用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無人成功叩門叩到喇沙小學或聖若瑟小學 ...
go

有無人成功叩門叩到喇沙小學或聖若瑟小學   [複製鏈接]

小曳人 發表於 23-5-18 13:20
其實我收過好多想叩門LS嘅人一大堆問題 (唔好pm我喇~ 我記性唔好,亦唔會一個個pm揾返之前d人講過乜)

但我 ...

St jo果邊都未必嘅,不過我唔知你講係咪住叩入嘅幼稚園生少old boys定加埋插班生先少old boys.細仔當年被shortlist 叩門入埋second in,見校長時,校長好好亦好誠懇同我哋講,好多謝同小朋友出席interview,但因為好多old boy仔起兩round 都未入到sjps,所以叩門階段都係佢哋優先。
就自己觀察,叩門多係old boy小朋友,但插班生就一定係成績能力同特異行先喇!

蛋白超人 發表於 23-6-9 18:56
以我所知,舊年st jo嘅叩門位大部分都俾咗學之園嘅叩門生,觀感上已經唔可以講佢唔睇背景喇
...
學之園基數大,所以感覺多?

Nbranson 發表於 23-6-9 21:37
學之園多人入st joe真係第一次聽.... 維多利亞每年每間校舍都出入小學嘅名單。我就連續幾年都見到維多利亞 ...
係,我都係第一次聽。港島咁多幼稚園,其實學校心入面有個數,係咪真係俾咁多學之園入讀呢?我都有啲懷疑~

Nbranson 發表於 23-6-9 22:00
聖若瑟小學真係重學業?無可否認啲程度同考試嘅深淺唔會淺過女拔同聖保羅男女.... 不過收生又唔覺得要你係 ...
你嘅資訊又有啲唔update 喇,小一至小四冇任何排名,但有全級平均分,自己比對下自己小朋友嘅位置,小五小六更加咩都唔會知,但考完呈二會話你知暫時校內嘅banding(1/2/3),呈三後又講一次俾你聽校內banding做大抽獎參考,每班5科中考最高分嘅小朋友都會有一張獎狀,從而知道邊啲係級頭!插班係由升小二至升小五,愈低年班收嘅人數愈少,唔會每級有1x個,但近年疫情、社會運動影響,退學人數真係多,所以收插班都唔少。
認同你話考試嘅深淺及程度唔會低過dgs,spccps (英/數),中文就有待加強喇!學校唔谷,功課唔多,但考試係唔野少!

Nbranson 發表於 23-6-9 22:30
Haha... 你有冇去過st joe家長日, 門口嗰張hall of Fame。你咪睇到你個仔喺班入面係咪頭三名囉。. ...
邊有得去呀?呢幾年

Nbranson 發表於 23-6-9 22:41
回覆 PTL_L 的帖子

仲有呀,校刊入面速算比賽排名你咪睇到你個仔係咪頭50個計數計得最快㗎囉,仲有各式各 ...
呢個係既,睇速算有野睇sjps係好多臥虎藏龍,基本上要站一席位,係要學術加最少一樣功能(運動、奧數、音樂、debate)

Nbranson 發表於 23-6-9 23:57
回覆 蛋白超人 的帖子

我睇到。七百幾個學生入面有十幾個入聖若瑟小學都正常啫。過去十幾廿年,維多利亞都 ...
當中有冇分叩門定自行先?

蛋白超人 發表於 23-6-10 01:06
學之園網頁顯示由2016-2022年數據,入St jo嘅人數由16-21年基本上在3-5人左右,其他名官津都係差唔多,但2 ...
收得20人左右,又要收old boys,剛根德園又話大戶,學之園又話叩門10以上,真係唔知啲位點嚟喇

蛋白超人 發表於 23-6-10 01:35

口講無憑,讓數據說話

你嘅數據都係2022年一年數據?咁就可以用嚟說話?hkpapa用嚟10年7年數據咪應該好大聲說話?其實我只係想知嘅自行、叩門、大抽獎比例,如果(唔係只睇份表喎)知1x個都係叩門入,你上年嘅數據可以反映到,但都要留意基數700人左右,一般幼稚園都係1xx人或少過100人,有啲不爭嘅事實係,叩門位最多20個左右,點可以呢到又大戶果到又大戶呢?好似另一網友話齋,old boy爸爸揀讀學之園又有機會㗎喎,哥哥讀緊必收生都有機會,唔係想特登拗,只係想知道情況。

gabejang 發表於 23-6-10 17:19
LH 每年做兩次統計,上年度自行階段入SJPS 係4個,最後九月真係入讀有16個,但唔清楚係經大抽獎定叩門,只 ...

謝謝資訊!其實一間700幾人嘅學校中有16人讀sjps一啲都唔奇,奇係奇在網友好似講到全部叩門入咁,呢到有少少誤導,16個入面,得4個叩門入/7xx 人,即有12個唔肯定途徑入喎。sjps收155人一級,有16個經大抽獎、自行、叩門入讀,其實係咪好多呢?我會覺得因為基數大7xx人,睇落好似好多咁,咪同100人左右嘅其他幼稚園入2-3個,條數咪差唔多囉。

gabejang 發表於 23-6-11 12:37
唔係幫住LH,不過請問一年兩次高透明度地公開P1取錄情況,同「厚面皮」有咩關係?每年三月嘅統計中,自行嗰 ...

但我想了解,考得好直私係咪只關幼稚園事?定關家長有back up 事?幼稚園課程可以有幾深呢?3/4/5歲人仔想迫佢學到幾多嘢呢?另外,聽聞學校會將offer重疊都計?即如有一個小朋友同時取到spcps 及 sjps offer都會計上去,即叫做有2個位?真嗎?

