用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) [KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~
樓主: wasabb
go

[KTS]2009年9月小二家長入嚟啦~~ [複製鏈接]

rubyngan
亞女好番未 ? 祝佢快D 好啦 !
亞仔都話開學到依家, 得一日無人請病假...
AnnKwok

原帖由 rubyngan 於 09-9-14 18:15 發表
AnnKwok,

唔該哂..亞女今日都無返學...佢都係有少少感親..咳都成晚無瞓..氣管收縮..比左氣佢smell至瞓到..所以由佢休息一天...睇左中醫..(食葯就 )

...

亞仔話老師無指定咩色....
佢選咗藍色.
AnnKwok

原帖由 1429 於 09-9-14 18:46 發表
Annkwok,

Thanks, I asked my son, he said "NO, she didn't write down on the board!", I asked whether she mentioned during the class, he also said "I cannot hear wor!"..... ar~

Then, according to your ...

保重身體

各位,
希望大家都身體健康 ! :)
有病既就快啲好番 !
AnnKwok

係呀 ! 亞仔一落校車第一樣就話
" 今日有五個請病假, 兩個早就, Ms Wong 都無返 ! "
都幾令人擔心 :cry:
同時, 令我想到今年班主任要打電話同各家長say Hi, 除了say Hi, 就係要confirm個電話可以搵到家長, 萬一衛生署要學校停課, 都可通知到家長...
希望大家快啲好番啦 !
AnnKwok

原帖由 kaka_c 於 09-9-17 16:02 發表
2B班家長,

呀仔話今日有7個小朋友吾舒服冇返學, 連班主任都病咗

各位,
尋日無上嚟, 多咗咁多板, 睇番晒啦.
希望病既小朋友快啲好番 !
我仔話今天天氣熱, 葉 Sir 宣佈咗無冷氣日順延明天 !! 記得拎風扇 !! 今天全日有冷氣.
AnnKwok

我仔去年就試過超重, 收到張 note, 話幾時要 "重磅" , 攪到佢唔開心, "重磅" 嗰日重警到震, 點知又無人同佢磅, 無咗件事, 今年, 佢話 " 我唔行近禮堂, 快啲入課室 "
AnnKwok

原帖由 sac.wen 於 09-9-23 22:50 發表
關於查書包, 我理解係 :
1. 手抽唔計
2. 唔經過禮堂門口就唔會被 "邀請" 去磅重.. so,   (自己諗下計)

我都係...

原帖由 kachunma 於 09-9-24 12:23 發表
吓~~~~~~!咁大件事,我買晒野玩添

Agree

原帖由 AD.Mama 於 09-9-25 00:26 發表
GS 今年既字係好深, 而且連功課的題目都好深,不過上堂係講中文的,老師會解釋的(我諗),慢慢啦..!

我覺得睇圖書,溫習,功課,興趣班 ++++已無晒時間,所以唔再買學科上的材料了,有時間剩我寧願陪佢玩!

AD.Mama

...

sac.wem
唔該晒 !! 辛苦晒 !!
AnnKwok

原帖由 sac.wen 於 09-9-25 10:15 發表
各位家長早晨 !!!

Contact list (ver1) & server link sent, please check email !

Tiggie,
我收唔到你資料, 見字請重送, 謝謝 !

我仔話 seating plan 每次用完都收番入櫃, 我問係咩櫃, 佢只答到老師既櫃...

有關寫作, 我都要呀仔起稿先, 因佢太多字唔識寫...   佢都話要抄多次好慘, 但無計, 否則, 唔只 dirty, 重會刷爛本功課...           

AnnKwok

原帖由 AD.Mama 於 09-9-27 11:31 發表
Gicobaby,

2b 未有,因為課室見唔倒個seating plan.....,有我一定通知大家

s.w,

係既....我會每日都去望下張老師枱,睇下有無份seating plan 游出來!但真係唔知點解收得咁密,我今日運動班諗住無人可以慢慢揾,但結果都係無 ...

請問有無家長知第二名子女考 KTS 既成功率有幾大 ? 因細仔十月面試, 今年重要有 2nd In ..... 二千幾個考......

我仔係 9 Oct, 09:15   呀仔唔知睡醒未 .....
你呢 ?
大家加油 !
AnnKwok

原帖由 1429 於 09-9-28 09:08 發表
AnnKwok,

Hi, You are not alone!  Did you check the interview slot yet?

得意媽,
Thank You !      
AnnKwok

原帖由 得意媽 於 09-9-28 09:20 發表
Ann, 1429 > Wow! 話咁快到第2"茗" 進駐kts 預祝成功

peony2002
Thank You !

不過都真係有D驚.... 因細仔係屋企就惡晒, 但一見陌生人就..... 唔講野之餘, 重會
面試喊.....後果會點 ?????
AnnKwok

原帖由 peony2002 於 09-9-28 09:42 發表
ann,1429,

唔駛驚....都"叉"左半邊腳入來啦!!

sac.wen
Thanks !
AnnKwok

原帖由 sac.wen 於 09-9-28 09:45 發表
中作 >>>>> 已經變成每星期同阿仔的必然鬥爭; 錯別字, 錯格式, 言之無物, 不知所云... 睇到我火都黎 .  希望之後情況會有改善啦 ...

小一入學 >>>>> 眼見校內好多兄弟姐妹同校例子, 我估阿大響度讀, 阿細應 ...

littleworld,
Thanks !
大家咁話 !
AnnKwok

原帖由 littleworld 於 09-9-28 10:07 發表
AnnKwok

嘩..2xxx人~~真係一年多過一年呀.
我估個大係到讀既都會有優勢...sure win!!
(我同自己都係講呢句-希望來年我細仔都入到啦)

Thanks !
Hope my younger boy can pass the interview la...
AnnKwok

原帖由 Ben2003 於 09-9-29 00:25 發表
細佬/妹好少唔收....不過聽聞係有唔收....

如果面試喊,唔講野....

面試前帶佢去學校熟習下環境會唔會好些呢?

好感動

各位,
睇到個 seating plan, 真係覺得呢度好 warm !!!
Thank you !
AnnKwok

Dear all,
Thanks all of your uploaded informations !!
I just uploaded the name list of P2 Classes.
AnnKwok

原帖由 1429 於 09-10-5 09:08 發表
Littlehipo,

Thanks for explanation, I think we didn't redo the Sep assignments then.

Hi all,

Uploaded the math數工(二), 髒重書包對照表, 2b老師照片, 一人一職表 & GE WS(3).

大家中秋節玩得高興嗎?

...

3 school days only

Dear all,
This week only has 3 school days....
Thursday & Friday are holiday.
But my boy said " 連放四日假(Thu, Fri, Sat, Sun), 實好多功課做.... :(  "
AnnKwok
‹ 上一主題|下一主題