用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局吳多泰幼稚園 ◇◆保良局吳多泰幼稚園(2)◆◇
樓主: 堯堯豬媽
go

◇◆保良局吳多泰幼稚園(2)◆◇ [複製鏈接]

原帖由 PIGPIGMA 於 08-11-4 10:37 發表
其實蔚晴要學參加舞蹈比賽, 所以咁辛苦, 昨日miss tam 都call 我叫阿囡參加英文歌唱比賽, 有要留校一個月放學後苦練, 冇校車坐返去

您最好問清楚係咪真係1個月先,而且有冇人日日接送~~~~

而家我心掛掛,驚亞囡唔適應,又驚佢辛苦!!!!

原帖由 feelogsofee 於 08-11-4 13:51 發表
蔚晴 :
你囡囡參加左跳舞比賽, 真係跳成差不多一年架.  學校跳舞比賽, 年年拎獎, 真係排得好密, 好長時間架, 而且... hehe.. 好嚴.

pigpigma :
阿囡低班班玩朗誦, 高班玩話劇同講故事, 都玩好多場架.  話劇去幾場, ...

feelogsofee,
原來真係跳成年,咁老師就應該話俾我聽啦!希望亞囡頂得順啦!您小朋友派左去邊呀?小學生活點呀?會唔會好辛苦呢?

原帖由 feelogsofee 於 08-11-4 17:10 發表
蔚晴 :

因為要等埋下午班才可以一起跳, 所以米遲囉.  之前阿囡如要錄影之類, 跳舞班小朋友都在練習.

阿囡去左培基, 都唔算得好辛苦, 密密手做, 暫時幼稚園學時一路學的課外活動還未要CUT, 準時 10點前訓.  (未溫 ...

feelogsofee,
我都覺得小朋友一定要有充足睡眠,咁第日上堂都唔會遊魂得咁緊要,我都覺得名次係冇得強求,最緊要唔好關係差,不過您都幾好野,我聽個個都話小學好辛苦,您就唔覺得,如果出年我可以好似您咁就好啦!~~~

噚晚我放工返到屋企,見亞囡連校服都冇換,係張床到大昏迷,叫咗好耐先醒,可能真係好疲倦;原來佢冇午睡,主任話一共有3個同學仔留係學校,而3個又表示唔想午睡,所以食完飯,做完功課就入咗課室上堂,有個同學仔仲話上咗4堂英文堂呀!~~~~~

堯堯豬媽,
我收到啦!THANKS~~~~~

原帖由 堯堯豬媽 於 08-11-24 09:02 發表
各位

你地自行分配派唔派到呀????

我中左沙官小喇~~~~~
希望我選擇是正確喇

您就好啦~~~其實我都知15分冇可能入到沙呂,但唔知點解都有d緊張,而家知道唔中都有d失望. 不過真係好鄧您高興~~~~~

噚日開完生日會,雖然麥記地方唔大,時間亦只係得1.5hours,不過大家都玩得好開心,而我就好有滿足感,好想同大家分享一吓:
1.之前我用咗學校一張參觀消防局的團體相做咗兩張2009年年曆咭,送返俾d同學仔做留念,雖然d相唔係咁清,不過見到每個家長&同學仔都喜歡張年曆咭,都令我覺得高興;
2.亞囡全班有18個同學仔,只係3個冇黎到,其中有一個同學仔其實都好想黎,只係之前個晚媽媽打俾我,個同學仔病咗,所以黎唔到真可惜!
3.噚日一早同亞囡去屋企附近一個姨姨住家set頭,個個家長都贊好靚,最攪笑就係個個都以為係我傑作,跟住我解釋佢地講聽,"我邊有咁叻,我最叻就係洗錢,只係$20已經攪掂,好過自己整啦!"
4.個蛋糕真係超靚,可能我大鄉里第一次見,不過比我睇相仲靚好多,當個蛋糕一出就聽到好多人話"嘩!個蛋糕真係好靚呀!",有個家長同我講,叫我幫佢同個蛋糕影張相跟住sent俾佢;不過最可惜係我冇食到,因為我掛住影相&傾計,佢地話個蛋糕好味好滑,而且唔係好甜,而家我想再order一個細細個返屋企食.
5.到尾聲時,有幾個家長仲想同d小朋友影大合照,影完之後大家都好似意猶未盡,最其怪當中有好多都係爸爸.
6.返到屋企亞囡想拆禮物,不過我要佢先將舊玩具執好送俾人先可以拆,點知原來有3份禮物係一樣,最攪笑係亞囡之前已經有2份.
整體我自己俾95分呢個生日會,都好滿意~~

PIGPIGMA,
係呀我真係好high,噚晚滔滔不絕咁講返d小朋友,真係覺得好得意,其中當然有您囡囡講我聽關於我囡d情史,佢地好攪笑個個都人細鬼大,不過真係好多謝您地參與,其實我係一個好爛玩的人,所以有時我老公都冇我咁好氣.

