用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 這8間英國寄宿女校, 你們心目中的排名是? ...
go

這8間英國寄宿女校, 你們心目中的排名是? [複製鏈接]

這8間英國寄宿女校, 你們心目中的排名是怎樣呢?
打算為女報下年year 10.

Royal High School (Bath)
Burgess Hill School for Girls
Royal Masonic School for Girls
St Francis College
Headington School
St Catherine's School
Talbot Heath School
St Swithun's School
   1    0    0    0

Honey917 發表於 12-5-29 21:59
相信要考入上述三所學校的year 10不是易事。

謝謝你的回覆, 你講得對, 呢三間都預左多數唔得.

caa 發表於 12-5-30 14:46
回復 cherrylemon 的帖子

Why not consider Cheltenham ladies?
學費好貴呀. 我其實都好想badminton ,咪又係貴囉.

引用:英國的私校學費真的很貴。升學代理話每年的

原帖由 Honey917 於 12-05-30 發表
英國的私校學費真的很貴。升學代理話每年的加幅約4percent.
係呀,我曾經好白癡咁問過點解年年都加嘅?

引用:我會選擇St+Catherines+or+St+Swithuns,呢

原帖由 chukamchun 於 12-05-30 發表
我會選擇St Catherines or St Swithuns,呢兩個都係要自己申請,儘早申請吧!
已send成績去,等通知,相信機會不大,一來year10難入,二來小朋友本身成績唔標青,所以會有其餘的幾間,做定後備。

引用:Year+10的學位很緊張,建議你多報幾間學校

Year 10的學位很緊張,建議你多報幾間學校。
我同個agent講話如yr9有位我都考慮,但今年九月要走,我未ready呀!到我ready又未必有位了

引用:如果報讀今年九月開學的year+9,相信已經沒

如果報讀今年九月開學的year 9,相信已經沒有多少選擇可供你揀選。你倒不如叫呀囡於暑假期間預備應考year 1 ...
有呢d班架?咁我上網睇下丫唯有係咁,謝謝你的提議

引用:坊間是有一些機構舉辦英國私校的入學課程,

坊間是有一些機構舉辦英國私校的入學課程,你可以上網查詢。如果你的女𠒇一心到英國留學,咁你千祈 ...
好呀,多謝提醒,我會嘗試!其實之前去考過個agent的試,女兒的數都係唔得,結果搵了單對單補幾堂數,好貴。

Honey917 發表於 12-5-30 23:21
其實英國的數學課程是比我們香港的淺易很多,不用太擔心。相反他們的英語入學試則要求較高。另外,科學科所 ...

雖然係淺, 但我女真係數好差呢, 考小六中一數都得六十幾分(佢現在讀中二)
佢最近in過2間,學校來港招生, 都話佢英文唔錯o既

衍生另外一個問題, 比佢入到st cat st swithun都驚讀唔到,
因數學 science 差, 佢讀唔惦phy chem bio
又係另一個擔心!!

引用:你叫agent再建議多些學校給你選擇。如你沒

你叫agent再建議多些學校給你選擇。如你沒有貶低你家小孩的數學和科學成績,咁就要再三考慮是否報讀如St Sw ...
我係實話實說,但佢亦而進步,揀呢三間都係因為agent可以幫我先問學校。考入學試一來未必有機會,二來亦唔平,所以都係係度聽多d意見,就好似你講咁,機會渺茫,都係一個參考的意見呢

引用:Quote:cherrylemon+發表於+12-5-30+22:11+

原帖由 chukamchun 於 12-05-31 發表
我都有幫亞女申請這兩間,係2013年嘅year9,等緊考試。暑假會去learning centre上extrance exam預備班。 ...
我原來的計劃不是下年走,也不是去英國,所以一切變到安排不足。

你係九龍區上考試預備班嗎?

引用:會係九龍區上預備班,不過仲未定係邊間上

會係九龍區上預備班,不過仲未定係邊間上
如你搵到可唔可以sharing 呀?我女都或會去讀呀,唔該

引用:無問題!你send左request比學校,咁佢地有無

無問題!
你send左request比學校,咁佢地有無回覆未?我係四月尾寄資料比學校五月頭已收到回覆。 ...
未有呀,前日先send的

回覆:這8間英國寄宿女校, 你們心目中的排名是?

Ok thx

引用:英國的A實在太多,抽得出還是揀ranking高的

原帖由 CPU1995 於 12-05-31 發表
英國的A實在太多,抽得出還是揀ranking高的學校讀,名U大多會揀名校生。

...
係喎(^.^),我都睇過ranking但實在好多種排序準則,唔知邊個為之準(^.^)所以篩選了之後咪再post問下人意見

jojocw 發表於 12-6-12 10:19
i personally have heard of burgess hill / headington and bath royal high..

my gf is from bath RH

多謝你的回覆, 可以請你sharing一下你女女在RH bath讀成點? 開心嗎? 壓力大嗎?
‹ 上一主題|下一主題