用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我好想個女入BAND 1 中學呀 !!
go

我好想個女入BAND 1 中學呀 !! [複製鏈接]

而家小四 ,實在非常擔心
因佢成績麻麻地 ,又冇學樂器...
點算 ?
有咩方法提高佢學業成績 ?
多做補充 ,補習 (個半鐘1,3,5) 補習 (中,英,數星期六 個半鐘) 邊樣成效大D 呢 ?
大家比D意見 ~
而家先補遲唔遲呢 ?
   1    0    0    0
我家有對雙子公主

因為我地學校分精英班 ,小三時我女都是精英班,小四唔得 la ,升小五我想佢入番...
精英班教多D同快D,學習氣氛又好D !
我先心急 !
聽你咁講我都冇咁內疚(因為我覺得我是一個唔盡責媽媽,攪到我女冇一技之長)
原文章由 vespa 於 08-5-9 10:24 發表
點算遲, 家下先小四, 仲有個暑假先到小五, 小五下學期先呈分, 大把時間...要讀BAND 1中學, 歸根究底成績先係最重要, 樂器只係錦上添花, 千祈唔好本未倒置...

多D做練習, 細路仔好易追返上黎, 唔好灰心....
...
我家有對雙子公主

你都講得好有道理 !
我一向都是唔多主張做補充...因為我女平時都多功課,又要溫默書都好忙 ....再加上佢默書成績都唔係好...佢真係記性麻麻地咋...由k3我已覺得 ,因為佢可以溫好耐都唔識果個字,而家叫做好dd ,起碼合格先 ,佢咁多科最好是數學 ...
中文都好弱 ...我真唔明重組句子,擴張句子,填充...大部份好易得分果d 佢都可以扣哂咁濟 ...作文重可以詞不達意添 ,咁呢方面多做補充會唔會好d呢 ?
但佢做功課又ok喎 ,唔洗我點教 ...
溫習時我都有出一d佢平時常犯的比佢做 ,但佢都係唔得 !
我都有同佢一起溫習的 ,但 tip 我就麻麻地 ,我唔多曉 tip 邊d ...因個範圍都好大下 ,有時都好煩 !
原文章由 MountainView 於 08-5-9 11:09 發表
學業成績 is the most important. Before you think about 補習, you should see why she did bad. If she has memory problem, you can try some memory training outside first. If she doesn't understand the ma ...
我家有對雙子公主

thanks ~我而家又試下你的方法 !
但我女不喜歡看英文書,佢好懶查字典...
反而我愈心急,佢就懶懶閒 !
下個月又大考 ,我一諗起就好擔心...
我女平日都一般多功課..因一份都要做好耐..
所以都冇咩時間做練習和溫習..
同埋我女連做練習都識d唔識d ,又要我教...都幾花時間..
所以我都只是星期六,日做 ,而家要佢溫埋默書 ..早排多數有一日去街,而家唯有唔去啦
原文章由 KathyKwong 於 08-5-9 21:35 發表
Kitty,

我的兒子是小六生, 如給小朋友做過多的練習, 可能會加添他們的壓力. 對於語文多面, 不論是中文或是英交, 多看課外書籍, 都會有幫助. (小兒便是一個好例子)

至於默書, 在每個Sunday就要溫熟, (因時間較多)或 ...
我家有對雙子公主

咁即係咪如果上年有50%派 band 1 中學的話 ,當150人計 要考75之前呢 ?
原文章由 維港 於 08-5-10 18:47 發表
可以參考上一屆的小六畢業生有多少入讀BAND 1中學.
我家有對雙子公主

去邊度搵呢 ?是否這版 ?可否指點一下 ?
原文章由 judywan 於 08-5-10 12:24 發表

每間學校有幾多BAND 1生數目都唔一樣,之前有網友貼過高BAND 1生既學校出,你可以搵下參考。。。。。
我家有對雙子公主

唉 !講中哂我心聲 ,做練習心理上好過唔做...
我個女又係9月就5年級..
而家就快考試..佢成日好衰唔衰在測驗考試前病...
我地學校通常在考之前講下d重點比佢地聽..
呢d又問唔番同學 !
而家又病緊
原文章由 師奶 於 08-5-20 17:30 發表

Hi beaclem
明白你好意,謝謝你。
自己又教唔到佢,好多都係靠查字典,有時真係唔識就問下人。
做練習都係心理上好d,好過唔做咁...
唉~~9月就五年級喇!好擔心== ...
我家有對雙子公主

多謝你分享 ~
我以前借親都是有幾十行英文加小小插圖果d..
佢又好多時見一堆英文睇都唔睇就話唔識..
因為我地果度去圖書館比較遠 ,所以我借都是借比較多字果d..諗住可慢慢睇,點知反而仲令佢冇心機睇
原文章由 angelalice 於 08-5-20 21:11 發表

想語文好別無他法就是多讀,多寫,所謂日子有功,日久必見功效。我的方法大家可以參考一下,我的兩個寶貝,一個11歲5年班, 一個8歲2年班,我每星期都到圖書館,專攻英文故事書,要有大大幅圖畫那種。大的每日讀兩本,小的每日讀一本。 ...
我家有對雙子公主
‹ 上一主題|下一主題