用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: mavisng2003
go

2010-2011 P1C [複製鏈接]

25th Oct., 2010(Monday)

中文:1. 簽改默書

英文:1. Quiz 1 Corr Comp (3)
         2. Corr Comp(3)
         3. Supp WS (11)
         4. Next week Speaking Ass ( Read Super
             Grandad)

請問數學有咩功課呀? 另外,仲有無其他功課呀?

請問G.S.worksheet 係咩嚟架? 係老師派嘅工作紙,還是書後嘅工作紙呀!

原帖由 lbb 於 10-10-25 17:36 發表
Maths: 課冊P.29
           corr worksheet (4)

GS: Worksheet

唔該哂你呀!因為亞囡噚日早走了兩堂,所以啲嘢功課立立亂。

原帖由 lbb 於 10-10-25 21:49 發表
唔好意思,因剛放工回家,GS Wksheet 阿女話上堂做及即時交。

quote]原帖由 mavisng2003 於 10-10-25 19:18 發表
請問G.S.worksheet 係咩嚟架? 係老師派嘅工作紙, ...

各位媽咪,呢幾日天氣開始轉涼,聽日得19-23度,而佢地聽日亦要要上PE,但條PE衭都幾短,你地會唔會幫囡囡著白色長襪呢? 還是會著冬天嘅灰色長襪?

亞囡都話明天不用著P.E.衫。

原帖由 lbb 於 10-10-26 16:35 發表
今日打去學校問,剩係話可以著冬天件綠色冷衫,另阿女話明天唔洗上P.E.堂, 因為要數學評估, 著番校裙, 對嗎?

阿女又話星期四要G.S. quiz, 真嗎? Any comments??

...

好忙呀!遲咗post功課上嚟呀!

26th Oct., 2010(Tuesday)

中文:1. 週四聆聽評估
         2. 快樂p.12

Eng:1. Thur Comp Quiz
       2. G.W. (4)
       3. Fruit WS (1) (2)
       4. Halloween WS (4b)

數學:1. 1上 B Pg.9
         2. 明天數評估

G.S.: 1. Thur Quiz Ch1-6
         2. Corr sign Rev

我見亞囡功課袋有一張紫色嘅WS: English Task Sheet: Structure of a fruit

另外有一張係之前派嘅,係淺色的:Fruit salad,內容係crossword,請問係咪呢兩張呀?

原帖由 katiecheung 於 10-10-26 18:51 發表
請問今日26/10係咪eng有樣功課fruit ws 3,4

各位媽咪,今門亞囡早退,請問除了英文和數學之外,仲有其麼其他功課?

咪又係因為哮喘,真係好鬼煩!

原帖由 listenken 於 10-10-27 17:10 發表
冇事吖嗎你囡囡?

可能老師係lunch之後先至派呢張工作紙,亞囡早退,所以收唔到,唉!請問有無媽咪可以scan一張俾我呀? 萬二分感激呀!

原帖由 wendy888 於 10-10-27 16:57 發表
中文工作紙(19)

27th Oct.,2010(Wednesday)

英文:1. Eng Quiz (2) Corr sign
         2. corr Supp WS (11)
         3. corr Gr WB p.15, 16

數學:1. Supp pg. 24-25

其他:通告05044

而中文就有媽咪話係中文工作紙(十九)

deleted

原帖由 LoCLai 於 10-10-27 19:55 發表
HEHE媽,
我SCAN比你, 你收E貓啦!!

沙律媽,你成日幫手,上次嗰張RK工作紙都係全靠你,你嘅大恩大德,我都唔知點報答你!我唯有叫hehe喺學校做侍婢服侍沙律,希望你唔好嫌棄啦!

原帖由 LoCLai 於 10-10-27 19:55 發表
HEHE媽,
我SCAN比你, 你收E貓啦!!

28th October, 2010(Thursday)

中文:1. 詞語1-8"姓氏歌"
         2. 準備說話評估

英文:1. Corr GW(4)
         2. Spell Vocab (2nd column)
         3. Book Report

數學:1. 數學一題?

RK:作業p.4-5(下週二交)

其他:38,已派學生證

請問中文係咪要帶同步讀呀,帶一上還是帶一下呀?

另外,數學一題係乜功課嚟架?

