用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 3生變Band 1生?
go

Band 3生變Band 1生?   [複製鏈接]

同事女由p4升p5暑假開始力追,音樂、常識自己教,中文、英文、數學、視藝全部大學生專科專教。假期全部無得玩,每次測考/評估無進步就換老師,個女讀到喊,同事都喊埋一份。最後叩門入中華基督教會協和書院,黃大仙b1英中。
樓主仔時間更少,仲唔發力,凍過水。

lololala    發表於 17-4-5 23:51
Eat_Sleep_Play  其實咁讀法就算比你入到band 1都係咪一件好事?  發表於 17-4-1 21:53

Eat_Sleep_Play  其實咁讀法就算比你入到band 1都係咪一件好事?
________________________________________________________________________________

係咪一件好事言之尚早,始終中學有6年,好多變數。

反而係有幾多父母可以「見死不救」?谷俾人話,唔谷過唔到自己。「一息尚存」都會努力下既,努力左唔得都無野好怨。。。中學再繼續努力囉!

而咁成功既例子係好少既,個女合作+好補習老師+全家一齊搏命,求其一個因素都唔容易。佢女谷完有咁大「成果」,比谷左都上唔到既好,起碼係谷呢堆裏面佢女資質上乘。谷還谷,唔代表佢女無學到野,始終試係佢女考,而且叩門更難!再講高小都唔追落後,上到咩中學都更辛苦要追返既野更多。

佢女中學當然繼續補習,主力補中英數,其他佢女自己搞掂。今年F.2,讀普通話班(中文能力好既學生)。搵個機會我八下佢女考第幾先 ^^

又,谷出b1成績,真係有家長甘心去b2學校?點同仔女解釋?

CALVEN 發表於 17-4-4 14:36
想知小一至小四階段點解成績都上唔到去,
到左小五會突然band 3變到band 1 ?
同事個女本身唔太差,小一開始1星期3小時1對1全科補習,平均都7x~80上落。點知小四大考完班主任話係b3,晴天霹靂,同事以為係b2。於是做阿媽既即刻發功,目標係b1,唔得起碼b2,點知得左。
另外,同事對補習老師好狠,呢點好多家長反而無要求。

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-4 14:55
這個是一個好問題,可能上到小五先知重要,小五先嚟谷
仔女自發動力當然更無得頂 谷都事半功倍

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-4 15:29
點狠法?同佢講無90分就炒咗你?
每次測考/評估名次無進步就換老師

wonglily  比好多錢?  發表於 17-4-5 20:33

Eat_Sleep_Play 發表於 17-4-4 17:00
換老師要重新適應,又要重頭了解小朋友特質,如果遇到一個好的補習老師係事半功倍,不過呢D嘢同請工人姐姐 ...
所以話同事好狠,亦抵佢搏到。
又,咁多其他顧慮排係成效之前,分薄左時間、精力,搏唔到係正常。

wonglily  教育,太功利,唔係太好吧  發表於 17-4-5 20:37

CALVEN 發表於 17-4-4 16:50
但6月初已第一次呈分,你有咩計劃盡谷?你仔有無配合?
係啦,即刻行動最實際!

回覆 little_yolky 的帖子

全日流流長,有得玩已經偷笑,非常時期無幾多家長俾玩全日,除非去旅行。
我對面屋有1個女仔,完全無補習,父母要睇鋪無時間,佢咩都自己搞掂,經常係樓下超市見佢1個人買野,如果買2件有折/買3送1佢會問我有無興趣。父母無谷佢,但佢有谷自己,等小巴時間都背生字,上年由錦泰考入保一。

回覆 aquarius828 的帖子

啊,有次我見到佢屋企牆上貼左:
距離呈2x日

距離呈3y日

保一,必勝!

協和,必勝!

little_yolky 發表於 17-4-5 11:26
人哋成績好, 就一定有理由既。但點都係自谷效果好過被谷。
如果無需要,就唔使人谷你又谷。
而"需要"係變數,當大圍小五發力,肯定有人行前左,每次呈分都大洗牌,咁你唔谷有無落後左?身邊大部分係因為呢種"擔心落後"而谷。

little_yolky 發表於 17-4-5 12:05
即係, 其實如果小朋友一向穩定/自律, 保持自己既步伐就可以? 見人哋催谷, 開始有D擔心。 ...
嗱,咪就係呢種焦慮令家長唔理3721齊齊谷埋一份囉!
又,仔女穩定又自律本來佢考級頭1/3內係b1,點知呈分被擠到次1/3係b2,有人發力叻過佢,佢被迫落後左,咪好無奈囉!

