用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 揀荃灣區學校
樓主: SYSYGLKP
go

揀荃灣區學校   [複製鏈接]

我都想講一兩句, 石鍾山前身係天佑上下午校分出黎, 以前英文唔用TEXT BOOK教而係用BIG BOOK 教, 學校自行制作教材, 所以以前比人感覺英文科係比出面其他學校唔同! 但自從轉左新校長,英文科已用返TEXT BOOK既傳統方法教, 呢兩年比我既感覺係谷左, 學校都嚴左!
值得一提既係六年班學校有個3曰2夜既訓練營,所有六年班學生都要ATTEND, 呢種訓練營一般只會中學先有, 睇得出學校既用心良苦, 真係有HEART 去為左班學生好!
最後, 升中派位以我所知大概50幾人派BAND ONE, 40%左右, 我小朋友全級40名自行分配入左BAND ONE 英中.

wai_chai_2000    發表於 13-9-25 09:05

你誤會了,我並沒有說這是賣點, 我的意思是石鍾山係有心有熱誠為學生的好學校!
外地交流團間間小學都有, 而呢類 LEADERSHIP CAMP 就唔係所有小學都有"心"去攪!
話說回來, 小學沒有分BANDING, 荃灣區小學大部份都好平均, 除左一間浸聯比較特出,
其實歸根究底都係要看學生本身努唔努力才會有好成績! 一D 傳統小學有精英班, 但學校為求升中派位成績見得人,往往把大部份資源投入精英班學生, 入唔到精英班既學生就只能陪跑了!!!
五強十大又有可意思?!

回復 nancy_city 的帖子

王少清有,但今年好多入左何傳耀.
‹ 上一主題|下一主題