用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你們的子女閱讀哪些課外書?
樓主: Angelf1
go

你們的子女閱讀哪些課外書? [複製鏈接]

Re: 你們的子女閱讀哪些課外書?

Hi Yukico,

妳囡囡好叻呀!

yukico 寫道:
我家小姐今年小二, 前幾天睇The Phantom of the Opera, 一邊話好睇, 一邊話好驚 , 夜晚仲話唔敢瞓添....真搞笑!

妳囝囝中文水平很高喎! 我個囡仲係"幼稚園"水平.   妳以前是否經常陪囝囝讀書?

Teresa 寫道:
我仔小二, 獨愛中文書, 英文書就....

所有偵探故事書 (我都唔記得d名, 佢個書架有成50本)
信誼閱讀快車既兒童小說
西遊記
水滸傳
謎語iq書/動腦筋急轉彎
老鼠記者 (佢都有拎黎睇, 不過唔及偵探故事咁鐘意)
中國民間故事
麥嘜通識系列
白貓黑貓magazine
我買既唔同類型簡體字書 (笑話, 性教育, 哲理...)

仲有.... 呢牌仲"偷"睇爸爸d 漫畫雜誌 "x神""x虎門"

請問Magic Tree House的audio book是甚麼? 是不是CD/cassette? 在圖書館借到嗎?

另想請妳分享一下怎樣教小朋友看中文書? 需要經常伴讀嗎?

cowboymama 寫道:
BookloverJ and fc13,

謝謝誇獎了,距離收成期還遠呢!

BookloverJ,

指教就不敢當,因小兒閱書雖多,但input 與output不成正比,作文文句文法仍有不通,尤以英文,最弊的是構思創意不足,有時懶動腦筋,文章較死板。

看書方面,我想他有時是只追情節,尤喜愛打鬥劇情,如書劍恩仇錄,有些地方會不求甚解的。小兒看書劍恩仇錄,是無心插柳。上年暑假婆婆來我家小住數天,怕她悶,到圖書館借了此書的大字版給她消遣,怎知小兒與她爭書看。小兒之前看了整套笑傲江湖的漫畫版,想引他看原著(細字粒的),他卻不看。書劍恩仇錄的大字版卻看得津津有味,我想部份原因與版面感覺沒有那麽大壓迫感,字密麻麻有關吧。

英文書由picture book 過渡至 chapter book,我會與他邊聽audio book邊看書,如Magic tree house series 頭幾本,其後他就可以獨個兒看。Roald Dahl’s children book及Harry Potter 也是先用audio book 引起他的興趣,加上他己看過Charlie and Chocolate Factory 及Harry Potter電影(VCD/DVD)多遍,對劇情己有了解。看Harry Potter第一集,是今年二月新年,我引他陪我看原著聽audio book,說成我很想聽,他聽上引後我就逃之大吉,其後數集他就只看書沒聽audio book了,因他心急追看結局

BK高人甚多,有些書介我也是從BK中人得知。以上是一些分享,希望能拋磚引玉,請多多指教。

Hi Teresa,

我個女好鐘意d公主王子書,所以我早排投其所好,借咗唔少呢d書.我當時見佢識讀,無乜理佢讀成點. 有時我都想係能力範圍內教多佢少少,但我好攰,唔係時時做到. 後來我見佢問都唔問,就提佢: 妳其實明唔明白架? 唔明白要問喎! 後來,她開始睇Chapter books,無圖畫俾佢估,又想追劇情,終於問多咗.佢最近鐘意模仿書內人物的表情,動作咁.由於佢主動想知,所以最近似乎進步咗少少.

我有次抽問佢內容,佢居然明白一d我認為以佢年紀嚟講比較深少少既字好似”deceitful”, “triumphant”之類.佢亦大概解釋到俾我聽一d唔係咁直接既表達方式.我好疑惑,唔通我真係太低估咗小朋友既領悟能力?

我諗讀書唔只單憑“從興趣入手”咁簡單吧! 有乜嘢讀書技巧令學習更有效率, 我真係乜頭緒. 請各位高手賜教.

twokidsmum

Thanks cowboymama,

很多謝妳的分享.  我女兒在小一應該未必有本事讀到中文小說, 但我會記下來作參考.  謝謝妳.  
‹ 上一主題|下一主題