用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 ...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (2) 26/11/2008-30/08/2009 [複製鏈接]

Tomdog,

好開心見到你呀!

因為阿仔真係有需要食, 逼下氹下咪會食囉, 都試過喊住話唔想食的, 但糖果的吸引力大到佢又肯食了。

係呀, 小二應該第三個term會有游水堂的, 所以我都打算暑假比阿仔開始學游水, 教埋佢自理。費事到學校上堂時佢會騰哂雞呀。

係呀, 有三日著運動服, 你囡囡應該係多一日上課外活動時要著運動服了。我每朝坐MTR都見到一個4年班的女學生星期一至五都著運動服的, 只見過佢一次著校服裙。

iwff

原帖由 TomDog 於 09-3-24 17:35 發表
iwff,

你仔仔肯吃中藥, 好勢利, 我自己都唔得。

小二會有游水堂? 咁夏天我要老公多d教下女女先得啦。

這個學期我們班著運動服的堂多, 每星期只有一天著校裙。 ...

Kookoo,

星期六的學習成果日, 都要著校服呀, 唔知著恤衫定運動服好呢? 星期一(30號)係假期, 星期日要同仔仔好好relax下了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-3-25 09:58 發表
我仔而家都係keep 住每個星期著兩日運動服, 不過今個星期先係著3日運動服

Charlotte_mom,

仲有買夏季校服呀! 敬師卡活動係秘密進行的, 唔知有冇老師上黎 BK 會見到我地寫呢! 哈哈!

iwff

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-26 15:07 發表
當然可以著運動衫啦
記得同日"加演"營養講座, 仲有敬師卡活動呀~! 應該仲有賣圖書, 同埋上次訂左貨品幫助賑災既, 都係星期六拎
嘩! 好忙呢~!

Kookoo,

未派喎, 咁快派復活節假期功課? 睇下今日回家有冇派先, 我想叫仔仔早日做哂d復活節假期功課, 假期可以relax下。哈哈。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-3-26 16:09 發表
iwff, 我仔昨日派左復活節假期功課 - 數學, 你仔仔有冇呀?

Kookoo,

用電腦做功課, 阿仔想好耐了, 佢一定好快去做。

我復活節唔會放假了, 亦都冇什麼特別節目, 都係hea 下去下街啦, 4月7日晚上會睇音樂劇(上次學校代買飛個套)。多數暑假才會計劃去下旅行。

另外, 阿仔食了差不多兩星期中藥, 濕疹真的改善了很多, 佢自己都話冇咁痕了同冇損了。我食多一段時間睇下改善成點再話你知, 希望你姑奶可以再帶仔仔去睇下啦。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-3-26 16:55 發表

iwff, 我係咁2望下, 大約係搵平面圖形, 但好似要利用電腦做, 應該唔太難, 我都想我仔快啲完成, 係呢, 你復活節學校假期會唔會陪你仔仔一齊放呀?

Kookoo,

係呀, 要日日飲的, 每天一次半杯。阿仔話現在已習慣了那種藥味, 所以飲得好快。

明天真係星期六了, 這星期覺得較忙, 可能又中又英默書,功課又要畫圖及思考, 這3天要relax 一下先。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-3-26 17:55 發表

iwff, 咁快食左兩個星期啦, 係咪日日食, 冇停過呀? 遲啲再同我嫂傾下先得, 唔該晒你呀 ^-^, 唔知點解我今日成日都以為明天係星期六, 嘻嘻.....

Kookoo,

唔好話d中藥係甜呀, 其實都有苦的味道, 只係習慣左就唔抗拒咋。你可以同阿仔講食完中藥比佢食喜歡的東西,如糖果。有時大人都未必想飲中藥, 何況小朋友。

明天我見9:00-9:30的時段, 如果見遲了我未必聽講座, 睇下時間怎樣先。嘩! 你去新蒲光都好遠下喎, 你識路嗎? 要轉巴士才去到的。為了小朋友真係忙碌了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-3-27 11:21 發表

iwff, 我姪仔都飲慣中藥, 佢未食過西藥, 反而我仔就相反, 有叫佢試下食中藥, 佢c都唔肯食, 我地話小朋友食嘅係甜唔會苦, 佢都唔信 , 明天我地就真係好忙(應該係趕時間個種), 打網球 -> 見家長 -> 買校服( ...

Kookoo,

原來一對兒童網球鞋咁貴架, 好在我仔仔現在學緊小型網球未話有興趣出去學者 ,不過小朋友有興趣又有天份,這些錢又唔可以慳了。

我仔仔學緊二級鋼琴, 平時做完功課都少時間練的, 但佢堅持一定要學, 老師又覺得佢係得只係懶, 所以唯有繼續學啦!

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-3-27 12:11 發表

iwff, 又好喎, 可以試下話食雪糕, 佢可能會食 , 我細個都有飲中藥, 真係好苦, 以前亞媽只係畀粒陳皮梅我食咋, 佢地而家幸福好多, 有啲中藥可以落糖冬瓜, 再加佢鍾意食嘅野, 我地本來都唔想特別去買, 諗住著 ...

Kookoo,

我覺得小朋友做多d運動係一件好事的, 難得佢仲有興趣, 唔好放棄了。我打算暑假試下比阿仔學下其他運動, 佢上完學校武術單元, 話想學武術打工夫喎。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-3-27 14:50 發表

iwff, 我仔都好懶架, 最好個個星期六日都唔使學野, 不過我地都唔係搵好多野畀佢學, 而家只學網球, 之前學埋籃球, 佢已唔想打, 彈琴都學過一個好短時間, 因要成日練琴, 嚇怕左佢, 當時喊到好淒涼咁求我地唔要再學琴 ...

