用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有冇人今曰去宣道交表? 過程如何?
樓主: hellojl
go

請問有冇人今曰去宣道交表? 過程如何? [複製鏈接]

我有交洗禮紙, 但老師唔收, 不過我又無咩所謂

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-25 20:50 發表
我老公幫我去交, 都係好快攪掂, 只係我地訓到唔知醒,佢去到11:45am差d遲到。鬆一口氣。 佢11:54都打比我話攪掂!!

我都大交profile,只係將d證書夾埋落個application form到一起交, 仲有, 我夾埋受洗證明信件.都冇打回頭. ...

老實話你知, 我大女係waiting list入咖, 唔係正取生, 但我知, APS面試偏向問學術既問題

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-25 22:11 發表
響其他topic 睇見你的大女入了APS 的, 請問可以提點下, INTERVIEW 要有D乜野準備呢??

哈哈, 我都係咁話

原帖由 dlmcdlcl 於 10-10-25 22:45 發表
唔該晒. 學術我唔怕, 最怕都係D 無正確答案既問題....

APS既生活的確係好忙, 由9月尾開始, 每個星期都會有默書或小測, 而且當小朋友開始學樂器既時候, 就要每日都抽最少20分鐘去練習, 所以我已經要我個女quit左piano, 我每日都要keep住同個女溫習, 所以每日溫習同練樂器都差唔多用哂放學後既時間啦

kids do not like music then the school is not suitable for them -- 我個人覺得,小朋友未學過樂器係唔會知自己有無興趣, 老實講, 我自己就將學樂器等同學習既一部份, 係唔會比個女放棄既, 而且, 小朋友有無興趣學, 某程度係睇家長有無配合令到小朋友產生興趣, 例如要日日陪佢練, 練得好就要讚賞,久而久之, 小朋友就會對樂器產生興趣<------個人意見, 哈哈

原帖由 ononchu 於 10-10-26 11:05 發表
Hello luiluimama

Would you mind to share more the school life in APS?  Is your kid very busy cos the workload in APS is very heavy plus need to practise piano and one more muscical instrument?  Does  ...

must that kids learn another musical instrument apart from piano? - 學校無咁樣指示過喎, 不過事實好多小朋友都係有學piano既,

我都係working mother, 因為覺得無時間同個女溫習同練樂器, 所以暫時quit左份工, 等個女過幾個月熟習d先再做番野

我覺得, 讀得宣小, 家長係一定要付出多d先有好成績,因為學校對學術同音樂都非常注重, 請考慮清楚先

原帖由 ononchu 於 10-10-26 13:33 發表
Hello luiluimama,

Thanks very much for your sharing.

You said that your daughter quit piano.  But I have heard that in APS, it is a must that kids learn another musical instrument apart from piano?
...

同意, 其實今時今日都唔需要做portfolio, 上年我幫個女做左一個, 最後根本無需要交, 今年到我個仔, 我仲完全無做添, 大家留意下, 好多私校已經唔收portfolio, 就算交左, 都唔代表有優勢

原帖由 蕉媽 於 10-10-27 20:09 發表

我仔仔個年都無收到個portfolio, 佢最終都入左宣小, 所以唔駛upset & no need to mail i think!
‹ 上一主題|下一主題