用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會油塘基顯小學 08/09 小一集合署
go

08/09 小一集合署 [複製鏈接]

9月讀小一啦...真係好緊張
   0    0    0    0

恭喜晒! 可以入到基顯
放心la~ 我仔仔都讀得好開心!

原文章由 浩朗媽媽 於 08-6-11 10:21 發表

多謝晒您 希望細仔適應小學生活啦

原文章由 onon530 於 08-6-11 13:13 發表
恭喜晒! 可以入到基顯
放心la~ 我仔仔都讀得好開心!

原文章由 浩朗媽媽 於 08-6-11 10:21 發表

ME TOO !!!!   心情旣興奮, 又緊張 !!  

大家好, 我個女都派到油塘基顯, 係第一志願, 真係開心. 我想問學校代訂嗰d飯盒ok嗎?我個女已經講定叫我到時煮飯俾佢帶返學.

今年會轉飯商, 但未知邊間, 頭個 half 月just 返上午適應,
你大可試下頭個個月, 因為可以試下味道如何, 難食都係頂十日到

原文章由 EppieL 於 08-6-11 18:00 發表
大家好, 我個女都派到油塘基顯, 係第一志願, 真係開心. 我想問學校代訂嗰d飯盒ok嗎?我個女已經講定叫我到時煮飯俾佢帶返學.

係咩! 乜頭半個月淨係返半日, 點解你咁快知道? 你小朋友唔係今年先讀小一咩? 咁你洗唔洗搭校車嫁?

我有個大仔讀緊 5年級, 所以咪知 law, 你上網睇返年年都係咁,
我兩個小朋友都會搭校車架

原文章由 EppieL 於 08-6-12 09:52 發表
係咩! 乜頭半個月淨係返半日, 點解你咁快知道? 你小朋友唔係今年先讀小一咩? 咁你洗唔洗搭校車嫁?

原文章由 浩朗媽媽 於 08-6-12 12:13 發表
我有個大仔讀緊 5年級, 所以咪知 law, 你上網睇返年年都係咁,
我兩個小朋友都會搭校車架

浩朗媽媽,
聽聞現在的校車公司唔係咁好, 是嗎 ?
點唔好法呢 ? 知否會轉校車公司嗎 ?
THX !

babykiss:

是唔係咁好....但一年比一年好架啦,
上年投訴時, 張副校話會轉, 但到現在都未知!

原文章由 babykiss 於 08-6-12 14:20 發表

浩朗媽媽,
聽聞現在的校車公司唔係咁好, 是嗎 ?
點唔好法呢 ? 知否會轉校車公司嗎 ?
THX !

浩朗媽媽,

我個囝有幸入都油塘基顯, 原來你已經有個大囝係裏面讀, 我想問油塘基顯係未真係活動教學架, d小朋友讀得開5開心, 多5多功課, 多5多測驗考試?

我個囝非常活潑坐5定, 我都怕佢開學冇耐, 就比老師投訴!!

浩朗媽媽:
可唔可以講吓你住邊區嫁? 放3:00咁要幾點先返到HOME呢. 我係住油塘, 返學就係我自已湊, 但放學就可能要搭校車去九龍BAY俾婆婆湊, 不過淨係放學搭唔知得唔得. 仲有呀, 呢間學校其他嘅學生乖唔乖嫁? (sorry我咁多問題)

lavender:

我大仔讀得唔太開心, 因為高年級逼得好勁, 多功課架
多測驗, 考試改左 1年 考3次, 我 just 知高年級, 一年級唔多清楚,
sorry, 我細仔都坐5定架, 都驚比老師投訴!

原文章由 lavender 於 08-6-12 16:54 發表
浩朗媽媽,

我個囝有幸入都油塘基顯, 原來你已經有個大囝係裏面讀, 我想問油塘基顯係未真係活動教學架, d小朋友讀得開5開心, 多5多功課, 多5多測驗考試?

我個囝非常活潑坐5定, 我都怕佢開學冇耐, 就比老師投訴!! ...

EppieL:

我都係住油塘架, 3:15 放學返都 home都要 3:55 架,
校車淨係放學搭都係收全費架!

呢間學校其他嘅學生乖唔乖嫁?>>>>好難答

原文章由 EppieL 於 08-6-13 09:31 發表
浩朗媽媽:
可唔可以講吓你住邊區嫁? 放3:00咁要幾點先返到HOME呢. 我係住油塘, 返學就係我自已湊, 但放學就可能要搭校車去九龍BAY俾婆婆湊, 不過淨係放學搭唔知得唔得. 仲有呀, 呢間學校其他嘅學生乖唔乖嫁? (sorry ...

浩朗媽媽:
吓! 乜高年班就好多功課嫁? 乜活動教學唔係少D功課咩. 咁有冇分精英班呢? 我上網睇學校資料都冇話分班嫁, 但响另一個TOPIC 睇又話高年班F班係精英班. 我覺得分精英班唔係咁好.

EppieL:

4年級開始分精英班 得1班-F班, 不過你放心精英班同其他班
教法1樣, 乜高年班就好多功課嫁? >3年級開始多啦
乜活動教學唔係少D功課咩>活動教學唔代表小功課喎

原文章由 EppieL 於 08-6-13 17:37 發表
浩朗媽媽:
吓! 乜高年班就好多功課嫁? 乜活動教學唔係少D功課咩. 咁有冇分精英班呢? 我上網睇學校資料都冇話分班嫁, 但响另一個TOPIC 睇又話高年班F班係精英班. 我覺得分精英班唔係咁好. ...

原文章由 浩朗媽媽 於 08-6-12 14:45 發表
babykiss:

是唔係咁好....但一年比一年好架啦,
上年投訴時, 張副校話會轉, 但到現在都未知!

oic !

仲想問小朋友係咪一定要每人一體藝架 ? (即每個小朋友都要最少參加一樣課外活動 ?)

七月份將會買校服及辦手續.(eg : 交書簿費 / 校車費 / 購買校服.....etc....)

有無 d 貼士可以比我哋呢班新丁參考吓呢....??? (eg : 書簿是否學校代買好 ? ....etc....)

無言感激 !!!   再加一萬個 "唔該" !!!!

hee....sorry ! .......我係問題少婦 !

babykiss:

仲想問小朋友係咪一定要每人一體藝架 ? (即每個小朋友都要最少參加一樣課外活動 ?) 係架, 參加校外 or 校內 都 ok 架

七月份將會買校服及辦手續.(eg : 交書簿費 / 校車費 / 購買校服.....etc....) 書簿 我會學校買, 校服 - 記得買豐昌順呀, 質地靚d 架

有無 d 貼士可以比我哋呢班新丁參考吓呢 ... [/quote]

我都無咩貼士比你, 只係將我知講比你知, 希望我地小朋友
有機會係同學啦...hehe

原文章由 浩朗媽媽 於 08-6-14 12:54 發表
babykiss:

仲想問小朋友係咪一定要每人一體藝架 ? (即每個小朋友都要最少參加一樣課外活動 ?) 係架, 參加校外 or 校內 都 ok 架

七月份將會買校服及辦手續.(eg : 交書簿費 / 校車費 / 購買校服.....etc....) 書簿  ...

浩朗媽媽,

真係唔該晒你呀 !

唔知幾時先知編班情況呢, 希望到時可以同你的小朋友同班啦 !

以後請各位油基靚媽俊爸多多指教啊 !!

浩朗媽媽,

我又係住油塘,
學校3:15pm放學,
3:55pm就返到屋企架la,
咁我係油塘中心o個邊上車,
你知5知上落時間大概幾多點?

thanks~
‹ 上一主題|下一主題