唔係你!

PuffyBobby 發表於 24-2-26 14:29
回覆 PTL_L 的帖子

教咩啫, 有時間+氣力不如教下自己個女仲好啦, 呢度有啲人 (唔係話樓主你呀) 係好心著雷 ...

我咪就係教自己女囉,起地鐵點面對,我女已訓練自己成一個惡婆樣

minnieevergreen 發表於 24-2-26 16:52
未有SSC OFFER﹐已有SMC offer比埋留位費﹐
因為3月係派offer既高峰期﹐我地打算大致傾好左先﹐廢事有其他o ...
你囡係1A,但報既學校好似唔似1A喎?咁咪仲搞亂自己?

minnieevergreen 發表於 24-2-27 14:10
學校將呢D全部放落下半年先教﹐佢話仲有問圓形

佢連公式都未知﹐書都未有。

名校同普通學校嘅差異,由其課程上,所以呢類學校確係鍾意起升中時收較催谷嘅學校,因果類學校為補業績,一定要教深教快,令到小朋友升中成績理想,確實亦做到(其實家長發功先最重要),8/90名都可以有band1ab收(識一個港島私小真係呢個名次上下,被今年成績好好嘅九龍區1A,今年1A咋,自行後補收咗,不過呢間私小唔洗補業績,因為已經有直中,只係想帶出名校嘅收生取向)
小女校都係好鍾意收某九龍被吹捧英小,自行都有收級50左右,仲要每年都收幾個,係大戶,但唔見升上嚟後,成績好突出。不過我想講,呢類學校教前教深教快,佢哋小朋友好多優勢只在於升中階段或考pres1或初中第一年,就自己觀察,升中後好多真正級願,係細時唔洗教前教快,永遠自動波,有極好學習態度,所以入唔到某類名校亦唔需要可惜,因為邊個行到終點先叫贏呀!?

猴子爸 發表於 24-2-27 17:08
“小女校都係好鍾意收某九龍被吹捧英小,自行都有收級50左右,仲要每年都收幾個,係大戶,但唔見升上嚟後, ...
咁戴番頭盔先,我比較嘅pool好細。

minnieevergreen 發表於 24-2-27 17:32
我覺得性比價高D﹐好似競爭無咁大﹐
阿女係極唔鍾意藍祿 ﹐係直情講明去到大抽獎擺ST CAT唔會擺藍祿。
好 ...

我自己情意結都係,spss>匯基加藍祿,跑祿感覺上,氣質比藍祿好,我都識頗多跑祿生,old girl 、現讀spss sppcs都係好有氣質。

mcl233 發表於 24-2-28 20:12
最煩係係地底捐來捐去,上左地面就一天光晒~
打風落雨會麻煩少少囉。

nhi 發表於 24-2-29 17:35
我知道實情,所以知道你亂吠!
既然你唔知,就唔好亂吠!
其實你講緊咩?

minnieevergreen 發表於 24-2-29 19:01
我係覺得佢有姐,尋晚同佢傾計果陣佢講到如無UCCKE offer
佢可能中一會努力試插MCS or DGS/GH
Or 呈三考得 ...
女仔講嘢真係特別叻,特別氹到人開心。

adriantai 發表於 24-2-29 19:23
但唔知點解, 我唔係好鍾意咁進取嘅女仔
進取同識講嘢係兩回事喎

minnieevergreen 發表於 24-3-12 23:05
佢有中藥研究,有燒陶瓷玩,有豎琴隊(女女學豎琴)玩係好似多野玩,
當然有UCCKE揀佢一定揀UCCKE
你到而家連uccke 都冇既時候,我之前都覺得你學校RO有啲問題。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