原帖由 PIGPIGMA 於 08-12-9 10:13 發表
蔚晴,

佢地一早好老積喇, 我阿囡一早已同我講你阿囡d皮膚好白,佢有要白d咁先靚,重叫我買支SKII比佢,同埋生日會,你有沒有發覺佢地咁細過已經分開男仔同男仔一齊坐開, 女仔同女仔坐埋玩,除左你未來女婿外!!!!
家長會 ...

PIGPIGMA,
嘩您囡真識貨,知道SKII係好野;您唔覺得嗰日好多家長一見面就講"您得唔得呀!",其實每人都為咗小一而煩惱,希望我地大家可以派到心儀嗰間學校啦~~~

原帖由 PIGPIGMA 於 08-12-11 17:10 發表
蔚晴

個蛋糕好靚,條裙好細緻 當日我係食左阿囡食剩個d, 都未食清楚好唔好味, 請問個蛋糕個公仔係自己扲去定蛋糕店出?? 個蛋糕幾多磅?? 在那裡訂?? 係咪好貴?? 我只係想8下

...

PIGPIGMA,
其實我都冇食到個蛋糕,唔知好唔好味,不過我d朋友話ok喎!個公仔係我自己買咗之後拎去,個蛋糕4lbs$498連送貨,嗰間野係沙田叫"onda".我睇相嗰d冇咁靚,點知做咗出黎真係超靚,唔怪得之生日會嗰日俾個蛋糕搶哂鏡呀!~~~~

原帖由 cky 於 08-12-12 09:50 發表

個蛋糕真係好靚

cky,
Thank you!

好煩呀!呢幾日為咗諗統一派位攪到好頭痛,每日都攞住張list係度寫吓寫吓,都唔知點排第一,第二,第三等等,明明自己成日都話冇咩壓力,但唔知點解而家又鬼咁緊張.

joefoon,
我噚日係沙田廣場對出見到你同囡囡兩個好悠閒咁一邊行一邊食雪糕喎,唔駛做功課咩?

原帖由 joefoon 於 09-2-14 03:43 發表

蔚晴
我同囡囡兩個無食雪糕喎
妳幾點、見過我地???

大約5點咁上下,您係咪染咗一頭灰綠色呀?

原帖由 joefoon 於 09-2-20 02:09 發表

蔚晴

係我呀
染咗一頭灰綠色、型5型呢
點解5叫我

joefoon,
你個頭簡直型到爆,我都係俾你個頭吸引到先見到你.
當時我同你都有一段距離,又趕住去接囡放學.

原帖由 PIGPIGMA 於 09-2-23 13:55 發表
蔚晴

點解而家下學期剛開始冇耐,咁快k3班寫紀錄冊,好像就來要畢業咁!!!!! 等阿囡我lala聲要我去買本

PIGPIGMA,
其實係上學期頭時,亞囡已經叫咗我買紀念冊,不過我留到而家先俾佢派.

原帖由 joefoon 於 09-2-24 04:58 發表

堯堯豬媽 、各靚媽::
上學期完結了、
報報喜事給妳們和我斯澄、分享下、
斯澄好乖和變了小小姓格、
她今次考試進步了2名、
全班考第 10名 『一班26人』
全級考第 40名 『全級100人』
平均分95.幾幾、
我好 ...

joefoon,
斯澄真係好叻,我好羨慕你呀!如果蔚晴可以咁自覺我就安樂哂~~~~

希望聽日好天,可以順利舉行運動會.

原帖由 堯堯豬媽 於 09-3-26 15:37 發表

今日派通告:聽日轉左穿冬季運動服呀~~~

堯堯豬媽,
噚日我見到堯堯豬,但好似唔見您,您冇去咩?
‹ 上一主題|下一主題