little_yolky 發表於 17-4-5 12:53
人做我無做, 好似好蝕抵丫嘛.............
如果你目標係入返聯繫中學,而阿女靠自己可以做到,咁如果係我,我就唔發功啦,但一定全程昅住,萬一有咩易郁即刻補救。

little_yolky  如果家姐目標係聯係,就真係昅都唔駛昅。  發表於 17-4-5 14:20
little_yolky  目標入聯繫既係阿妹,因為聯繫係B2中學而已。  發表於 17-4-5 14:19

IloveJJ 發表於 17-4-5 13:00
我都時時擔心呢個問題。我聽個仔講,差唔多全班都補習,我都好驚。

响中英文來講,我哋學校考運用,我睇 ...
去補習既其中一個目的係貼題,以前會考同高考好多平時無補習既同學都去下雞精班就係咁解,我自己會考科生物都受益左(C〉A)。而家下放到小學,見過有補習社針對dgs搞模擬試,每科$3xx,勁快滿額,唔係dgs既都去考。

del

回覆 little_yolky 的帖子

[size=30.3998px]咁目標係b1,多少要發下功啦!
[size=30.3998px]大埔b1生派入b1中學係85%咋

little_yolky  我係九龍城區的。  發表於 17-4-5 15:11

little_yolky 發表於 17-4-5 11:50
其實想知道, 依家大部份同學仔小一已經開始補習, 咁, 到小五發力谷, 仲有乜可以谷?

C6話, 呈分試唔係睇邊個小朋友叻, 係睇邊個小朋友個阿媽叻喎, 到底仲有D乜可以谷?
初小去補習社功課輔導班果D1對x,我唔認為係谷 :happy:
起碼要1對1,有針對性,家長有明確要求既,即係有推動力 / 壓力先係谷。

補習老師本身又係一大變數,(1) 個老師咩資歷,直接影響佢可以教幾多野;(2) 個老師有無心教好,有心教好係非常花心血既,佢要發現到學生既問題,唔係頭痛醫頭腳痛醫腳,思考點教明白,自己識同教識學生係兩回事,教極唔識只可以內傷,唔可以好似父母咁鬧下出氣;(3) 谷都要講策略既,時間點安排、各科比重幾多、幾時重拳出擊幾時回氣。

學生方面,谷對"天天向上"同"話之你死"呢2種係浪費氣力,對"逼下就讀多D"呢種最有用,隨時發揮小宇宙爆發力驚人。

高小開始學生既資質多少睇到,智力係天生既,而能力係可以後天培養既,重點係正確既方法+持續既練習。

little_yolky 發表於 17-4-5 15:43
九龍城暫時應該仲有足夠學額容納所有B1生, 不過過多兩年人多就唔知了。而且, 大埔區B1學額都相當充足, 所以有一兩間B1中學要收部份B2學生。
呢3年升中既幾個細路仔,唔知咩事都睇中莫壽增同迦密柏雨,鬼咁有要求 :sickmilk:
搞到我D表哥表姐幾咁擔心 :toocold:

IloveJJ 發表於 17-4-5 12:11
好生性。點解可以咁?佢哋父母要看舖,咁佢哋係自己响屋企嗎?
佢老豆中三之後就做左麵包學徒,而家有自己麵包鋪。成日同個女講:我有3樣野幫到你,首先係舊生幫你入左錦泰(有聯繫b1英中),之後靠你自己行上保一啦;其次我有麵包鋪,你就算讀唔成書仲可以跟我學做麵包,再其次學唔成做麵包仲可以學做老細!:joyous:
平時佢放學去麵包鋪幫手,送下外賣、收下銀咁,係果度做埋功課,到父母收鋪食埋飯先一齊返屋企。星期六、日佢多數返學校溫習 / 制服團體,父母驚佢1個人係屋企有咩事無人知。

little_yolky 發表於 17-4-5 17:34
功課班我都覺得係托管成份多D, 但係, 我哋好多同學仔都有專補。私補多唔多就唔知。都係你果句, 我都覺得請 ...
補習老師方面,好多家長無用盡力 e.g. 輕易唔換人
請工人就話有2年合約姐,上門補習短既1星期通知,絕既今日補完叫佢唔使再黎啦!:quiet:

天天向上型需要既係優化,唔係谷。

little_yolky  哦!優化............  發表於 17-4-5 19:32

lovebb2 發表於 17-4-5 17:38
什麼是 天天向上形?
自動自覺讀書+有興趣有求知慾+成績唔錯
呢D通常有自己1套學習方法,又行之有效。
‹ 上一主題|下一主題