用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 胡素貞上午多功課嗎
樓主: naughtyboyma
go

胡素貞上午多功課嗎 [複製鏈接]

原文章由 DarklingA 於 08-3-12 13:52 發表

如果你仔仔真係好想參加童軍既, 不如我叫我仔皇幫你問吓佢阿sir, 而家佢參加緊九龍塘57旅, 係公開旅, 如果你塔火車出九龍, 經過九龍塘你就會見到有間獨立屋有枝童軍旗, 就係果道.  俾個web-site你睇睇先  http://w ...

謝謝妳呀, 好呀 , 我想幫個仔參加呀, 麻煩妳叫妳個仔幫我問問, 真的非常感激妳呀, 不過我不太明什麼是"旅", 又為什麼叫做"旅"呀?那地址近不近九龍塘? 要走多遠? 對不起, 又要煩妳, 又要那麼多問題, 嘻嘻!

原文章由 kitbebe 於 08-3-11 23:11 發表
berry,

我記得學校要三年級, 先可以參加童軍, 聽講出面的童軍好難參加的, 唔知真唔真, even學校都要抽籤先有得入架.

我都知道呀!:( , 而我又問過一個6年級學生, (他是我個仔一年級時"大哥哥大姐姐計劃"負責照顧我個仔的)佢話仲要老師選的. 勁難入到. 所以我決定試試DarklingA個仔嗰個童軍的會, 希望可以啦! 我老公話男仔最好玩下童軍, 咁先可以學下獨立及個人會有用啲, 我老公都有做過架, 佢好獨立架.

原文章由 DarklingA 於 08-3-13 18:21 發表

哈哈哈...好攪笑呀你, 咁公開地讚自己老公.
No, problem la. 我會幫你問咖啦, 不過你都print張form填定先啦. 而地點呢, 就好近九龍塘火車站, 出左地面行多三兩分鐘就到.  
em......點解叫旅就真係唔知喎....我自 ...

妳好好人呀! 謝謝妳呀! 我已打印了申請表, 如果有消息或什麼, 請通知我啦!
今天我個仔發燒呀, 我好担心, 希望佢無事啦, 佢仲諗不用返學好開心, 點知就病了, 煩死了, 又担心.

原文章由 ShannaMaMa 於 08-3-14 09:33 發表
berry 又要辛苦你照顧仔仔了, 你都要保重身體, 希望你仔仔身體健康, 早日康復啦! 加油呀!

Thank you!

原文章由 kitbebe 於 08-3-14 00:18 發表
berry,

祝你囝囝早日痊癒

Thank you!

原文章由 kitbebe 於 08-3-14 10:13 發表
berry,

你要唔要返學校拿假期功課 阿女就唔駛, 因為佢既功課係睇圖書咋

kitbebe,

哈, 我都唔駛返校攞, 我個仔又係睇圖書呀,要睇三本, 同做圖書記錄冊, 仲有呀, 上網已可以打印出考試的範圍了, 妳有沒有開嚟睇下呀?

原文章由 kitbebe 於 08-3-14 12:56 發表
我印左出黎啦, 明天去公共圖書館借書做功課

HI, 找到了合適的圖書沒有? 我個仔做完了, 在家找到一本"安徒生寫意集", 裏面有很多個故事, 他抽了三個故事來做功課.

原文章由 kitbebe 於 08-3-16 23:22 發表
昨天去中央圖書館, 借了十二本書, 有中文又有英文

吓!!!!十二本書? 睇咁多? 嘩! 勁!
我個仔睇一本已嘈到暈.

原文章由 kitbebe 於 08-3-17 18:49 發表
唔係呀, 我地懶咋, 諗住一次過借多些, 唔駛成日去圖書館 阿女要我地陪住一齊睇書的

哈哈!  唔緊要啦, 最重要係佢肯睇, 我個仔以前好喜歡看書, 不過現在就懶了, 看見啲字就唔想睇, 氣死我

原文章由 kitbebe 於 08-3-17 23:09 發表
berry,

咁你囝囝多唔多借學校d圖書架 我個女初時都有借返黎睇, 最近就少左lu

唉! 一樣呀, 初時有, 但要時時走上走落就沒有再上了, 因佢已結識了朋友, 佢哋都唔上, 所以我個仔就唔上了, 不過都好, 因我怕佢借完唔記得取或帶, 唔見咗就慘啦, 因我識個家長就是不見了學校的書, 攪了很久呀! 怕怕!

