用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 旅港在此報到
樓主: 漢堡飽
go

旅港在此報到 [複製鏈接]

原帖由 漢堡飽 於 10-11-4 22:58 發表
中三的計分方法是怎樣的?
中英數是乘幾?
phy, chem bio又佔幾多呢?

無記錯既話,
中英數乘3,
phy,chem,bio每科100分為滿分.

原帖由 detungmama 於 10-11-12 13:27 發表
我囡個班有個男同學科科都有8x-9x 分, 前日派 I.S. 卷, 得六十幾分, CRY 得好犀利, 仲對住個窗自言自語. 真係好大壓力.  昨日測完中文仲嘔, 好慘.  所以我同呀囡講盡力就算, 因為小學上中學真係好大分別架.

...

係呀,中學有時唔係你溫書就有好成績  
不過初中就好d,你肯付出成績一定唔會太差 !

原帖由 漢堡飽 於 11-3-1 23:20 發表
係呀!我都有點擔心,現在中三教的都是跟EPA一樣,死背就及格,但高中又會點呢?
至於英文作答,我都有覺得有點勉強,但另一方面,是學英文的好機會。
下年就知結果。
...

死背其實係想學生有個basic knowleadge,
跟著答問題就會好d.
因為有部分topic係有concept,
唔讀根本答唔到條問題.
LS除左要讀書外,答題技巧都好重要.
例如問立場個類題目一定要一開始就
表面立場,否則後面寫得幾好都唔會有高分數.

Hoi Ping got the overall third position in athletics championship!

Best wishes to her and hope she can get well soon!
‹ 上一主題|下一主題