用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 荃灣/葵青區讀中一的家長分享
樓主: rclamlam
go

荃灣/葵青區讀中一的家長分享 [複製鏈接]

Re: 荃灣/葵青區讀中中的家長分享

我又來啦, 我亞二出年又升中一啦, 葵青區媽咪又入來分享下選校心得啦.

我都感受左良多啦, 初初又真係乜都睇佢唔順眼架, 我估初中學生, 都係介乎小朋友同青少年之間, 有轉變都係正常既掛..

正常呀, 如果你問老師教改好唔好, 都係話慢慢來好啦, 人都係怕轉變架嘛..又中中既又怕薜底架嘛, 不過點都好, 小朋友好快會適應既, 唔要太擔心咯.
sorlo 寫道:
我個女話, 英中既人就想係用番中文教學, 中中既人就覺得多番的英文好的囉

轉個頭就轉左去第二頁啦 勁..
我估唔會掛, 而家好多小學五六年級英文科, 都要全英啦, 咁都唔曉?? 唔信, 講笑乍??
sorlo 寫道:
 有的同學肚苛 toilet  都唔敢去

針冇兩頭利??...真係有一好, 冇兩好既??
sorlo 寫道:
細細個個時要佢食飯講英文, 講中左就夾舊好野佢食(我個女好中意食野) ,鼓勵下佢,佢依家上中學, 對英文唔抗拒囉, 但係...
[img align=right]http://img.igogo8.com/igoogle8/showimg/0/55/%E4%B8%AD%E6%96%87%E5%B0%B1%E5%94%94%E6%8E%82.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題