用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 08/09 小一集合署
樓主: 浩朗媽媽
go

08/09 小一集合署 [複製鏈接]

早d要佢起身, 等佢知驚, 冇下次. 我d kids 好驚一早起身ga, 我亦試過做唔哂, 唔俾做, 熄哂燈, 要佢地去瞓覺.
原帖由 貓頭鷹3號 於 08-12-12 01:22 發表
Agreed.  我都堅持要佢地 9:00 pm 訓, 10:00 pm 已經係極限, 如果用功課做 excuse 拖遲 d 時閰, 我會叫我女第二日早 d 起身做埋去.  試過有一次要佢 5:30 am 起身做埋 d 功課.  諗落我自己都好變態.

...

我有時都好夜先返, or 出trip, 佢地知我脾氣, if 唔守規矩, 我一定會罰, 試過throw toys, 等佢地知驚.
原帖由 babykiss 於 08-12-12 09:23 發表

我都覺得好有問題 ! 但我又好夜先放工, 返到屋企都要九點幾成十點, 囡囡都有講過話唔想得自己一個坐埋一邊食飯, 好悶. 但我哋屋企真係好少時間可以坐埋一齊食, 除咗要做節. 因好難就時間, 份工緊要嘛 ~ : ...

我都試過, but 唔係好work, throw toys work d.
我又試過, 做唔哂, 要佢地企係度, 擺係wall 度做, 做到佢地c c吓.
原帖由 babykiss 於 08-12-12 09:52 發表

我都想試, 不過我驚佢朝早會發 long lai, 嘈醒我老公 ... (因我老公揸車搵食, 比較擔心 ~ ), 但都會同老公商量想試用這方法 .....  

我試過火得濟, 直頭趕埋佢出街添呀 ~ ...

做到ga, d字係唔靚, but 都要佢做, 做完好鬼攰, lee 樣係我fd試過, 我跟住試.
原帖由 babykiss 於 08-12-12 11:42 發表

企喺度..... 做到嗎 ??
我囡囡分分鐘同我畫符都似.         (不過都可以一試... )
試過掉玩具, 但攪到好似罰埋細佬咁, 因為家姐好o鍚佢, 乜玩具都同細佬分享(包括公主嘢mouth:"  ...

賣旗, 我有join ga, 到時約埋一齊去賣吖.
原帖由 babykiss 於 08-12-12 12:56 發表
我都試吓先, 希望 work 啦 ~
我今日下晝放假, join 咗學校個講座 "提升孩子敍事能力".
係呢你哋有無 join 學校賣旗日 ?
我 join 咗, 睇吓到時有無得相認. ...

owl, 你next term 會唔會繼續伴讀, 我家小姐叫我繼續

不如約一齊la.
原帖由 貓頭鷹3號 於 08-12-16 16:21 發表
我都有 join.    如果可以會帶埋細仔去.   

之前已係第二 d organisation 賣過兩次旗, 佢地好開心.

唉, 我果個係boy,  同佢講嘢時, 佢冇muk反應, always冇精神, "恰"眼瞓咁, 試過2次請假冇返, 唔話我知, 又試過2次late, 我同佢相處ge時間得好少, 所以感情唔算深
原帖由 貓頭鷹3號 於 08-12-16 16:32 發表
Yes, 會繼續.  

Monday 果日我地去咗視藝室分享感受, 不過唔見你.  我諗你趕住返工.  我成 9:05 am 先走, 我剛失業唔駛 rush to work.   

收到小禮物時, 好感動, 估唔到幾個月同呢個女仔建立咗份好難形容嘅感情.

...

我都唔知, 唉.........
原帖由 貓頭鷹3號 於 08-12-16 17:25 發表
咁會唔會下學期再繼續"伴" 呢個男仔 ?  

this fri 仲要返??? monday 時, 有個家長話唔駛ge???
原帖由 貓頭鷹3號 於 08-12-17 10:45 發表
呢個星期五係上學期最後一堂伴讀, 果日要交番張問卷, 覆會唔當繼續 wor.   你快 d 諗定啦.

好彩你話我知jar, but 我call 番school 問清楚d先.
原帖由 貓頭鷹3號 於 08-12-17 16:18 發表
本來都係話唔駛返伴讀, 但後來分享時又話 this Friday 都要返埋.

你誤會咗la , 我同owl 講緊伴讀要唔要返.
原帖由 芸迪 於 08-12-17 14:43 發表

要返呀, 星期五開party嘛~  禽日手冊仲話要帶食物 + 自備餐具~

賣旗~  仔仔都要求參加呀, 話要做善事喎~

owl, 問清楚la, 真係要返, and 同ms. leung 傾咗一陣, 同佢講咗我ge問題, 佢話if 覺得同小朋友唔夾, 可以換另1個小朋友, 我諗我想換, because e+lee 個真係令到我冇muk心機

tomorrow 要早d起身整food 俾佢地開party
原帖由 貓頭鷹3號 於 08-12-18 09:56 發表
I see.  咁聽日見啦.

祝大家

yes yes, 大家around 幾點到school.
原帖由 貓頭鷹3號 於 09-1-5 09:48 發表
今個星期六賣旗, 大家係未約埋一齊呀 ?

我約咗幾個bk mami this sat night time 係tko BBQ, 你地有冇興趣???

around 6:30 開始, 到時約你係mtr 等.
原帖由 貓頭鷹3號 於 09-1-5 13:03 發表
我應該 okay, 啱啱有個 course 唔駛返.  咁時間地點 ?

next time 再約la.
原帖由 babykiss 於 09-1-7 09:29 發表

夜晚我哋約咗人, 應該唔得嘞 ~ sorry ~

OK OK, next time再約!
原帖由 貓頭鷹3號 於 09-1-8 00:11 發表
ccbeauty,

Saturday night 我唔去啦, 天文台話果日會好湅, 我唔想兩個小寶容易冷到.  下次再約啦.  真係唔好意思啦.

貓頭鷹3號

‹ 上一主題|下一主題