Lotsomom 發表於 23-6-10 21:41
唔好意思,我有感而發,「失敗」、「一線」、「二線」呢種字眼,真係唔應該標籤響小朋友度⋯講真K2、K3小朋 ...
反而覺得幼稚園家長們係暫時未行到咁遠,所以先有呢個睇法,未咁清楚官津及直私都要因應咩學校?如喇沙 vs 德萃,一間津,一間直,大家會點揀?到行上小學再上中學時,睇番就唔會一樣,幼稚園讀書3年同小學/中學和讀6年,真係無得比較!

Nbranson 發表於 23-6-10 22:59
回覆 Adelpiero 的帖子

其實好多家長都係神化咗直資私校嘅effect.... 港島區...轉左直資嗰兩間男校高記羅 ...

羅記係邊間?
如果高記,想講返,高主教小學部係私校,中學部係津校,所以營運上係唔同,私校營運比直資官津更吃力,要自負盈虧,而rcps嘅升中係非常亮麗,不過唔會打鑼打鼓話人知,始終直屬中小辦學目的都係想連貫12年教學(3私1直要咁做先可以吸引到人)

相信早年spcps 每年收10個8個rcps嘅學生都有少少影響到近年成績標升嘅原因,當然Spcps係直資,多啲錢請人,學費相宜,可以小班教學,由升小起,係會吸引到有能力(教育、經濟)嘅家長去報讀,spc 鍾意收rcps嘅學生,其實由幼稚園升小已經見到端倪。

高記中學部係津中,不過近年成績愈趨向上(舊時我唔太清楚)dse成績都有1B,早年差啲跌落1c/2a,但加強咗中小幼嘅歸屬感,係多咗叻小朋友升番上RC,但前列都走唔少,而家成績都keep到1B。公道講,sjc都係上年成績突然提升唔少有1A成績,之前spc vs sjc,好多都會揀spc既,係今年有少少逆轉,之前sjc都一段時間係1A-1B。

vslc285 發表於 23-6-11 13:17
St Jo叩門生大戶一定係根德園。LH, VSA, 聖大都係舊生/哥哥大戶,數據上每間每年都入15-20個。只有小部份係 ...

叩門生數字真係好難知,不過入讀人數佔好大部份必收生、大抽獎、自行係唔少,昨晚剛有前輩先講「以前個個都話聖瑪加利大幼稚園近乎必入SPPCS,甚麼直升隔離小學,同教會云云。聖大幼稚園係12網呀,又多天主教徒」
「囡囡果年30個女仔入咗9個MPS,叫做乜?咪就係同區囉,唔同宗教添~」

Adelpiero 發表於 23-6-10 22:56
我覺得呢兩間同一級數

唔同,Sjps學生input一定比spcps差,因為sjps大班,33人一班,全級155人,灣仔區街坊一啲住半山,一啲舊區,小朋友雖然同一區,但有明顯學習差異;spcps直資,升小已千揀萬揀,人數少,2x人一班,學生input人數比sjps好唔少。
上到中學,大家都要收自己band 2仔,都有人向外闖,不過津校180人,sjc自行只可54個+叩門位,約70人左右,即只可揀1/3人係自己心儀;但spc係收外來生110人(6班210人,100個小學升上,聽聞都冇100自己仔升上去,變相可以再收多啲外來生)即收不止過半外來生提高成績,spc唔算太著重體育,所以唔會用太多位收體育生,從而睇到成績提升嘅原因。而sjc係會用自行位收運動生。

Vengerov 發表於 23-6-11 16:47
插班入神校果啲,入來後好多級十有份甚至級頭,人哋本身都可能來自某些人看不起的地區津校或者其他直私而已 ...
仲有,私幼要交學費的,「識揀人收,cc/dgs/dbs/spcs呢啲舊生家長仔女都要讀kg㗎
又係當年,kg校長睇埋中環校,我問佢點解中環年年1X-2X入cc,佢話佢都唔知,可能係舊生多,我哋2間kg分別不大,但我哋2-3個入cc」-》前輩分享

Nbranson 發表於 23-6-11 17:23
回覆 PTL_L 的帖子

其實全世界嘅教育系研究教育局都話畀你聽細班唔會好過大班,尤其係高小到中學就完全冇 ...

話分兩頭,小學階段起照顧上,確實小班比大班好,會拉近到學習差異,但當然你提到ECA嘅活動,一定係人多容易夾得成,但變相呢啲喇要爭入,咪又益咗班尖子,sjps好多活動、校隊都係一個叻同學玩幾樣,學校係圍住呢埋人嚟轉,老師見到呢班同學嘅家長,咀臉都唔同嘅,但我相信天下烏鴉一樣黑!

Nbranson 發表於 23-6-11 17:44
唔係㗎。當你間學校夠大夠多活動,咁先可以發揮到個細路嘅長處又或者講搵到出路表現自己!SJC 你游水叻你係 ...

相信你好熟sjc,都係前輩,不過sjc同sjps係唔一樣㗎,但確實冇咩邊間小學嘅ECA種類、校隊參賽會多過sjps。

fasola 發表於 23-6-11 19:34
我講LH 報名時, 要填父母畢業小學即係呢樣係佢地收生時會計算入去
自行派到都唔係佢地功勞啦
...
下,我頭先就想問,填幼稚園報名表連父母連中小學都要填㗎?原來係真嘅!

gabejang 發表於 23-6-11 20:27
佢三月嗰個統計係offers,寫明一個學生可多過一個。至於入學申請表,LH 好似唔係惟一一間要家長填中小學校 ...

咁我真係填得少係填過最高學歷同邊間U,不過係升小時(仲要係直資小學),小朋友報幼稚園真係冇填過,家長讀咩中小學都要知,為咩呢?真係查家宅咁,擇優而取囉!
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