原文章由 kitbebe 於 08-3-19 13:48 發表
berry,

帶水果又係咁, 初時話要日日帶, 之後又話唔想排隊給印仔, 就無帶到啦 乜都係3分鐘熱度

我個仔咪仲衰, 連張生果紙都唔見咗, 佢天天都排架, 唔見咗哭到優傻, 真的找不到. 不過都好, 我已諗唔到給什麼水果給他吃了.
不過初初好攪笑架, 妳知不知啲家長因啲小朋友真的不大喜歡吃生果, 但又想蓋印仔, 所以啲家長就帶個水果小息時給他們啲小朋友, 蓋完印就拿回, 後來劉主任知道佢哋出"古或" , 就要他們在負責的蓋印的同事面前吃才肯幫他們蓋印, 但有些家長是帶了成個奇異果, 又未脫皮 , 點吃呀!!! 好彩他們不是帶個大西瓜. 劉主任幾高招!!!

其實我都幾同意DarklingA的講法, 我個仔自小都看好多書, 但都沒有記錄下來, 而一本書好的故事書不是一頁半頁便看完, 但在那本很細小的記錄冊裏有日期, 我個仔有時看一本書要看一個星期以上, 那本小手冊真的很久才寫得滿, 我個仔仲話, 啲小朋友比大人更聰明, 佢哋會交換抄書名, 其實學校不是教學教正路既嗎? 為何會養成或教成一些小朋友為了一些榮耀或一些獎品而學說謊? 這使我有點兒困惑. 學校如真的為了小朋友好, 點解唔找些時間抽問那些小朋友是否真的有看過這一本書, 或叫他們略略說說那一本書是什麼, 當然看了也未必記得內容或書名, 但好過無.
還有好多家長都要返工, 我認識一個家長, 佢要很晚才回到家, 已是8-9點, 飯都未吃, 就要看他們的功課(因我未做全職媽媽時就是這樣), 但學校就把看書的責任推到父母手上, DarklinA說得對, 找好書, 什麼是好書, (層出不窮), 不是個個父母都是學識廣博, 個個讀過好多書, 看過好多書, 我亞媽沒有學識, 我們所學的都是學校教不是亞媽教, 我還記得我們的老師會介紹每一個同學一本書叫我們買(而且學校幫我們買), 然後每一個星期尾在堂上做一次讀書報告, 做完後, 第二個星期一就交換另一個同學的書, 所以一年都已看到約30-40本書, 學校要我哋自己看, 我們的父母根本沒幫過我們(佢哋要揾食), 所以都養成我也喜歡看書.
所以我教我個仔, 做事不是給人看, 學到的是自己的, 考試出來的結果才是真的, 雖然求學不是求分數, 但是, 是求證明, 證明自己的實力. 不是要高是要知.

對不起! 我太多口水了, 這是我一直放在心很不舒服的心聲.

原文章由 HELRON 於 08-3-20 17:04 發表
HI,

我是新加入來的,我的小朋友是3年給學生

你地好,請多多指教!

Hi, HELRON

歡迎呀! 你個仔讀得開唔開心呀, 都是"胡上"嗎? 對不起, 我實在很多謬論. 希望唔會悶親啲街坊.

原文章由 DarklingA 於 08-3-20 18:00 發表

多謝你呀 Berry_Luk! 我終於知道我唔係異類啦.  我有時同我啲朋友講, 佢地都話 "學校叫你做咪做囉, 對抗黎做咩呢?"  但個問題係, 我做左你又唔係理我既, 咁個意思係邊?

好似你咁講, 我都記得以前老師會介紹我地去 ...

DarklingA,

政府真的好攪笑, 自己都有攪教育, 但就提供啲地給國際學校的發展商. 那是不是表示佢哋都對自己沒有信心? 那我們交稅養的就是一班自以為掂, 但其實是自欺欺人的一班官?(希望唔係, 哈哈!)
妳有沒有想過送個仔到外國讀書呀? 我個朋友已帶了個女到澳洲讀書了, 佢話個女在那邊讀書會比較好, 佢有和我們通msn, 佢話個女真的讀得好開心, 佢個女本來好怕羞架, 但開學的第一天就識了兩個外國女孩了.
我唔希望交稅就交香港, 讀書就要比錢到外國讀, 雖然唔係交好多, 但一蚊都係錢呀. 現在醫療都話要自己供保險, 咁交稅我覺最直的就只是養消防員同警察了, 唉! 真市儈, 嘻嘻!:;pppp:

原文章由 DarklingA 於 08-3-25 15:54 發表

梗有啦, 而家唔出去讀都唔得啦, 由其我仔唔適合響香港讀. 佢都係要出去出面讀關於創作既野會比較好啲.  你仔仔成績好, 又肯讀就冇問題啦.  我諗住等我仔讀埋六年級就走咖啦, 太遲去反而難適應.  你講開交稅.....唉 ...

