用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 這8間英國寄宿女校, 你們心目中的排名是? ...
go

這8間英國寄宿女校, 你們心目中的排名是? [複製鏈接]

這8間英國寄宿女校, 你們心目中的排名是怎樣呢?
打算為女報下年year 10.

Royal High School (Bath)
Burgess Hill School for Girls
Royal Masonic School for Girls
St Francis College
Headington School
St Catherine's School
Talbot Heath School
St Swithun's School
   1    0    0    0

回覆:cherrylemon 的帖子

最好是St Swithun's 和St Catherine's。

Headington的學術成績也很好。

相信要考入上述三所學校的year 10不是易事。

Honey917 發表於 12-5-29 21:59
相信要考入上述三所學校的year 10不是易事。

謝謝你的回覆, 你講得對, 呢三間都預左多數唔得.

Headington

回復 cherrylemon 的帖子

Why not consider Cheltenham ladies?

caa 發表於 12-5-30 14:46
回復 cherrylemon 的帖子

Why not consider Cheltenham ladies?
學費好貴呀. 我其實都好想badminton ,咪又係貴囉.

英國的私校學費真的很貴。升學代理話每年的加幅約4percent.

我會選擇St Catherines or St Swithuns,呢兩個都係要自己申請,儘早申請吧!

引用:英國的私校學費真的很貴。升學代理話每年的

原帖由 Honey917 於 12-05-30 發表
英國的私校學費真的很貴。升學代理話每年的加幅約4percent.
係呀,我曾經好白癡咁問過點解年年都加嘅?

引用:我會選擇St+Catherines+or+St+Swithuns,呢

原帖由 chukamchun 於 12-05-30 發表
我會選擇St Catherines or St Swithuns,呢兩個都係要自己申請,儘早申請吧!
已send成績去,等通知,相信機會不大,一來year10難入,二來小朋友本身成績唔標青,所以會有其餘的幾間,做定後備。

Year 10的學位很緊張,建議你多報幾間學校。

引用:Year+10的學位很緊張,建議你多報幾間學校

Year 10的學位很緊張,建議你多報幾間學校。
我同個agent講話如yr9有位我都考慮,但今年九月要走,我未ready呀!到我ready又未必有位了

如果報讀今年九月開學的year 9,相信已經沒有多少選擇可供你揀選。你倒不如叫呀囡於暑假期間預備應考year 10 的考試syllabus,務求以最佳的成績考入心水學校。

引用:如果報讀今年九月開學的year+9,相信已經沒

如果報讀今年九月開學的year 9,相信已經沒有多少選擇可供你揀選。你倒不如叫呀囡於暑假期間預備應考year 1 ...
有呢d班架?咁我上網睇下丫唯有係咁,謝謝你的提議

坊間是有一些機構舉辦英國私校的入學課程,你可以上網查詢。如果你的女𠒇一心到英國留學,咁你千祈唔好聽agent講「不用預備,以平常心去考試便可」。可能以前沒有這麼多人到英國讀書,但因為DSE的關係,很多小朋友中二、三便提早出外留學,現在的競爭非常激烈,所以最好多作準備。

仲有我們的競爭對手還包括國內同胞和星加坡的學生。

引用:坊間是有一些機構舉辦英國私校的入學課程,

坊間是有一些機構舉辦英國私校的入學課程,你可以上網查詢。如果你的女𠒇一心到英國留學,咁你千祈 ...
好呀,多謝提醒,我會嘗試!其實之前去考過個agent的試,女兒的數都係唔得,結果搵了單對單補幾堂數,好貴。

其實英國的數學課程是比我們香港的淺易很多,不用太擔心。相反他們的英語入學試則要求較高。另外,科學科所教的課程跟我們香港先後次序有所不同,他們所考核的內容未必深,但有可能是我們香港課程還未cover,所以如要取得好成績,可找補習老師跟進英國的相關課程。

‹ 上一主題|下一主題