Charlotte_mom,

你仔仔可能有運動細胞的, 要幫佢發掘下了, 唔好埋沒呀。

iwff

原帖由 Charlotte_mom 於 09-3-27 16:50 發表
哈, 咁我女無運動細胞, 原來可以幫我慳錢, 嘻嘻
試過d夏季校服了, 今年有2手貨, 唔駛買, yeah~~!!
我打算黎梗俾仔仔去跟教練跑下步, 佢跑得好鬼快, 又唔識攰wor! 雖然每年7月至"收新生", 不過教練話去玩下都得wor(反 ...

Kookoo,

好呀! 等我上網睇下資料先, 希望有暑期班可以玩下。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-3-27 17:11 發表

iwff, 你仔仔有興趣打工夫 , 香港武術聯會有course, 費用都好便, 可以試下

Tomdog,

其實那份中文單元, 阿仔講完比我知我都唔係好明點做的, 我由佢自己發揮了, 希望你囡囡聽得明阿仔講咩野啦, 你囡囡把聲好可愛呀!

iwff

原帖由 TomDog 於 09-3-30 17:15 發表
柴灣多數是居屋/屋村, 要walking distance之內的, 最近學校的私人屋苑應該是地鐵上蓋的新翠花園吧。你可以留意附近地區如太古, 小西灣, 杏花, 西灣河, 北角等(可以叫地產agent俾D意見你)。
我覺得上車時間算係咁, 有 ...

Tomdog,

昨天假期, 阿仔話有另一個男同學打電話比佢, 又係問那份中文功課點做。阿仔話對女同學講電話就溫柔d, 男同學就要大聲d喎。真係好笑啊!

iwff

原帖由 TomDog 於 09-3-31 13:16 發表
iwff,
我個份就: 好明顯係阿媽教, 罪過罪過...
我都好鐘意聽小朋友佢地傾電話, 佢地d互動好鬼可愛。

Kookoo,

我都要差不多10點才見到老師, 所以我最後我都冇去聽營養講坐了。

阿仔仲係書攤買了本書睇。你仔仔高得好快呀, 我仔仔仲岩著, 其實那天都不是太多人買校服。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-3-31 14:50 發表

iwff, 你仔仔又幾搞笑, 我仔就男女都一樣咁粗魯 , 上個星期六我地都要等到差唔多12點先見, 好多都傾耐左, 包括我地 , 校服我都要補買, 前晚畀佢試, 啲衫衭真係短左, 尤其係運動 ...

luzhk,

校車有學生吵鬧什至打架都唔出奇的, 不過不用擔心, 校車保母一定會好快制止的, 學校亦會處罰打人的學生。不過坐校車最初多數係學生嘔吐, 因為有些小一學生未習慣坐校車呀!

iwff

原帖由 luzhk 於 09-3-31 16:28 發表
Oh, thank you a lot!

my email address is [email protected]

我昨天從一位家長口中聽到,有個同學2年級的哥哥(不是港小的),在校車上比高年級同學打,聽落有d驚.....

...

Kookoo,

仲有英文閣,數學閣,踩石仔(你仔仔有冇去玩過),罰冇小息都幾慘的。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-3-31 17:36 發表

同埋搭車前唔好食咁飽, 可以帶啲小食返校, 等小息時就可以再食(大約10點幾有個長小息), 佢地最開心就係呢個小息, 可以玩, 可以去圖書館, 可以去跑步徑跑步, 仲有好多野玩架 ...

Tomdog,

你講得好岩, 有時小朋友真的會受一些同學行為影響心情返學的。我仔仔都有遇到同自己性格唔同的同學相處, 我起初鼓勵佢自己去解決的, 但後來我發覺那同學的行為對仔仔的情緒開始有影響, 所以我都同班主任講了, 班主任都即時處理安排他們分開唔同組別, 仔仔明顯情緒好了。但我都鼓勵仔仔要繼續同那同學做朋友, 不要抗拒, 因為始終仔仔較斯文, 遇到一些較活動的同學就真係要時間去學習相處了。

所以小一的學校生活係一個新開始, 小朋友家長都要去適應的。

iwff

原帖由 TomDog 於 09-4-1 14:38 發表
其實去邊間小學, 都難保不會遇到一兩個較會”動手動腳”的學生, 最重要是小朋友學會應變的方法。
我女女都投訴過在校車俾某同學搣, 我想對方可能只是想撩女女玩, 並非心存惡意。 但女女之後情緒反應很大, 很容易便哭 ...

Kookoo,

係呀! 明天的英文嘉年華真係好精彩及開心, 所以我冇同仔仔講, 等佢有個驚喜。但我請唔到假去了, 希望下年有機會參加啦!

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-4-2 09:44 發表

luzhk, 唔使客氣, 你收到個時間表嗎?

係呢....iwff, yipyip, charlotte_mom, tomdog, 你地明早會陪同小朋友回校參加嘉年華嗎? 見啲節目都好精彩, 我諗最開心係popcorn movie, 有得食又有得睇 ...

Kookoo,

我又冇唸過喎, 等Charlotte_mom 答, 或者我見到我朋友才問下佢啦。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-4-2 14:21 發表
iwff, charlotte_mom, 我想知學校內聯網個登入名稱和密碼, 係咪一直用到畢業, 會唔會升班後又另畀一個架?

Kookoo,

我有睇呀, 4月25日個親子活動我想報名呀, 不過多人要抽籤, 報左名先算啦。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-4-2 17:08 發表

iwff, 我就係諗你和charlotte_mom可以答到我, 唔該晒 ; 學校4月25日星期六下午有個親子活動, 你check左內聯網未呀?
‹ 上一主題|下一主題