原來妳真的有準備帶個仔到國外讀書架, 咁妳諗住帶佢去邊個國家呀? 那去到那邊妳個仔就是F.1了, 是否還要讀一些預備班才可以入讀F.1? 但如果妳個仔在香港找到一間ok既學校, 咁妳會唔會唔帶佢去呀? 但其實香港都有國際學校, 妳有沒有想過給他讀下試一試?
有時我會想帶個仔到外國讀書, 但又怕我老公自己一個在香港, 如果佢跟埋去, 又怕佢找不到工作.
還有呀, 我個仔逢星期六的2:30-5:00都有嘢學, 所以這個時間安排唔到, 所以沒有填到form, 真對不起, 但還是要謝謝妳.

原文章由 DarklingA 於 08-3-27 15:51 發表

哈哈....我冇諗過"帶"佢去, 我諗住送佢去美國咋.  不過今年十月會同佢去一次, 睇睇個環境.  
香港係有好多國際學校, 但係係啲咩人讀吖? 大部份係啲響香港做野既外國人子女or一啲諗住啲子女唔會響香港發展既有錢人 ...

哦! 原來妳都是去過外國讀書, 唔怪之得妳會有那個胆量送個仔自己到國外讀書啦, 不過我個朋友(在澳洲那個), 佢個女都好free, 也都是一個星期一樣功課, 佢會在第一天做完, 跟住就沒有功課了. 不過, 佢個女話那邊沒有壓力, 好舒服, 但兩年後會跟媽媽回香港. 再在香港找學校, 我真怕佢找不到, 也未必可以再接受香港的教育.
妳美國是否有親戚在那邊呢? 有人照顧佢嗎?

原文章由 DarklingA 於 08-3-31 20:24 發表
我想問吓胡素貞各家長, 你地小朋友啲校服唔啱著係唔係就咁掉左佢呀? 會唔會覺得好浪費呢? 有好多都係好新就唔啱著, 你地會唔會介意著二手校服咖? 因為外國啲學校好多時都會有個station買賣二手校服咖, 不過香港就冇 ...

老實講我又真的沒有聽過有二手校服買的學校, 啲小朋友著衫著得咁粗, 啲衫有時未夠一年就殘晒, 就好似我個仔啲體育服, 真係唔見得人, 只是上年買, 就已左一達黑右一達黑色. 我見了都唔開胃. 抱位個波, 咁件衫就變成咁啦. 又要買過. 不過就唔介意著舊衫, 反正我個仔著衫著得咁粗.

原文章由 ShannaMaMa 於 08-4-3 09:17 發表
hello 各位胡素貞的家長:

好耐沒有上來chat 啦! 你們好嗎?

你們的寶貝考完試味呀!  唉! 遲些我都伯好似你們咁要努力作戰了!  

我個女 d 校服我會比返幼稚園老師, 因為唔想浪費, 同埋有些小朋友在學校 vv 時"賴濕 ...

Hi,

還是不敢確定, 因當我個仔入讀這所學校時已出晒memo是2008年轉的, 但到了今年再出一張memo話2009-2010的下學期年度轉, 所以都不知是否確定. 都唔知會唔會再改.

原文章由 HELRON 於 08-4-7 16:22 發表
Hi,
   各位好!胡素貞是2009年至2010年下學期才轉為全日制 .因為我個仔依家讀緊3年級,所以要等到5年級下學期才轉全日,我都唔係幾想轉全日制,怕到時放學後沒有時間溫習和參加課外活動. ...

我都覺得係, 現在啲時間好好用, 又可參加課外活動. 我個仔做功課咁慢, 如果返了全日就慘啦, 都唔知要做到幾多點, 有其他學校啲家長, 佢啲小朋友讀全日, 話做到11:00, 話就話有導修堂(在校做功課), 但要我個仔真的會做晒回家就沒有可能. 仲要佢响學校食飯.

原文章由 lyny 於 08-4-7 13:13 發表
唔好意思, 我係新加入的,  我朋友的女兒都是和你們小朋友同校的, 我受託詢問一下你們知唔知有無褓姆車去粉嶺接送? 能介紹一下嗎?  唔該哂各位....... 待她成為會員后會再多謝你們..... ...

Hi,

我個仔那一班來了一個新同學, 是女孩子, P.2, 她也是住粉嶺的, 剛好今天與她媽媽談了一會, 她說有保母車到學校. 可以打電話問問學校, 她說要與學校聯絡的, 因要安排放學的隊伍.
不知是否那女孩的媽媽就是妳的朋友呢?!
‹ 上一主題|下一主題