如果你想請假,你可以大約8時左右打電話去學校,講低姓名、班別、學號,仲有講埋要留功課,同埋亞囡搭校巴嘅號碼,咁佢地就會將功課交俾校車姨姨。

你唔洗擔心啲功課,我地會post啲功課上嚟,有乜唔明,你咪再問我地囉!最緊要俾亞囡多啲休息,我個囡今日放學之後,我都叫佢去瞓覺,最近佢地咁忙,充足嘅休息真係好重要,大家都要保重身體呀!

原帖由 lbb 於 10-10-28 19:46 發表
阿女病了,明天不能返學,請問是否一早打去學校請假便可?如想功課跟校車返係咪一併話比學校知?

明天請大家幫忙post功課,唔該哂。

另阿女話老師話星期一可以換季,天氣好凍,大家take care!

...

29th Oct., 2010(Friday)

中文:1. 工(二十、二十一)
         2. 準備說話評估(說故事)

英文:1. classwork
         2. corr sign Quiz(3)
         3. spell vocab list
         4. Bring SGD for Speaking Ass.

Maths : 1. EM 1B Pg4-5
             2. 課冊1上A Pg 30,31

G.S. : 1. corr sign Rev(2)

Eng: Bring a snack box

原帖由 easybring 於 10-10-29 10:47 發表
我今早比佢著左冬天運動衫, 同校車都換晒季. 天未光就起身, 又凍, 佢有一朝醒左, 以為係半夜自己仲未訓著覺.  

請問"準備說話評估", 如何準備呢? ...

根據亞囡講,話只需要帶一個snack box 喎!因為要整fruit salad。

另外有一本英文簿叫classwork,咁佢地今日就喺本classwork寫咗啲題嘅問題及答案,而且仲用埋英文書後嘅貼紙,例如:

第一頁:
1. What is this?
(書包貼紙) This is a school bag.
(筆盒貼紙) What is this?
This is a pencil box.

2. What are these?
(粉彩貼紙) These are crayons.
(萬字夾貼紙)What are these?
These are paper clips.

3. What are these?
(提子貼紙)These are grapes.

第二頁:
1. How many (香蕉貼紙) are there?
(12貼紙)Tnere are twelve bananas.

2.How many (橙貼紙) are there?
(14貼紙) There are fourteen oranges.

3.How many (蘋果貼紙) are there?
(16貼紙)There are sixtenn apples.

你明唔明呀?

原帖由 lbb 於 10-10-29 20:15 發表
請問英文classwork 是什麼? 而bring snack box即係?帶小食盒(冇野) 一話係要帶小食?

係呀!紅藍線嗰啲校簿呀!我估唔洗自己再作句掛。另外,原來之前仲有5句要寫,hehe,唔好意思,差啲漏咗添!

(男仔煮飯貼紙)What can he / she do?(亞囡圈住he)
He can cook.

(女仔跳舞貼紙) What can she do?
She can dance.

(男仔畫畫貼紙) What can he do?
He can draw.

(女仔駕車貼紙) What can she do?
She can drive.

(小鳥飛貼紙) What can it do?
It can fly.

應該係咁多,今次應該無漏喇!

原帖由 lbb 於 10-10-29 21:13 發表
好詳盡,唔該晒你呀,classwork簿係咪即係紅藍線個d呀。抄晒你打出黎個d就得,洗唔洗係書後自己再貼貼紙作句呀。

ote]原帖由 mavisng2003 於 10-10-29 20:35 發表
...

你唔好咁講啦!你之前都幫過我架!唉!我個囡真係無鬼用,身體差,成日病,好似豆腐做咁,其實呢度唔少媽咪都幫過我架!唉!可能正正因為亞囡成日病,所以我諗自己都好體會到嗰種想亞囡多啲休息,快啲好番,但係又心掛掛啲功課嘅心情囉!

大家都加油呀!

原帖由 lbb 於 10-10-29 21:35 發表
真係唔該晒你呀,今日咁多野,你都肯用心打晒比我,好感謝,感動,你真係阿女們的好榜樣,樂於助人。

uote]原帖由 mavisng2003 於 10-10-29 21:26 發表
係呀!紅藍線嗰啲校 ...

1st Nov., 2010(Monday)

中文:1. 1/11默"姓氏歌","男和女"
         2. 聆聽(二、三)簽署
         3. 工(二十二、二十三)

英文:1. G. Comp (2) sign, corr on paper
         2. Add yellow, purple, bananas, peaches on  
            vocab list.
         3. Fruit WS(3) colour

數學:1. 1上B 課冊 Pg.3

RK:交作業
‹ 上一主題|下一主題